Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 15:38 - За поредицата книжки "Световна галерия"
Автор: candysays Категория: Изкуство   
Прочетен: 6628 Коментари: 11 Гласове:
22

Последна промяна: 26.08.2010 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много хубава поредица наистина. Малки книжки, джобен формат. Издателството е ICON/ ИКОН. Печат и подвързия (с твърди корици са) - "Образование и наука" ЕАД. Преводни са - "съставителство и концепция Анн Кенинс". Съдържат главно снимки (или репродукции) на картини или детайли от картини на едни от най-великите художници на всички времена - поне на онези, които са успели да запишат името си със златни букви в историята на изобразителното изкуство. Под всяка картина (или детайл) има кратка информация за нея - заглавие, година на създаване, използвани материали, размер на картината, както и музея (най-често) в който се намира тя в момента. Така разбрах, че картините на великите художници са пръснати по целия свят, в най-прочутите градове и столици, както и че повечето принадлежат на музеи, а по-малка част са у частни колекционери. (Предполагам последното се дължи на факта, че са твърде скъпи..)
Книжките от поредицата съдържат съвсем малко текст - информация за художника. На първата страница - името му, автопортрет (най-често) и години на раждане и на смърт. А на задната корица - кратко животоописание, съдържащо и най-характерното за творчеството на автора, както и мястото му сред другите художници понякога.. Кратка, ясна и незатормозяваща с излишни неща информация.
Много са удобни за носене в чантата, тежат минимално, а в същото време са чудесни за запознаване с творчеството на даден художник - всичко е подбрано много умело, предава духа на твореца, неговите търсения и най-големи постижения.. И въпреки че не съм сред най-големите любители и познавачи на изобразителното изкуство (но съм - на изкуството въобще!), на мен лично много ми допаднаха и харесаха. Затова пиша и този текст в блога си - не е рекламен, въпреки че доста прилича на такъв :) Тоест - рекламен е, но не защото ще получа нещо в замяна на рекламата, а защото спонтанно исках да споделя онова, което толкова много ми хареса и открих наскоро.
Публикувана на корицата цена е 6 лева, но всъщност ги продават по 3 лева в Националната художествена галерия (вътре, до входа й). Не зная дали само там ги продават на половин цена или по принцип (другаде не съм ги виждала досега май), но във всеки случай цената е приятна изненада. Тези малки, джобни книжки определено си заслужават човек да им отдели по 3 лева, че дори и повече..

Ето и художниците, представени в поредицата "Световна галерия" досега:
1. Лорънс Алма-Тадема
2. Леонардо да Винчи
3. Рембранд ван Рейн
4. Рафаело Санцио
5. Джон Сингър Сарджънт
6. Салвадор Дали
7. Огюст Роден
8. Фредерик Лейтън
9. Микеланджело Боунароти
10. Винсент ван Гог
11. Адолф-Уилям Бугеро
12. Едгар Дега
13. Клод Моне
14. Сандро Ботичели
15. Питер Брьогел-Стария

Всъщност не съм чувала някои от гореизброените имена преди и не зная на какъв точно принцип са подбирани художниците, включени в поредицата. Но и не претендирам - да повторя пак, за всеки случай, че разбирам от изобразително изкуство. (Любител съм просто. На всички изкуства..) Предполагам, че ще издадат още книжки, посветени на още художници - но на кои точно и кога - нямам представа. Може би има информация някъде в нета - ще "питам" после Google :)
Това е. Enjoy!

P.S. Тъй като Ван Гог ми е любимец, разбира се вече имам неговата книжка (както и на Ботичели, който има също страхотни работи!) и отново се натъжих (от живота и съдбата му), прочитайки следните редове:
"Винсент ван Гог (1853-1890) е най-великият холандски живописец след Рембранд и един от най-големите пост-импресионисти. Неговите творби са рисувани в един къс период от десет години. Те притежават невероятен, почти неистов колорит, правени са с характерни, ударни движения на четката и носят усещането за болезнена чувствителност. Ван Гог завършва живота си със самоубийство, в самота и лудост. След себе си оставя 800 маслени платна и 700 рисунки [други източници сочат други цифри, така че явно не се знае колко са точно - моя бележка], но приживе успява да продаде една-единствена картина за нищожна сума. Славата му изглява след неговата смърт [на изложба в Париж около година след смъртта му - през 1901 - моя бел.] и продължава да расте и в наши дни. Днес някои от платната му се продават за над 100 млн. долара едното."

Това е. Кратко, ясно и малко тъжно.. Не за безсмъртното изкуство, а за смъртния, реален живот.. Къде свършват мизерията и гладуването, бедността и простия живот - изразен в едно легло, една масичка, два стола, един прозорец, няколко картини, един пешкир, едно огледало, за да се избръсне човека.. (стаята, в която е живял под наем Ван Гог в Арл, Франция) и къде започват 100-те милиона долара.. След смъртта. Отвъд смъртта..

image






Гласувай:
22



1. анонимен - Красив е постинга с тези художници.
26.08.2010 16:30
Красив е постинга с тези художници.
цитирай
2. kundalini - най-добрата реклама за една книга - прочетената:)
26.08.2010 20:23
стаята - стая, обикновена и не толкова. от столовете сякаш току-що са станали човеците , а възлавничките сякаш разказват нощта:)
и аз обичам да гледам картини, също толкова колкото и думите..макар понякога да боли от тях...и да съжалявам, че са ми потребни:(
поздрави, candysays!
хубаво е при теб:)

цитирай
3. candysays - Анонимен/-мна,
26.08.2010 20:26
благодаря ти за изразеното мнение :)
цитирай
4. candysays - Радвам се, че ти харесва при мен, Кундалини!
26.08.2010 20:28
Понякога боли, да.. Но понякога и носят просто красота. Или смисъл, който ни е потребен. И образите, и думите, и звуците.. Нека ги има!
Поздрави и от мен! Добре си дошла винаги :)
цитирай
5. razkazvachka - Красота!
26.08.2010 20:31
и информацията, и клипа, и музиката...
цитирай
6. injir - И аз също обичам Ван Гог. Любим ми е. ...
26.08.2010 22:43
И аз също обичам Ван Гог. Любим ми е. Картините му с този своеобразен начин на поставяне на боите - само с върха на четката - сякаш изразяват неговото състояние. Кълбо от нерви. Сякаш не говорят. Те крещят.
цитирай
7. queerfish - Здравей Крис,
27.08.2010 09:39
наскоро в блога ми препоръчаха една книга: "Крадци на лебеди". Сигурна съм, че много ще ти хареса, ако разбира се не си я чела вече :)
Благодаря ти за полезната информация относно книжките. Приятен и усмихнат ден! :)
PS: Когато имаш възможност изпрати ми онези стихове, за които обеща :)
цитирай
8. candysays - Разказвачке,
27.08.2010 19:29
радвам се искрено, че ти хареса! Заповядай пак при мен "на гости" :)
Всичко най-добро!
цитирай
9. candysays - injir,
27.08.2010 19:34
така е.. Но е нужна и чувствителността на наблюдаващия неговото творчество, за да бъде уловена и разбрана и неговата, както казват, "болезнена" чувствителност. И в изкуството, както и в любовта, явно са нужни сетивата и душите на двама, за да се случат нещата истински.. Но ценното при изкуството е, че срещите, досега и обмена между душите може да се осъществява през цели векове, делящи реалните им животи.. Не е ли удивително и прекрасно това? Дълбоко като океана..
Винаги се радвам, когато срещна сроден вкус, сродна чувствителност, така че ти благодаря, че ми остави коментар тук :) Ако искаш, може да прочетеш и моето стихотворение, посветено на Ван Гог (писано е преди време..) - под номер 12 е в блогрола ми :)
Поздрави!
цитирай
10. candysays - queerfish,
27.08.2010 19:37
не съм чела тази книга, но съм я чувала.. На Елизабет Костова, нали? Американка, омъжена за българин, доколкото зная.. Благодаря ти за препоръката във всеки случай, може да я намеря и прочета :)
Радвам се, че съм била полезна с информацията в този свой постинг - наистина имах желание да го напиша :)
И накрая - извини ме за това, че толкова се забавих с обещаното.. Но не съм забравила.. Непременно ще ти пратя няколко линка - съвсем скоро :)
Приятен уикенд ти желая, "рибке"! :)

П.С. На първо време, можеш да прочетеш две мои поетични творби - под номер 12 и 14 в блогрола ми :) А после ще поровя за още..
цитирай
11. zvezdichka - Купувах си някои
31.01.2011 17:24
от тези списания, когато ги пускаха по Реповете и ми беше много интересна информацията за художниците и тяхното творчество, защото изобразителното изкуство ми е слаба страна. И дори се усмихнах като се сетих за тези книжки :). Интересни са. Тогава цената им беше мисля че 4 лв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280327
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...