Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2006 13:25 - Току-що бях на едно много приятно мероприятие...:))) по повод кампания за защита на интелектуалната собственост...
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4954 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Да ви разкажа сега накратко на какво културно мероприятие присъствах... От една седмица работя в Министерство на културата (на нещо като стаж съм тук), и днес за първи път присъствах на откриване на изложба в залата на министерството. Изложбата се нарича "Художествени образи в защита на интелектуалната собственост"- автор е известният фотограф (и много приятен човек, който бях гледала по ТВ-ята в разни сутрешни предавания да представя свои изложби) Иво Хаджимишев, който е заснел около 30-на (не съм ги броила точно) съвременни български творци- от различни сфери на изкуството (актьори, певци, музиканти, режисьори, художници и т.н.)- мъже и жени. Снимал ги е от гърдите нагоре (и в лице- портретно) съблечени и сериозни- мотото на кампанията, която е стартирало Мин-то на културата в защита на интелектуалната собственост е "ПИРАТСТВОТО ОГРАБВА". В общи линии стартират една дълга борба за промяна на законодателството с цел намаляване на кражбите на интелектуален труд, и искат като цяло да обърнат внимание на обществеността на този проблем на хората на изкуството (който, разбира се, съществува не само у нас, но и в чужбина...Навсякъде по света навярно, макар и в различна степен...)

Та- изложбата беше открита официално със кратко слово на министъра- Стефан Данаилов, и присъстваха също така някои от хората, които бяха застанали пред обектива на Иво Хаджимишев (както и самият фотограф, разбира се)- актрисата Койна Русева (и в един ТВ- сериал играеше, но не му помня името, и в театъра..), режисьорите Явор Гърдев и Лили Абаджиева (дето в постановките си използва като актьори само мъже... незнайно защо...като едно време, когато мъжете са играли и женските роли в театъра), певицата Ваня Щерева, Васил Гюров от "Ревю" и други култови БГ уейв-групи, художника Греди Асса... За други не се сещам. Или поне не забелязах, и не разпознах...

Та така.  Мина доста приятно. А и имаше- като на всеки коктейл и откриване на изложба- и приятни и "изискани" неща за хапване и пийване ;))) И макар да предлагаха и кафе и капучино, аз лично предпочетох да пийна чаша червено вино, макар да бе 11,30... ;)) Та да ми мине по-леко въобще работния ден :)))))))))

Малко като доклад прозвуча моя разказ за събитието... Ще ме извините... ;)) Просто реших да споделя тия емоции с вас, тъй като си имам блог и без това, а той пък си има и категория "лични дневници"....;))

Ами това е. Засега. Иначе темата на изложбата, на чието откриване присъствах, е доста сериозна и проблемът дава много хляб за размисъл.... Но аз както и да го мисля, от най-различни страни, не мога да измисля как би могла да бъде наистина защитена (гарантирано) интелектуалната собственост и творбите на хората на изкуството........... (сред които се чувствам и аз...) Просто идея си нямам. 
Особено със скоростното развитие на технологиите и най-вече Мрежата. Не мисля, че може да се гарантира защита на творбите, които биват публикувани в Интернет, за което адски ми е кофти понякога (понеже и аз публикувам тук мои неща.......)- всеки може да копира и използва както реши всичко, което намира тук май.... Не виждам пречки. 

Ама че болна тема подхванах и аз. Няма да мисля повече за това. Наистина не ми хрумва решение на проблема....
Ето ви тема за размисъл. Ако някой му се пише и споделя нещо по този въпрос- да заповяда и да коментира :)
А от мен - просто НАЗДРАВЕ! Друго не ми идва наум.....




Гласувай:
0



1. slavei - :))
26.10.2006 13:33
Наздраве и от мен!
Трезвен и успешен ден!!!:))))
цитирай
2. candysays - :)))
26.10.2006 13:36
От една чаша няма как да се опияня чак... Трезвен ще е деня, благодаря ти ;))))
цитирай
3. andreytcho - Против съм тази кампания!!!
26.10.2006 13:37
http://www.kldn.net/?p=131
цитирай
4. candysays - Защо?!....
26.10.2006 13:42
Я ми обясни накратко, ако ти се обяснява... ;)
цитирай
5. andreytcho - Много е просто поне за мен
26.10.2006 14:30
Хората които се трудят за да постигнат нещо което ще е само тяхно произведение ще трябва да осъзнаят че има и фактори които няма да им гарантират 100% това право или поне няма да жънат всичко което си посяват. Америка прекалява в това отношение и всяко ново нещо създадено е защитено с 2-3 закона поне. В един момент ако не можеш да ползваш труда на другите като начало на твоя , например Айнщайновите теории и ала бала, как тогава ще се правят подобрения. Трябва творчеството да се класира като бизнес и да се прави бизнес план който и да включва загуби поради пиратство.
А тази боза която БГ правителството маркетира е чиста глупост и няма да има никакъв ефект, дори харчи парите които иначе може да отидат в неща които за момента страдат. Единственото което ще излезе най вероятно е един широко скроен закон който ще пречи на много от иноваторствата. А това за скулптора направо ме разсмива.
цитирай
6. candysays - О.К. ....
26.10.2006 14:36
Разбрах те. Сложни са тия неща, знам. И има много гледни точки и мнения... Иначе и аз се съмнявам, че тая кампания ще промени нещо в България....
цитирай
7. starlight - Тази
26.10.2006 14:37
Тази "кампания" е поредното безобразие в поредното министерство и опит да се решават корпоративни интереси с държавни средства и натиск.
цитирай
8. анонимен - \m/
26.10.2006 14:38
http://www.kldn.net/?p=131

По-добре да се захванат с това да научат г-н Министъра да пише правилно, а не Збогом със З!!!

Поредният повод да откраднат някоя кинта покрай тази "кампания"...
Министерството на ХАЛТУРАТА - Д*Д!!!

Поздрави
цитирай
9. candysays - Ех че сте и вие...
26.10.2006 14:47
Най ми е интересно как всички разбират от политика и от това какво правят министерствата...;)))
Вие луди ли сте бе хора?!

Аз лично съм тук случайно, не ми е било никога мечта да работя в министерство, и мразя политиката и въобще не ме интересува какво правят... Така или иначе съм тук за малко. Аз съм творец. И това мога и искам да бъда....
Просто описах сбирката... Надявам се, че не раздразних никого с това ;)

Поздрави и от мен! :))
цитирай
10. ssslavy - хахахаха
26.10.2006 14:52
Радвам се че си се забавлявала ама тая работа малко ми прилича на "Чула жабата че подковават коня и вдигнала и тя крак". Нашето пък министерство и прилежащите му "творци" пък какво губят от пиратството??? Кой въобще иска да гледа/слуша/пипа/мирише нещо от тях?
Аре сиктир!
цитирай
11. ssstto - А ти защо беше там?
26.10.2006 14:59
Това не ми стана ясно.
цитирай
12. candysays - Написах го в началото на постинга, ssstto...
26.10.2006 15:43
...не си чел(а) внимателно ;))
Присъствах защото работя от една седмица в Министерството, затова. И ще бъда тук още 9 месеца на нещо като стаж (по една програма за млади висшисти), според договора ми...
Това е :)
цитирай
13. ssstto - Това за стажа го видях.
26.10.2006 16:17
Но защо трябваше да си там?И цялото министерство ли прекъсна работа заради тази изложба?Стефан Данаилов мога да си обясня,той трябва да държи речи.Да не са те пратили да дебнеш в засада някой пират да не открадне някоя снимка.
цитирай
14. candysays - Не, не съм дебнала за пирати...;)))
26.10.2006 16:26
Може някой друг там и да е бил натоварен с подобна функция...;)
Не, не всички прекъснаха работа за да дойдат на откриването на изложбата. Само който искаше, и който не е имал много належаща работа в същия момент. А аз нямах, поканиха ме колегите, и отидох.
Veni, vidi... ;))
цитирай
15. raraavis - Сигурно е било приятно..))
26.10.2006 16:29
В официалния анонс на мероприятието пише:
"Изложбата „Галерия образи в защита на интелектуалната собственост” ще ни даде отново повод за разговор и за размисъл върху отговорността на институции и граждани към защитата на творческия потенциал на нацията и за преосмисляне на отношението на всеки от нас към използването на пиратски продукти. "

За мен е любопитно как точно ще стане този размисъл и кой ще размишлява..:)
Спомена ли се някъде за иницатива 'обществен дебат' по въпросите на интелектуалната собственост?
Законодателите дали знаят за тази кампания и дали се канят да размишляват върху остарелия ЗЗАПСП? :)
И тези средства, които са хвърлени в тази 'кампания'... дали някога ще разберем какви са и какъв е ефекта от нея? :)

цитирай
16. candysays - За съжаление,
26.10.2006 16:44
нямам никаква представа, и не мога да ти отговоря на тези въпроси, raraavis... :(
Просто бях там... Колкото до обществен дебат по темата- би било добре да има такъв, но не се знае... А и дали би имал реален ефект и полза от него е съмнително...

Поздрави! :)
цитирай
17. copycat - Например:
26.10.2006 19:54
Ти печеш един геврек.
Идва един пульо и ти изяжда геврека.
Не ти го плаща, щото е гладен и негово право е да е сит, и ето затова няма нужда да плаща.
Ти си вожил пари, труд и душа в тоя свой геврек... Той е вложил само малко нахалство.

Явно кражбата е на почит.
цитирай
18. ludmilarsov - Ето така е: Ти печеш един геврек. ...
26.10.2006 22:06
Ето така е:
Ти печеш един геврек.
Идва едни чичко в костюм и ти казва, че неговата компания притежава патента за правене на гевреци и като си печеш геврек в същност ги ограбваш, защото "пиратството ограбва". Осъждат те за пиратство и до края на живота си изплащаш глобата постановена от съдията.
А половината хора, снимани и записани в тази кампания въртят MP3-ки в къщи или модерните им телефони звънят с "риълтони", за които не са платени авторски права. Това може би е най-забавното в тази кампания.
цитирай
19. manofsorrow - Просто сме си беднички
26.10.2006 22:18
Не става дума за принципи и тези. Имаш ли кинти, купуваш си. А като нямаш... Дето викаше Ахл Роуз навремето - Като станаха по сто милиона на глава, спряхме да броим. Аз пък печеля към 3 000 годишно. Така че - GOD SAVE THE FREE SERVERS!!!
цитирай
20. raraavis - Разбира се, candysays :)
26.10.2006 23:49
Прочетох внимателно постинга, съвсем наясно съм, че не би могла да отговориш :)
Аз просто зададох въпроси по темата ..
Бедата е, че и в МК, т.е. и организаторите също нямат отговор..) И на тях толкова им е ясно.
Цялата 'кампания' е точно толкова хаотична и мъглява, колкото и изобщо представата за интелектуална собственост.
Истината е, че се отчита дейност.. и активност.

Поздрави, candysays! :)
цитирай
21. candysays - Ама че дебат предизвиках, без да искам... ;)
27.10.2006 10:21
Всъщност струва ми се, че всички сте прави в по-малка или по-голяма степен...
Особено прав ми се струва manofsorrow- моето мнение е същото като неговото- твърде бедни сме наистина и в това се корени проблема за пиратството в България... Иначе тук има доста фенове (на най-разнообразни неща) и съм сигурна, че поне 60-70% от тях биха си давали парите за някои по-ценни за тях произведения на изкуството, стига просто да ги ИМАХА тези пари... И да не им бяха нужни за насъщния. (и аз в това число...) По-добре човек да притежава някакво произведение на изкуството, ако ще да е пиратско, но да си има "духовна храна" вкъщи.....

И другите сте доста прави. Това е всичко, което мога да ви кажа ;))

Поздрави! И усмивки от мен :)))
цитирай
22. candysays - Благодаря ти, kveten!
28.10.2006 20:11
Наздраве! Радвам се, че мислиш така.... :))
цитирай
23. анонимен - Otkrivane
30.10.2006 15:34
I az biah na otkrivaneto, mnogo sladursko beshe vsichko, a da znaete i kolko izvestni lichnosti biaha tam!
Ivan Lechev, Koina Ruseva, Vania Shtereva, haide da ne izbroiavame vsichki...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280753
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...