Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 22:21 - IQ, EQ, SQ- продължение...
Автор: candysays Категория: Други   
Прочетен: 3599 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2007 22:35


***
***
Този пост е продължение на предходния...

"И компютрите имат висок рационален интелект- IQ. Пълни са с информация. Следват някакви правила. Животните пък, можем да потвърдим със сигурност, имат висок емоционален интелект- EQ. Имат инстинктивно усещане за ситуацията, могат да реагират адекватно. Но нито компютрите, нито животните питат: защо се случват нещата, и дали и как могат да бъдат променени, подобрени. Те са ограничени във възможностите си. Но ние не сме! Не сме, ако сме духовно интелигентни. 

За съжаление някои хора прекарват живота си подобно на компютър или на животно. Не използват духовната си интелигентност, за да решават въпросите на доброто и злото, да мечтаят, да променят... Именно тази преобразяваща сила на духовната интелигентност ни позволява да ръководим живота си, а не само да се носим по течението му. Кое, ако не това е Духът- божествената искра у нас? Липсата на осъзнатост за тази вертикална "пъпна връв" у нас ни поставя в ситуацията на екзистенциален вакуум. Ниската духовна интелигентност е в основата и на всички невротични проблеми на съвременния човек. Привидните поводи за симптомите са милиони. Но ако тръгнем да разплитаме причинно-следствената верига на всеки един от тях, неминуемо ще стигнем до кризата на смисъла, до неизявена страна на Аз-а ни, която се проявява като патология

Да вземем например симптома "ослепяване". Рационалният интелект веднага търси компетентното медицинско обяснение- някаква органична причина, оставаща на нивото на материята. 
Емоционалната интелигентност ще  потърси начин да се адаптира към случващото се, ще търси съчувствие, и макар да се страхува от зависимостта, ще намери сили за справяне.
Духовната обаче ще се запита -защо се случва това, каква е връзката между ослепяване, заслепяване или непросветленост. Ще види връзката между светлина и активност, и между тъмнина и пасивност. Ще помисли дали тъмнината и зависимостта, които ослепяването налага, не са били избягвани доброволно преди, защото са преживявани като слабост или загуба на контрола.
Духовната интелигентност ще "прочете" този симптом като влизане на принципа на пасивността, слабостта и почивката в живота по болезнен начин, след като са избягвани съзнателно. Духовната интелигентност ще изтълкува посланието на симптома като необходимост от обръщане навътре, като време за самоанализ, дори като жокер за усвояване на подчинителното поведение и умението за искане на помощ, за неинтегрирана (неусвоена) женска енергия, като сигнал за информационно претоварване (чрез зрението си поемаме най-много информация) и липсващо разреждане и разтоварване на напрежението. Духовната интелигентност с това дълбоко разбиране на симптома, ще доведе в крайна сметка до оздравяване, защото ще възприеме болестта като знак, и ще разбере посланието й. 
Духовно ограниченият човек може и да разпознава знаците, но не умее да прочете смисъла им. Все едно да познаваме буквите поотделно, но да не можем да прочетем смисъла на написаното. И буквалния, и скрития смисъл на посланието.

Можем да правим нещо добре, но ако то не обслужва смисъла на нашия живот, няма да изпитваме удовлетвореност. Липсата на последната често се приписва на обстоятелствата, другите, времето, държавата и т.н. В много случаи обаче тя е признак за ниската духовна интелигентност на самия недоволен от живота си човек. Има много, макар и добри хора, които гледат, но не виждат, слушат, но не чуват, живеят живота си, но не разбират смисъла на случващите им се неща. Още по-малко пък могат да погледнат на болките като на нещо полезно и служещо на смисъла, или да осъзнаят сенчестите си страни. 
Могат само духовно интелигентните. Чудя се колко ли процента са от населението на планетата... 
Все пак е хубаво, че все по-често се говори за екология, и за психоекология, за увеличаващ се глад за духовност- след дълъг период на духовна осакатеност в човешката история (авторката може би има предвид двете световни войни през 20-ти век...), за единството на всичко, за вяра... Не непременно религия, а вяра!...

(из статия на Мадлен Алгафари)



Тагове:   EQ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zvezdichka - Въпросът "Защо
17.07.2007 00:49
се случва дадено нещо?" и намирането на отговор изисква задълбочаване, търсене, ровене, дълбаене, израстване на човек като личност, която търси познание на себе си на първо място и вникване в заобикалящия я свят... Необходими са ни проникновение и мъдрост, особен вид сетивност, за да се научим да виждаме под повърхността... И за това се изисква вяра! Човек да се научи да прави нещо, което никога преди не е умеел - примерно да познава себе си, да се събуди на първо място за това и да го потърси в себе си...
цитирай
2. candysays - Така е Звездичке,
17.07.2007 00:53
благодаря ти за коментара и включването по темата :)

Лека нощ! :-*
цитирай
3. deninosht - !:)
17.07.2007 09:03
как могат да бъдат променени, подобрени.
............
Поздрав!:)
цитирай
4. candysays - deninosht,
17.07.2007 13:51
Поздрави :)))
цитирай
5. pill - :)
17.07.2007 15:03
много интересно, мерси за поста candy :)
цитирай
6. candysays - :)))
17.07.2007 15:12
Радвам се, че ти е бил интересен поста ми, pill :)
Липсваше ми вече наоколо... :-*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4282099
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...