Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 17:00 - Вампири - Първа част (Вампирска Литература)
Автор: 0rth0d0x Категория: Изкуство   
Прочетен: 23115 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С този пост,слагам началото на поредица такива,посветени на
любимата ми тема за Вампирите.
Преди това,държа да направя едно уточнение.
Понеже наскоро разбрах,че някои хора не харесват блога ми,държа да уточня,че отдавна не плащам данък "обществено мнение" и съм си направил регистрация тук,за да си събирам неща,които ме вълнуват и които ми харесват.Е,ако на някой случайно му допадне,винаги е добре дошъл:)))
Предупреждавам,че този пост е прекалено дълъг (както и евентуално следващите,така че...въоръжете се с повече свободно време и търпение.).
И така... :))))
Приятно четене !!!

***

Вампирската литература (от Цитаделата)

Author: S.R. Morgan
Date: 28.04.2009

image
През 2005 г. светът на литературата стана свидетел на появата на едно явление - един нов феномен, - който би могъл да се сравни единствено с невероятно успешната поредица на Джоан К. Роулинг за младия магьосник Хари Потър. Този ‘феномен’ се нарича „Здрач”: първата книга на американската авторка Стефани Мейър за очарователната, макар и леко (доста!) непохватна тийнейджърка Изабела ‘Бела’ Суон и мистериозният, красив вампир Едуард Кълън. Романът ‘Здрач’, ориентиран към по-младата публика, и разказващ любовната история на Бела и Едуард, постави Стефани Мейър на върха на един жанр, Съвременно (Ърбън) фентъзи, по принцип доминиран от авторки, чийто книги често са насочени към една доста по-зряла и трудно скандализирана публика. Нещо повече, ‘Здрач’ вдъхна нов живот на мита за вампирите и върна поугасващия интерес на читателите към тях. Доказателство за това са както огромният тираж на книгата, така и първите позиции в класациите за най-продавани книги на ‘Ню Йорк Таймс’, ‘Пъблишърс Уийкли’, ‘USA Today’ и т.н., екранизацията на ‘Здрач’, превзела боксофисите по цял свят миналата година, успехът на трите последвали романа в поредицата – ‘Новолуние’, ‘Затъмнение’ и ‘Зазоряване’, множеството награди на Мейър… Въобще, нужно ли е да изброявам нататък? Не напразно критиците започнаха да споменават ‘Здрач’ като ‘Манията Здрач’. В настоящия момент, едва ли има човек – и още повече читател, - който да не е запознат с книгите на Мейър, и да не е чел поне една от тях. Затова да се впускаме в подробности за сюжета, героите и новостите за жанра Вампирска литература в ‘Здрач’ би било, меко казано, безсмислено. Всички имаме телевизори, нали? Всички сърфираме в Интернет, следим програмата за кината, а може би и хитовите литературни заглавия по света и в България. Тогава със сигурност сте запознати поне с лицата на двамата талантливи, млади актьори, които пресъздадоха Бела и Едуард на големия екран: Кристен Стюарт и Робърт Патинсън.
Но какво прави ‘Здрач’ толкова привлекателна за младите читатели? Може би е простата, но увлекателна проза на Стефани Мейър, свежото й чувство за хумор, и много земната й героиня. А може и да е сексапилният Едуард, който се превърна в мечтания мъж за много млади момичета. Разбира се, възможно е успехът на авторката и поредицата да се препише и на романтичния сюжет – красивата любовна история между двамата главни герои, премесена с драма, екшън и дори един, класически за жанра, любовен триъгълник: любовта на младия върколак Джейкъб Блек към Бела. Всички тези мотиви Стефани Мейър представя по един изключително оригинален и пленителен начин, но за запознатите с жанра ‘Вампирска литература’ този сюжет далеч не е съвършено нов, или непознат. В действителност, Мейър не е първата авторка, избрала да спре погледа си върху любовта между тийнейджърка и вампир. Просто е най-популярната. Въпреки това, справедливо е да се отбележи, че в жанра има още доста автори, които биха се харесали на феновете на ‘Здрач’. И не само на тях. Все пак, сега когато и ‘Зазоряване’ излезе на англоезичния пазар, а петата книга ‘Среднощно слънце’ бе отложена за неопределено време от Мейър, всички ние, почитателите на вампирите, имаме нужда от нови романи, които да изпълват нощите ни с трепет и вълнение, нали?
image
Поредицата на Ел. Джей. Смит (L. J. Smith) - ‘Вампирските дневници’ (‘The Vampire Diaries’) – за пръв път публикувана в началото на 90-те години, но преиздадена миналата година, е едно добро начало за по-нататъшното потапяне във Вампирската литература на почитателите на ‘Здрач’. Първоначално планираните като трилогия „Вампирски дневници’, включващи романите ‘Пробуждането’ (‘The Awakening’), ‘Борбата’ (‘The Struggle’) и ‘Стихията’ (‘The Fury’), още през 90-те бяха продължени с романа ‘Мрачна среща’ (‘Dark Reunion’), а преди броени месеци се сдобиха и с първата книга от заплануваната от Смит нова трилогия ‘Завръщането’: ‘Спускаща се нощ’ (‘The Vampire Diaries: The Return: Nightfall’).
Вампирските дневници’ на Смит разказват историята на една красива млада жена, разкъсвана между двама братя вампири. Първата книга – ‘Пробуждането’ – ни запознава с популярната гимназистка Елена Гилбърт, която живее в малкия град Fell’s Church, Вирджиния, и очарователните й приятели: Бони, Мат и Мередит. С развитието на книгата, Елена започва да проявява интерес и да се чувства привлечена от новото момче в градчето: Стефан Салваторе. Красив и загадъчен, той упорито се старае да я отблъсква и държи настрана от себе си, но неговата съпротива, единствено усилва решимостта на Елена да го опознае и има. Така, с много упорство, младата героиня успява не само да разкрие тайната на Стефан, - че е вампир, - но и да го накара да се влюби в нея, докато самата тя се влюбва в него. Разбира се, нито една история с вампири не би била пълноценна, ако не е премесена с малко мистерия, насилие и напрежение. Разцъфващата любов на Стефан и Елена бива помрачена от странните нападения, които се случват в града, и от появата на мрачния и съблазнителен странник, който започва да следи младата героиня, постепенно разкривайки, че е по-големият брат на Стефан – Деймън. Ел. Джей. Смит с много майсторство ни разкрива и причината за враждата между братята, основанието да опитват да се убият един друг, и завършва ‘Пробуждането’ достатъчно драматично, за да ни накара нетърпеливо да разгърнем страниците на следващото томче от поредицата. Авторката има прекрасния талант да кара читателите да съпреживяват всичко с героите, и през цялото време да тръпнат да узнаят какво ще се случи нататък. Така ‘Вампирските дневници’ се четата на един дъх, като най-зашеметяващата книга е последната от оригиналната трилогия: ‘Стихията’. Казано с прости думи: не напразно поредицата е водена за класика в жанра, а в момента американската телевизия The CW (отговорна за сериали като ‘Смолвил’ и ‘Свръхестествено’) готви сериал по поредицата, който трябва да излезе през есента на тази година.
image
Друга поредица, която бе се харесала на феновете на жанра и ‘Здрач’, е „Вампирски целувки’ (‘Vampire Kisses’), на младата авторка Елън Шрайбър (Ellen Schreiber). Първият роман от серията излиза на пазара още през 2003 г. и също носи заглавието „Вампирски целувки”.Главната героиня в романите на Шрайбър е Рейвън – шестнайсет годишно готик-момиче с мания за вампири и липса на популярност, чийто живот се променя след като среща чаровния Александър Стърлинг. Той е един от новопристигналите в града странници, които неочаквано се нанасят в старото имение Бенсън Хил, за което се носят слухове, че е обитавано от духове. Това провокира любопитството на Рейвън, която започва да се чуди кои са непознатите, или, по-скоро, кой е красивият и мистериозен Александър? Възможно ли е да са вампири? Рейвън отчаяно желае да узнае отговора на въпроса и да усети вкуса на истинска вампирска целувка… Но докато въображението й рисува все по-странни картини, с нея се случва нещо непредвидено: в сърцето й пламва любов към Александър. А той, изглежда, гори със същия огън…
‘Вампирски целувки’ е силно и интригуващо въведение в света на Елън Шрайбър, а продълженията й стават все по-заплетени и мрачни. Следващите книги в поредицата: ‘Kissing Coffins’, “Vampireville’, ‘Dance with a Vampire’ и ‘The Coffin Club’ се развиват във възходящ ред, като предвидените за в бъдеще романи предвещават да стават все по-добри и интересни. По последна информация от сайта на авторката, ‘Вампирски целувки’ ще бъде превърната и във филм, който (поне ще се опита) да бъде достойна конкуренция на ‘Здрач’. Тепърва ще разберем, дали чаровната Рейвън и потайният Александър имат шанс да изместят Бела и Едуард от сърцата на феновете…
image
Вампирите от Морганвил’ (‘The Morganville Vampires’) е още една поредица, ориентирана към по-младите читатели и почитатели на историите с вампири. Първият роман ‘Стъклени къщи’ (‘Glass Houses’) излиза на американския пазар през 2006 г., само година след като ‘Здрач’ вече е пленила вниманието на феновете, а авторката Рейчъл Кейн (Rachel Caine) може да се похвали с изключителна продуктивност и богатство на идеи. Досега поредицата се е разраснала с още 4 книги – ‘The Dead Girls’ Dance’, ‘Midnight Alley’, ‘Feast of Fools’ и ‘Lord of Misrule’, - а следващите два тома ‘Carpe Corpus’ и ‘Fade Out’ ще се появят на пазара съответно през Юни и Ноември тази година. Главната героиня, разбира се – млада дама, е Клеър Денвърс, първа година колежанка, която е едва 16 годишна, тай като е много по-умна от връстниците й, и съответно – непопулярна. В началото на първата книга, животът й в общежитие е толкова непоносим, че тя решава да се измъкне, преди спречкванията й с популярните момичета да я принудят да напусне Морганвил. Така тя си намира стая далеч от университета, в странна къща, където се сприятелява с Ив, Шейн и Майкъл, които обаче са запознати с една неизвестна й тайна… в Морганвил има вампири. И те далеч не са толкова очарователни, колкото семейство Кълън… Или поне повечето от тях не са. ‘Стъклени къщи’ се отличава с динамика и напрежение, които ще допаднат на всеки любител на Ърбън фентъзито, краят й те оставя без дъх, а следващите книги в поредицата не разочароват нито откъм сюжет, нито откъм развитие на героите и връзките между тях. Всъщност, нужно е да се отбележи, че ‘Вампирите от Морганвил’ далеч не е поредица за добри и лоши вампири. Клеър и компания по-скоро се принуждават да избират между ‘по-голямото и по-малкото зло’, което не винаги е толкова лесен избор, колкото изглежда. Романтика също не липсва, но тя далеч не е най-основният фокус на книгите. Особено в последната – ‘Lord of Misrule’ – напрежението не секва дори за миг! Ако трябва да обобщя поредицата до момента, ще я нарека: ‘извънбрачното дете на ‘Здрач’ и ‘Анита Блейк’. Нужно ли е да споменавам, че и тук се говори за филм?
image
След като вече споменах ‘Анита Блейк’, мисля, че е време да кажем няколко думи и за тази поредица. За пръв път появила се на американския пазар в началото на 90-те години, серията ‘Анита Блейк: Ловецът на вампири’ е големият пробив на дотогава неизвестната авторка Лоръл К. Хамилтън. Наситена с екшън, сексапил, ужаси, престрелки, насилие и страст, поредицата се отличава както със скандалността си, така и със специфичния изказ и начин на писане на Хамилтън. Главната героиня – Анита Блейк – е Ловец на вампири, с разрешително, разбира се, а най-добрите й приятели дълго време са плюшеният й пингвин Зигмунд и пистолетът й: Браунинг Хай-Пауър. Анита също така е и Съживител – притежава способността да вдига зомбита – и любовен интерес на изкусителния Жан-Клод. Всъщност, една от най-големите сили на Хамилтън си проличава именно в описанията на Жан-Клод: той успява да бъде впечатляващ и съблазнителен, мистериозен и опасен, дори когато няма повече от няколко реплики. Героите на Хамилтън оживяват в съзнанието на читателя още в мига, в който се появят на страниците на книгата, и с всеки следващ том стават все по-пълнокръвни и дълбоки. И… дръзки. Факт е, че поредицата за ‘Анита Блейк’ не е за всеки. Но също така е сигурно и че ако прочетете първият роман ‘Престъпни удоволствия’ със сигурност ще останете жадни за още и още Анита Блейк.
До момента, романите за ‘Анита Блейк’ са общо 16 – 17-ят ‘Skin Trade’ излиза този Юни, - а в България са издадени първите 5 (от InfoDar): ‘Престъпни удоволствия’, ‘Усмихнатият труп’, ‘Циркът на прокълнатите’, ‘Кафенето на лунатиците’ и ‘Кървави кости’. В ‘Анита Блейк’, Лоръл Хамилтън изгражда алтернатива на света в който живеем, като превръща всички чудовища и кошмари в реалност: вампири, върколаци, феи, демони, вещици, сирени и т.н. са все сред създанията в поредицата. Първите десет романа са фокусирани предимно върху криминалните случаи на Анита, а последвалите ги: върху любовния й живот. И в двата случая Хамилтън не ни спестява детайлите. А коя ‘част’ от поредицата ще ви допадне повече, зависи изцяло от вас…
image
Друга авторка, чийто романи за вампири се мерят по популярност с тези на Лоръл К. Хамилтън и отстъпват само на Стефани Майър, е Шарлейн Харис (Charlaine Harris). Поредицата й за ‘Суки Стакхаус (Южняшки вампири)’ (The Sookie Stackhouse (Southern Vampires) Series) бе в основата на хитовия сериал на HBO ‘Истинска кръв’ (‘True Blood’) и е сред най-продаваните в жанра. Първият роман за Суки – ‘Мъртъв до мрак’ (‘Dead Until Dark’) - излиза през 2001 г. и става бестселър. Историята проследява Суки – сервитьорка в Мерлот (бар в малко луизианско градче), - която притежава способността да чете мисли, и да се забърква в неприятности. Въпреки необичайната й дарба, животът й е сравнително нормален, докато в града не се появява Бил – вампир, чийто мисли Суки не може да прочете. И от когото е очарована. Той е различен от всички останали: нов, мистериозен, интересен. Суки открито проявява интерес към него… Но в градчето се случват твърде много неща, за да може връзката им да се развива безпрепятствено. Убийства. Лъжи. Случайно уловени мисли. ‘Мъртъв до мрак’ е забавна и лесна за четене книга, която едва-едва открехва вратата към страхотните истории, които Шарлейн Харис ни предлага в последствие. До момента книжките в серията са 9, като ‘Мъртъв и изчезнал’ (‘Dead and Gone’ – деветата) ще излезе следващия месец. Светът на „Южняшки вампири’ е от тези, в които би ти се искало да живееш…
image
Още една авторка, чиято вампирска поредица беше превърната в сериал – ‘Кръвни връзки’ (‘Blood Ties’) – е Таня Хъф (Tanya Huff). Поредицата й ‘Кръв’ (‘Blood’ Books) събира детективката Вики Нелсън и Хенри Фицрой, който по една ‘случайност’ е вампир, в екип и ни разказва напрегната история, една част романтична, една част криминална, и една част свръхестествена.
Действието в първата книга за Виктория Нелсън – ‘Цената на кръвта’ (‘Blood Price’) – се развива в Торонто. Всичко започва, след като Вики става свидетел на атаката на тъмна сила, която тепърва предстои да се развилнее из нищо неподозиращия град. Главната героиня ни очарова от самота начало с характера, смелостта и чувството си за хумор, а и с простия факт, че е много земна: Вики страда от болест, заради която бавно губи зрението си. Именно това злощастие я е заставило да напусне полицията и да се посвети на частна практика. Сега, в разгара на това ново разследване, следвана от смърт, Виктория се принуждава да поднови отношенията с бившия си партньор Майк, а също и да се довери на писателя Хенри Фицрой, който – освен, че е красив и съблазнителен – е и вампир, и незаконен син на Хенри VIII. Вики трябва да работи с двамата мъже, за да спре свръхестествена заплаха, която би могла да доведе до усвобождението на сили, сеяли хаос в света много, много отдавна… Но готови отново да се завърнат.
‘Цената на кръвта’ е първият роман за Вики и е последван от още четири книги: ‘Кървава следа’ (‘Blood Trail’), ‘Кръвни линии’ (‘Blood Lines’), ‘Кървав завет’ (‘Blood Pact’) и ‘Кръвен дълг’ (‘Blood Debt’), като сюжетната линия на поредицата значително се разминава от тази на сериала. А завършекът би могъл да се определи както като задоволителен, така и като драматичен. Зависи от гледната точка… И от това колко харесвате Хенри.
image
Разбира се, не би могло да се говори за съвременна Вампирска литература, без поне за малко да се спрем на творчеството на Ан Райс и поредиците й: ‘Хроники на вампирите’ и ‘Нови хроники на вампирите’. Изпод перото на Ан Райс са излезли такива класики в жанра, като ‘Интервю с вампир’, ‘ Вампирът Лестат’, ‘Кралицата на прокълнатите’, ‘Мемнох Дяволът’, ‘Вампирът Арманд’ и т.н.
Едва ли има почитател на вампирите, който да не е гледал филмите по романите на Ан Райс, или да не е чел поне една-две от книгите й. Герои като нейният Лестат са станали емблематични, а самата Райс е един от най-дълго задържалите се на върха автори в жанра. През последните години, в България бяха издадени две от книгите й за вампири: ‘Пандора’ и ‘Вампирът Виторио’. Макар и да не са считани за някои от най-силните и творби, те сами по себе си са доказателство за таланта на госпожа Райс и способността й да създава запомнящи се образи. Все пак, Ан Райс не напразно дълго време бе титулувана ‘Кралица на жанра’, и си оспорваше първенството с Лоръл Хамилтън… Докато не се появи Стефани Мейър, разбира се. Да живее новата кралица?
Други от най-популярните поредици, където темата за вампирите е водеща, са серията за ‘Рейчъл Морган’ (‘Rachel Morgan/The Hollows’) на Ким Харисън (Kim Harrison), проследяваща премеждията на червенокосата вещица Рейчъл; ‘Досиетата на Дрезден’ (‘The Dresden Files’) на Джим Бучър (Jim Butcher), където вампирите са по-скоро злодеи, отколкото харизматични изкусители; ‘Джаз Паркс’ (‘Jaz Parks’) – поредицата на Дженифър Рардин, за Джаз Паркс – убийца и вампир, която работи за C.I.A.; ‘Мрачен-Ловец’ (‘Dark-Hunter’) – серията на Шерилин Кенян (Sherrilyn Kenyon) от предимно любовно-еротични романи с вампири, която, както доказа романът ‘Ахерон’ (‘Acheron’) може много дълго и детайлно да описва и страдание, и насилие; ‘Нощна-Ловкиня’ (‘Night-Huntress’) – поредицата на изгряващата звезда на Ърбън сцената Джаниен Фрост (Jeaniene Frost), която започна с романа ‘На половината път до гроба’ (‘Halfway to the Grave’) и ни представи половин-вампирката Кат Кроуфийлд и мистериозният Боунс – древен вампир, който скоро се превръща в неин партньор и любовник. Поредицата е една от най-динамичните в последно време, чудесна смесица от любов, хумор и екшън, и вече наброява три книги. Четвъртата също е на път.
Като цяло, жанрът Вампирска литература вече е станал почти необятен, а след успеха на ‘Здрач’ на Западния пазар се появяват все повече авторки, смели героини, и поразително красиви вампири. Ако допреди няколко години, повечето романи от този тип бяха насочени към зрялата публика (Adult novels), то Бела и Едуард припомниха на писателите и издателите, че тийнейджърите също могат да се интересуват от книги, стига да им се предложи подходящата история. В резултат, все повече автори решават да започнат поредици, насочени към по-младите читатели (Young adult) и да си пробват късмета срещу очарователното семейство Кълън. Колко от тях ще повторят успеха на Стефани Мейър, можем само да гадаем. Във всеки един случай, накрая печелившите сме ние: читателите. О… и вампирите. Все пак, тяхната популярност никога не е била толкова голяма, нали? Дракула трябва да черпи Едуард едно питие… Или, може би, две?



image
  ***

Интересни факти за вампирите

Прототип на Дракула, героят на Брам Стокър, е Реална личност - княз Влад Цепеш, роден през 1431 в територията на днешна Румъния. Прозвището "Цепеш" идва от думата за „кол" и добрият княз бил наречен така заради склонността си да набива на врагове - най-вече турци, които се борели за разширяване на границите на Османската империя. Според мълвата той имал и навика да яде от плътта и да пие от кръвта на враговете си, като много пъти нареждал да му приготвят за целта специална трапеза, поставена така, че същевременно да наблюдава как противниците му биват и убивани.

Влад Набивана, станал известен като Дракула (или „син на Дракона"), защото бил рицар на свещения Орден на Дракона - рицарска институция, основана за закрилата на християнството от езически влияния. Тук трябва да отбележим, че драконът бил предхристиянски символ за предпазване на женската сила и мъдрост, над които висяла заплахата да бъдат изтласкани на заден план от патриархалното религиозно християнско общество.

Интересното и случая е символиката на женското начало, свързана с Дракула; по същия начин и върколакът като че ли се задейства от лунния цикъл, който управлява океанските приливи и отливи и движението на кръвния поток. Мнозина твърдят също така, че унищожаването на един вампир го връща към Майката Земя, животворния източник на обновление за всички живи същества.

Както и да е, през 1453 г. Константинопол бил превзет от турците-мюсюлмани; те възнамерявали да обърнат целия християнски свят в ислямската когато Дракула въстанал, за да защити си отечествените си. Поданиците му го обичали, защото многократно сразявал турците при техните опити да навлязат в територията му. Загинал през 1476 г, вероятно от ръката на свой приближен, който, според мълвата, бил турски шпионин.

Във филма на Франсис Форд Копола „Дракула на Брам Стокър" Влад се сражава с турска армия, значително превъзхожда неговите въоръжени сили. Той удържа победа, но рухва от лъжливата вест, че голямата му любов, Елизабета, се е самоубила, мислейки, че е загинал. Мнозина, включително и Франсин, смятат, че Дракула и Елизабета илюстрират политическия преход от последните следи на женското начало към твърде суровата епоха на патриархалното управление - два принципа, които всъщност би трябвало да действат в съгласие. Вместо това мракът на онази епоха, който тласнал самия Дракула да заживее в мрак, станал поредният индикатор, че се нуждаем от емоция (женско начало) и интелект (мъжко начало) във всички религии,

Във Вампирски митове и християнска символика: Любовната история в Дракула от Брам Стокър, Джефри Романишин посочва: „Митът за Дракула в частност - и за вампирите изобщо - от векове тъне в сенки. Същинският източник на сянката не е вампирът, нито погрешното убеждение, че той представлява чистото зло, лишено от светлината на битието, а християнската църква, която най-малкото с изиграла ролята на акушерка при раждането на вампира."

Преди Брам Стокър да напише своя роман, митът за вампира, под една или друга форма, е съществувал стотици години в Централна и Източна Европа, Азия и Северна и Южна Америка. Мнозина са на мнение, че вярата в тези „нощни твари се е зародила благодарение на прилепите вампири, които се хранят с кръв от добичета и други животни. В хода на историята вампирите са се покрили с мрачната слава на безсмъртни кръвосмучещи твари, които отнемат живота на другите, като изпиват кръвта им. На някакво ниво това разкрива човешкото желание за безсмъртие, постигнато обаче на определена цена: да бродиш по земята чак до края на времената.

Много редове са били изписани за символиката на по-дълбокото значение на вампиризма и за нейния произход. Фактът, че вампирите не виждат отраженията си, датира от еврейската традиция. При евреите, когато някой почине, всички огледала в дома се покриват с драперия. Доста късно научих защо се прави това: някога се е смятало, че покойникът ще види отражението си и няма да разбере, че е умрял: така ще остане уловен в огледалото и цяла вечност ще има чувството, че още е жив.

Чували сме също така, че вампирите се боят от чесън. При моите проучвания не успях да разкрия, защо именно чесънът се е прославил като така противен за вампирите, но затова пък открих един мит, според който, ако върху гърдите на покойника се поставя роза, тя ще пази душата му да не блуждае. Навярно обратното на това би било да се сложи върху покойника чесън, който с острата си миризма да отблъсква вампирите.

В книгата си „Вампирът в Европа" Монтагю Съмърс отбелязва, че в навечерието на Гергьовден в Трансилвания всеки земеделец украсявал портите на дома си с венци от шипкови храсти, за да отблъсква всякакви злини, вещици, а вероятно и вампир. В добавка някои хора смятат, че лудото биле и самакитката (наричана вълче биле) поради отровните им свойства използвани като „репеленти за вампири". Още преди чесъна.

Смятало се, че вампирите се убиват с дървени колове или с куршуми. През 1885 г. Емили Джерард пише следното в статията си "Трансилвански суеверия", „... всеки човек, убит от носферату (вампир), на свой ред се превръща във вампир след смъртта си и продължава да пие кръвта из невинни люде дотогава, докато лошият дух не бъде прогонен; за целта трябва или да се отвори гроба на заподозрения човек и да се промуши трупът му с кол, или да се изстреля куршум в ковчега." Бележките ни Брам Стокър се отнасят до този пасаж - несъмнено той включил посочените тук идеи в своя „Дракула".

Според никои хора в Източна и Централна Европа глогът - поради бодлите си - бил най-подходящият материал за такъв кол за озаптяване на вампири; различни бодливи храсти (включително и розата) масово се използвали в предпазване на хората от тези създания.

За да изложим всичко, което някога се е писало за вампирите, няма да ни стигне една глава, дори и книга няма да стигне - Ан Райс вече доказа това. Ала аз бих искала да вметна тук, че те не съществуват, освен като опит на човешкия род да намери обяснение за злото.

Източник:Vampire Ladies


 



До тук с плагиатството ми по темата:)))
След тази статия на български,ми стана интересно да се поровя още по-темата.
Ето  линкове за даунлоуд на поредицата книги от  "Здрач:

Twilight (Здрач)
(БГ Превод)
...или ето тук в .doc формат,директно от форума на този филм.


Не бих могъл да пропусна и любимата ми 
Anne Rice ,авторка на класиката в жанра - Interview With The Vampire.
Намерих едва три книги на български,но списъка с произведенията и ще го потърся и дано направя всички заглавия по-долу като  линкове за теглене:

The Vampire Chronicles (Вампирски хроники)
(по-долните заглавия са на английски за съжаление,но мисля,че си заслужава да ги сложа тук)
(Английски оригинал)

New Tales Of The Vampires:
(БГ Превод)

Lives Of The Mayfair Witches:

  • The Witching Hour
  • Lasher
  • Taltos
Не мога да пропусна великолепната Лорън Хамилтън и нейната поредица:

Anita Blake: Vampire Hunter
( Анита Блейк, ловецът на вампири )

(БГ Превод)

(...за съжаление,петата не е преведена или поне не мога да я открия.)

За жалост,повечето интересни линкове за вампирска литература намерих по разни форуми,където трябваше да се регистрирам,за да ги изтегля.По-натам,ако намеря време,ще ги събера и ще преправя линковете да се тегли директно.

Morganville Vampires Saga
(
Сагата за  Морганвилските вампири) - Rachel Caine

(БГ Превод)
Наскоро започнах да гледам сравнително новия сериал,направен по поредицата The Vampire Diaries на Lisa Jane Smith,който е доста добър според мен от гледна точка на това,как трябва да изглеждат и да се държат вампирите (защото още не мога да се отърва от разочарованието си от филма - 30 Days of Night,където са представени доста уродливо:(...
Ето няколко линка,към преводи на български на


The Vampire Diaries (Дневниците на вампира)
(отново след регистрация може да се четат...само отделни глави обаче)
(БГ Превод)

Следващият сериал,който замислям да започна да гледам е рекламирания от HBO  True Blood.
Създаден по поредицата на пухкавичката Charlaine Harris ,която има явно сериозна концепция за заглавията на книгите си,хихихи - Мъртъв в еди къде си,Мъртъв като не знам си кво...и т.н.За сметка на това е доста приличен талант.
Книжките тук отново не са на български,но...ако нямате проблеми с езика,мисля,че ще допадне на феновете на жанра.


True Blood (Истинска кръв)

(Английски оригинал)


(допълнение 14.11.2009)
Добавям още няколко линка за Вампирска литература.
Искам да кажа,за интересуващите се евентуално,че този пост ще бъде обновяван и редактиран с нова информация по темата за в бъдеще.



"Вампирът" от Том Холанд
"След полунощ" от Тереза Медейрос

(допълнение 16.11.2009)

Добавям линковете към поредицата Вампирски целувки на български.
За да четете,трябва да имате регистрация.

Vampire Kisses (Вампирски целувки) на Ellen Schreiber


Тагове:   литература,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirandolina - Сега ще препоръчам...
11.04.2010 17:20
една книга за Дракула, написана от българка - Елизабет Костова и нейния роман "Историкът". Второ издание в България засега няма, но книгата е невероятна и тя представя една своя версия за Дракула. Тъй като притежавам екземпляр от книгата, след като я давам на мои приятели да я прочетат, те казват, че досега не са чели такова нещо.
От мен препоръка да я откриеш !
http://www.book.store.bg/p6795/istorikyt-elizabet-kostova.html
цитирай
2. firefly1 - Много ми хареса този пост тъй като и ...
11.04.2010 21:29
Много ми хареса този пост тъй като и аз обичам книги и филми с вампири,а първите две даже са ми любими :)
цитирай
3. darkenedangel - Даммм, всяко стойностно четиво и респективно неговото разглеждане като такова ...
11.04.2010 22:41
се нуждае неизменно от характеризиране и периодизация (подобно събитията в историята), за да бъде актулано и достоверно такова, оставящо усещане за познавачески нюх у четящия ...

Аххха, ама, че заплетено и тежко станааа ...
:)))

Бравос от мен и аплаус ! ;)
:)
цитирай
4. malkiatprintz - Не съм фен на този тип литература, но ...
12.04.2010 02:05
Не съм фен на този тип литература, но представянето е страхотно. Поздрави.
цитирай
5. paivakirja - :)
12.04.2010 17:30
E ,нацели едно мое слабо място - маниачка съм на тема вампири. Май се запалих след като гледах филмите ”Интервю с вампир” и “ Кралицата на прокълнатите” и прочетох “Пандора” и “Виторио” на Ан Райс. Чела съм поредиците ”Здрач”, “Вампирски дневници”, “Вампирски целувки” - честно казано тези не ме въодушевяват особено. Книгите за Анита Блейк са ми едни от любимите, макар че съм прочела само тези издадени на български. На 10 май до колкото разбрах издателство "Колибри" ще издаде седмата книга, а “ИнфоДар” все още се мотаят със шестата и понеже реших,че няма да е много приятно да прочета 7-ма преди 6-та, затова си я изтеглих от http://chitanka.info/ - там има от 1-ва до 6-та ( без 5-та не знам защо) преведени на български.Сериалът Истинска Кръв и Кръвни Връзки ги гледах, но книгите не съм чела. Непозната ми е само “Вампирите от Морганвил” – това ще е следващото нещо което ще прочета.
Може да споменеш също и книги като “Училище за вампири“ от П. С. Каст и Кристин Каст – също поредица подобна на “Здрач”, “Вече мъртъв” и “В ничия власт” от Чарли Хюстън, "Покани ме да вляза" на Йон Линдквист или “Съншайн” на Робърт Маккинли…напоследък книгите от този тип станаха доста популярни.
цитирай
6. devil741 - Други сайтове
15.05.2010 20:08
Ами да питам някои знае ли други сайтове за теглене на ВампирскИ книги, защото от Вемпайър Лейдс ме баннаха плс кажете
цитирай
7. pflufer - Препоръчвам :) много хубава поредица
05.01.2012 22:42
Аз съм много запалена на тема вампири както и ти :) за това ще ти кажа една много хубава поредица от книги за вампири те се разказва за момиче на име Кат Кроуфилд и е много хубава поредицата се казва "среднощен ловец" първата книга е озагавана "На крачка от гроба " а втората "С единя крак в гроба" казвам ти това само защото съм на мнение че може да ти харесат тъикато това е вампирски любовен не точно роман но са много хубави книги и се надявам че ако ги прочетеш ще ти харест и ще пишеш за тях в блога си. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив