Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2007 15:18 - ЪРВИНГ СТОУН- великолепният биограф..
Автор: candysays Категория: Други   
Прочетен: 15470 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 16.10.2007 18:54


Днес искам да ви представя един писател, чието име, струва ми се, е малко познато (на широката публика), а романите му- прочут е с великолепните биографии на известни личности, които е написал- заслужават внимание наистина! И според мен, и според други запознати.. 

Ето малко информация за самия него:

"Американският писател Ървинг Стоун е роден в Сан Франциско през 1903г. Като завършил Калифорнийския университет, той сменил много професии- бил учител, прислужник в параход, театрален администратор. 
Още на младини започнал да пише разкази и пиеси, но по-широка известност му донесли написаните през 30-те и 40-те години на миналия век, романизирани биографии, от които най-значителни са (преведените и у нас):
- "Страдание и възторг"- за Микеланджело;
- "Жажда за живот"- за Винсент Ван-Гог;
- и "Морякът на кон"- за Джек Лондон.

"Страдание и въдторг" е голям биографичен роман (по обем- цели 900 страници!), публикуван през 1961г., и посветен на живота и трънливия творчески път на великия италиански ренесансов скулптор  Микеланджело Буонароти. Романът принадлежи към трудния жанр на биографичната повест. ..Но как да се разкаже за един художник в литературата, която има работа с човека, а не с картините и скулптурите, с психологията на постъпките, а не с психологията на творчеството? Тази трудна задача Ървинг Стоун е решил по най- непретенциозен начин- в биографичните си романи той строго следва фактите.
През март 1962г. "Страдание и възторг" печели голямата награда "Златната лилия" на град Флоренция. По-късно романът се филмира в Америка. (аз лично не зная за такъв филм- бел. моя)."

                                                         от Кирил Хавезов

                                ~    ~    ~

Аз лично съм прочела досега два от романите на Ървинг Стоун- "Страдание и възторг" и "Жажда за живот" (т.е. за Микеланджело и за Ван Гог). 
И двете книги са наистина изключителни и великолепни, и ги препоръчвам горещо на всеки, който обича да чете, а още не е попадал на тях.. Този автор потапя читателя със страхотно умение в атмосферата на героя, епохата, времето, живота, за които разказва, и го прави така, че дори от горчилките в живота на гениите, за които пише, човек не остава с горчив и неприятен вкус в устата (образно казано), а напротив- така пълнокръвно изпъстря страниците, с една неотклонима вяра, че всичко има смисъл, вяра в човека, в твореца, в съдбата му... Страшно добре действат тези книги, според мене... Изпълнени са с вяра в Живота, не само в Човека... Разкошни са просто! 
И многото страници, които е написал Ървинг Стоун се четат с лекота, наистина умее да разказва увлекателно..

Попаднах на още две негови книги (странно, но всички негови книги се продават и съм си купила за 2лв. всяка... от кашоните с книги, които продават из града на старо), които още не съм прочела, но и това предстои да направя- "Морякът на кон" (за Джек Лондон) и "Произходът"- отново романизирана биография- този път на Чарлз Дарвин!.. Предполагам, че ще ми бъдат също толкова интересни за четене, като предните две- все пак авторът е вече зап азен марка за мен, и познавам стила му ;)

Ето и заглавията на гореизброените му книги- на английски:
- "Страдание и възторг"- "The Agony and the Ecstasy"  (1961, New York);

- "Жажда за живот"- "Lust for life" (New York, 1963);

- "Морякът на кон"- "Sailor on horseback" (London, 1948);

- "Произходът"- "The origin" (New York, 1980)

А името му на английски е: IRVING STONE.

                                ~  ~  ~

Препоръчвам ви наистина книгите му- заслужават си. А и все още се намират- в старите им издания от 80-те години в България (не са преиздавани тук досега, доколкото знам). 
Може да публикувам в блога си кратки откъси от тях по-нататък, но за да усетите колко добър писател е наистина, е нужно да прочетете една цяла негова книга- от кора до кора, както се казва ;) Няма да съжалявате..

Друго нещо, което забравих да спомена дотук, и което ме кара да му се възхищавам на този човек освен обема на труда и делото му (той е ходил и живял по местата, на които са живели хората, за които пише, чете много извори, писма, а също разговаря с техни потомци- тъй като със съвременниците им- просто няма как; с две думи- адски всеотдаен е бил, когато е писал тези биографии), но и му се възхищавам заради начина, по който се е поставил във сянката на други прочути и талантливи личности. Мисля, че е рядко срещано качество да посветиш живота си на това да изтъкнеш дарбите на други хора, а себе си да "оставиш настрана"... Така поне ми се струва на мен.. ;)

И така- приятно четене ви желая, ако вземете да ме послушате! ;)))



Тагове:   ЪРВИНГ,


Гласувай:
1



1. tvoqsam - благодаря
17.10.2007 17:53
за поста- беше ми полезно и интересно да науча нещо за човека "зад кулисите" ако мога така да го нарека... :))
цитирай
2. candysays - :))
18.10.2007 10:43
Радвам се, че ти е бил интересен и полезен поста ми, tvoqsum :)

Поздрави и до нови срещи! :*
цитирай
3. juliannikolov - :)))
19.10.2007 15:27
Благодаря за чудесния постинг и полезната информация, отдавна съм си купил двете книги, които си прочела, но все не намирам време да се захвана с тях - но при такива отзиви няма как да не побързам! Дано имам късмет да намеря и другите две:)))
Иначе имам няколко любими майстори на биографичния роман: Андре Мороа, Стефан Цвайг, Емил Лудвиг и Анри Троая.
Много ми допадат и книгите за импресионистите на Анри Перюшо.
цитирай
4. candysays - :))*
19.10.2007 15:33
Прочети ги, прочети! Когато имаш време :) Заслужават си определено, и съм сигурна, че ще ти харесат :))
А от онези, които си споменал, знаех за Андре Мороа и Анри Троая -още ме е яд, че пропуснах да си купя биографията на Достоевски -написана от един от двамата (не помня точно от кого), понеже тогава нямах заветните 10лв.:(
А за Стефан Цвайг не знаех, че е писал и той биографии..

Разглеждай редовно по сергиите с книги за по два лева, и ти гарантирам (почти ;) че ще се натъкнеш на още някоя книга на Стоун, която нямаш :)))

Поздрави, julian, и приятно четене! :*

цитирай
5. анонимен - konstelen
07.09.2008 08:19
снимал съм го във Варна със съпругата му през 1975 г. когато на собствена яхта пътуваше за Гърция по повод книгата му за Византийската култура. на снимката бяха още: Ел.Багряна, Боян Болгар,Димитър Пантелеев, Васил Попов, Дамян Дамянов,Дончо Цончев...
цитирай
6. анонимен - Галя
25.03.2009 14:23
Обожавам "Страдание и възторг"! Доста малка бях когато я прочетох. Общо взето животът ми е свързан с изкуството още от дете. Майка ми се занимаваше с това когато бях малка... (беше бижутер всъщност, сега отдавна не се занимава с това) и библиотеката ни беше пълна с книги за художници с албуми и т.н. Много ме впечатли книгата. Ммм сега си спомням в началото на месеца на Колхозния пазар във Варна видях книгата за 3 лева, от тези разпродажби на книги... и ми стана малко мъчно, че книжки за диети си купуваш за 10+ лева, а тези класики които видях в кашончетата... хората се разделят с тях (сигурно им е трудно) и ги продават за 1-2-3 лева... :/
цитирай
7. анонимен - ЪРВИНГ СТОУН
09.07.2009 11:38
"Гръцкото съкровище" е също негова книга .Тово е биографията на Шлиман-откриватяля на Троя.Чудесна книга за един неверочтен Човек. А в момента чета "Жажда за живот".
цитирай
8. анонимен - Преносителят във времето
02.09.2010 21:42
В момента чета "Страдание и възторг". Не, грешка. В момента аз живея в Италия през 1500г. Книгата ме е пренесла там с такава лекота, че самата аз не зная как се случи...
Мисля, че никога няма да забравя тази книга!
цитирай
9. candysays - @ 5, 6, 7, 8,
03.09.2010 09:41
благодаря ви за коментарите, радват ме! Прекрасен писател е, нали? :) Нека четем..
цитирай
10. oldtop4o - Любим писател ми е!!!
04.04.2012 18:21
В личната си библиотека имам 3 негови книги - "Страдание и възторг","Жажда за слава" и "Нищетата на славата".Последната излезе на нашия пазар през 2004 и е посветена на Камий Писаро... Чел съм и "Гръцкото съкровище. Ще прочета и романите за Джек Лондон и Дарвин /ако ги открия/. А "Страдание и възторг" ми е любимата настолна книга - препрочитам я през година,даже открих и филмовата версия,която ме разочарова,защото показва един много малък период от живота на Микеланджело
цитирай
11. urbanjoga - за илюстратора на бг изданието на "Морякът на кон"
15.05.2014 13:18
http://on.fb.me/RU03Oc
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280217
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52602
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...