Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2007 13:47 - 17 септември- празникът на Вяра, Надежда, Любов... и тяхната майка София- Мъдростта..
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11349 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2007 12:39


Честито на всички именници най-напред! 
Вяра, Надежда, Любов (и София- което значи "мъдрост" на древногръцки), са прекрасни имена, освен най-важните неща в живота, в душата на Човека...

Честито и  на всички софиянци!- Днес е официалният празник на нашата столица (и моя роден град) София...
Миналата година в септемврийския брой на списание "Одисей" публикуваха моя статия за статуята на София- новият символ на града- до метростанция "Сердика" и Булбанк.. Можете да я прочетете тук- публикувах я в блога ми :)

image
(снимката е моя)

А пък преди две години- през 2005-та, написах дипломната си работа за Софийския Университет, която бе на тема : "Добродетелите и пороците на човека според християнската етика". 
Заключителната глава от моя труд бе посветена именно на тези три най-висши християнски ценности- Вярата, Надеждата и Любовта...

Да си призная честно - колебаех се дали да публикувам в блога си- на части например, или поне отчасти, тази глава от работата ми- само тя е 27 страници- а това е твърде много за пост- формата, и въобще за Интернет пространството- все пак хората нямат време да четат такива дълги неща...дори и да са им интересни... 
Но все пак реших да публикувам поне част от тази глава- пък който иска да я прочете, или да си я копира за по-нататъшно четене... ;)
Все пак тези страници съдържат ценна информация, сбрана на едно място от множество книги, един синтез по темата...

~~~

Не само с Христос, но и с… целия човек, жив и вечен, който се познава с мистическото познание, с едно вътрешно проникновение, става същото: този, който е познаващият, обичащият, става познаваният, обичаният.”


Мигел де Унамуно

~~~

3. ТРЕТА  ГЛАВА:  

 

За добродетелите:

Вяра, Надежда и Любов  (трите най-висши християнски добродетели)

 

3.1. За четирите антични и  трите богословски добродетели (общо)

                                         

Както видяхме вече, седемте смъртни гряха (или осемте главни страсти- според православното християнство)- са: чревоугодието, блуда, сребролюбието, гнева, униниетоскръбта- според православието; двете страсти за католицизма са един грях- наричан леност), тщеславието и гордостта.  На тях, както видяхме (от писанията на светите отци) се противопоставят съответните им, но- с противоположен знак, добродетели. Те са много, според богословието. И все пак можем да ги подредим – симетрично на пороците на човека- в редица от седем основни добродетели, които противостоят на греховете. 

За да получим съответната “седмица” от добродетели, можем да подредим в една първоначална “лествица” (път към съвършенството и към Бога- на човека)  първо четирите основни добродетели, които формулира античната философия. А именно- мъжество, умереност, мъдрост, справедливост. Над тях можем да “надградим” и трите най-основни и висши богословски (християнски) добродетели- а именно- вярата, надеждата и любовта (като последната е най-важната добродетел от всички, както ще видим).

Можем да припомним тук и за София (чието име означава на древногръцки мъдрост, което е всеизвестно и заради думата “философия”- “любов към мъдростта) и която е християнска светица (мъченица за християнската вяра) - и същевременно е майка на три дъщери- тъкмо на Вяра, Надежда и Любов… (и чиито празник- според православния календар честваме на 17-ти септември, който именно е и официалният празник на нашата едноименна столица- София). Това, разбира се, е едно напълно културологично и свободно сравнение- пример за наслоенията в културите и епохите (попиващи винаги все нещо от предишните)- но при един по-свободен (етимологичен?) прочит излиза, че мъдростта (София)- една от четирите основни антични добродетели- е “майка” на християнските най-висши ценности- вяра, надежда и любов.

Св. Ефрем Сирин единствен измежду светите отци, на чиито писания се позовавах, разглеждайки борбата с греховните страсти на човека, пишейки за християнските добродетели, споменава и добродетелите, формулирани от  античната философия (философите, с чиито разсъждения явно е запознат, той нарича просто “мъдреците”): “За душевните добродетели твърдим, че има четири главни, а именно: мъжество, благоразумие, целомъдрие, справедливост. От тях се раждат следните добродетели: вяра, надежда, любов, молитва, смирение, кротост, великодушие, търпение, доброта, безгневие, богопознание...” (1/сб.:с.385-386) Интересното в случая е, че св. Ефрем Сирин не само ги споменава, но и подрежда античните философски ценности като първи в йерархията, а чак след това идват “раждайки се” от тези главни четири добродетели и другите- вече богословски – вярата, надеждата и любовта, които, от своя страна, са поставено начело на всички останали християнски ценности, които пък “се раждат” от тези три. Тоест посоката на пораждане на добродетелите, според светия отец, можем да определим по следния начин: четирите антични главни добродетели- от които следват трите главни християнски добродетели- от които следват и всички останали качества на човека. Описание на същата йерархия- малко особена и странична за богословието- можем да открием и на още едно място у св.Ефрем Сирин, според когото: “Трябва да се знае, че не е възможно да се достигне до мярката на съвършенството на която и да е добродетел от този, който не се стреми неуморно през целия си живот да я придобие… Това трябва да се каже за милостинята, молитвата, любовта или за която и да е от основните добродетели- за мъжеството, благоразумието, целомъдрието и справедливостта. …И заедно с всичко това в добродетелите трябва да се упражняваме с някаква разсъдителност, която е най-висшата от всички добродетели, като някаква царица, и е добродетел на добродетелите.”(1/сб.:с.392). Струва ми се, че можем да сложим знак за равенство между понятието “благоразумие”, което използва светия отец, и античната добродетел “мъдрост” (от която, както видяхме, в някакъв смисъл наистина “се раждат” вярата, надеждата и любовта- от София), както и между неговото понятие за “целомъдрие” и античната “умереност”. Както се вижда и от този цитат, св.Ефрем Сирин (той единствен сред светите отци) поставя дори любовта- най-висшата добродетел според богословието- сякаш по-долу от четирите (наречени от него “основни”) антични добродетели. Но такова йерархизиране на добродетелите на човека, в светоотеческите писания, намираме рядко- другите богослови изтъкват вярата, надеждата и любовта неизменно като трите най-висши постижения на човешката душа.  

---------------------------------------------

Най-напред ще цитирам някои разсъждения на светите отци, касаещи и трите основни добродетели заедно- за да изтъкна тяхната взаимосвързаност, според богословието. Св.Нил Синайски например пише следното: “Избралият подвижнически живот с отричане от този свят, да се осени с вярата, да се укрепи в любовта и да се утвърди с надеждата. Вярата не е оставане с нищо, но е непоколебимо упование в обладаване на най-съвършеното, с търпеливо упование и с жива любов.”(1/сб.:с.249); както и: “/Който прогонва от себе си гнева с добродушно търпение и огорчението- с любов, той отблъсква два зли звяра чрез две достойнства./ …Кроткият, ако и да преживее нещо оскърбително, не изоставя любовта, но заради нея всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява (1Кор.13:4-7)…Този, който има от Света Троица тези три добродетели- вярата, надеждата и любовта, ще бъде тристенен град, укрепен като с бойници от кулите на добродетелите.”(1/сб.:с.261-262). Св.Йоан Касиан пък изброява тези най-висши добродетели заедно: “А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание (Гал.5:22,23).”(1/сб.:с.71) /В случая можем да “разчетем” думата “дълготърпение”, която използва светия отец, като еквивалент на понятието “надежда”./ За трите добродетели (събрани в едно цяло сякаш, в едно триединство) също пише и св.Ефрем Сирин, когато съветва посветилите се на Бога как да се борят с блудната страст в себе си: “Препаши се с вярата, надеждата и любовта и като силен застани на стража, пазейки Божия храм от всякакви нечисти помисли.”(1/сб.:с.414)

Св.Йоан Лествичник пък споменава за тези най-важни добродетели, когато описва напредването на хората по т.нар. “лествица”, степенувайки ги по пътя нагоре към съвършенството: “Превъзходна азбука за всички (начинаещи) е следната: послушание, пост,… сълзи,… смирение, …мъжество, студ, труд, …братолюбие, кротост, проста и нелюбитна вяра,… безпристрастие, простота с чистосърдечност, самоукоряване. Състоянието и признаците на преуспяващите са:  липса на тщеславие, безгневие, блага надежда, безмълвие, разсъждение,… милосърдие, страннолюбие,… непрестанна молитва… Пределът, състоянието и законът на съвършените в благочестието  души са следните: сърце, което не може да бъде пленено, съвършена любов, извор на смиреномъдрие, възхищаване на ума, Христови чувства, неограбвана светлина и молитва, …желание за смърт, ненавист към живота, отвращение от тялото, молитвеник за света, настойчиво скланящ Бога за милост, съслужащ на ангелите, бездна на разума, дом на тайнствата, хранилище на неизказани откровения, спасител за хората, бог над бесовете, господар над страстите и тялото, …повелител на естеството, чужд на греха,… подражател на  Господа ..”, или както обобщава по-долу светия отец: “С помощта на Света Троица да се въоръжим против трите главни страсти с трите главни добродетели.” (1/сб.:с.521-522)

Трябва да отбележим и за съвпадението (случайно или не) на тройката, на “троицата”- между две от най-основните понятийни системи на християнското мислене- тази за Светата Троица, или Светото Триединство на Отца, Сина и Светия дух, от една страна, и три-единството (може да се каже също съдържащо някакъв мистичен елемент в себе си) на основните и най-висши християнски добродетели- а именно на вярата, надеждата и любовта. Още една “троица”, която можем да добавим към гореспоменатите, е тази, която формулира блаж.Августин- изхождайки от Божието триединство, виждали Божия образ в трите душевни сили на човека: memoria- съзнание, intelectus- разум , amor- любов. Отново любовта е единственото общо “звено” в троичните “вериги”, и отново е поставена- явно неслучайно- на последно място- което в случая обаче показва не че е последна по значение, а тъкмо обратното- че е първа и най-важна, тъй като е (в) “края на пътя”.

Тук ми се струва уместно да припомним и за ренесансовата картина на Ботичели- “Трите Грации”, които са Любов, Красота и Наслада. Сякаш и тук имаме една своеобразна “троица”, едно триединство, но което е така различно от християнското триединство от най-висшите добродетели Вяра, Надежда и Любов. Всъщност тази ренесансова “троица” е много по-близо до хедонистичната (донякъде) и “физическа” нагласа на Античността (от която по принцип Ренесансът много повече се възхищава, разграничавайки се от предхождащата го епоха на теологичното Средновековие). Трябва да отбележим обаче, че споменатите три ренесансови “грации” (= ценности), бидейки близки до античните нагласи и възприятия, не са близки до платонизма, който от своя страна, е много по-близък до християнската средновековна “троица” (-тъй като Платон пише предимно за вярата и любовта (във “Федон”-за вярата в безсмъртието на душата; в “Пирът” и “Федър”-за любовта) -и то по един почти богословски начин. Но трябва да се отбележи и че и в двете “троици”(средновековната и ренесансовата)- присъства любовта. Тоест тя е, може да се каже, най-общото, свързващото звено във всички системи от ценности и добродетели, на която и да е човешка епоха, но друг е въпросът какво влагат различните епохи в това понятие. Т.е. една и съща ли е любовта от поредицата “вяра, надежда и любов” и от “любов, красота и наслада” или двете понятия за любов коренно се различават.  

----------------------                     --------------------------                   -----

В настоящето изследване, ми се струва уместно да покажем- поне накратко, как тези три  най-висши християнски добродетели- а именно вярата, надеждата и любовта, присъстват и в античната философия и митология (чрез подбрани от мен, конкретни примери), защото тези три ценности, разбира се, не са само “приоритет” (ако мога така да се изразя) на християнската религия, макар от нея те да са “формулирани” най-отчетливо и категорично, и макар да не са намерили място сред четирите основни добродетели, които постулира древногръцката философия.  Ако се “поровим” в културната (философска, религиозна и т.н.) история на човечеството, ще открием, че тези три ценности са всъщност най-универсалните и устойчиви категории- независимо философски или религиозни, “обговорени” и признати във всички култури, които е създал човека. И макар рамките на настоящето изследване да са твърде тесни, за да успеем да изложим тук, в по-подреден и изчерпателен вид, всички възможни връзки, препратки и сравнения на трактовките на тези ценности, от една страна от античната философия, и от друга- от християнското Средновековие, та все пак ще “набележа”  тук някои такива. 



Тагове:   вяра,   надежда,   майка,   мъдростта,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. darkanion - :):)
17.09.2007 15:09
Да ви е честит празника, софиянци..
Хубаво си го написала, Криси, но аз ще пропусна този път.. верно ще ми дойде в повече. тая година обаче ще учим философия, тъй че ако дойдем на такива теми, непременно ще знам откъде да почерпя инфо ;)
цитирай
2. varg1 - моита наи-добра приятелка
17.09.2007 16:38
има днес имен ден
цитирай
3. candysays - @ darkanion,
17.09.2007 17:06
благодаря ти от името на софиянци ;)
Радвам се, че може да съм ти от полза по-нататък с моите писания :)

Поздрави и всичко най! :*
цитирай
4. candysays - @ varg1,
17.09.2007 17:07
добре.. Поздрави я непременно! ;)
цитирай
5. feminaslim2007 - Браво, за хубавия ( отново ) постинг!
17.09.2007 20:36
Аз имах търпението да го прочета до края и много се зарадвах, че си цитирала моя любим откъс от Библията І-ви Коринт на Апостол Павел, само жалко, че не е целия! Сега ще си позволя да цитирам малко по-голяма част от него: " Любовта дълго търпи и е милостива; любиовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва само с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
Любовта никога не отпада. ...
И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов, като най-голяма от тях е любовта. " .
А другото, което си мисля по повод на темата е за факта, че 10-те Божи заповеди могат да се сведат да 2:
1. Обичайте и почитайте Бог;
2. Обичайте другите, както себе си;
И все започват с: ОБИЧАЙТЕ, т.е. Любов.
Сещам се и за трите думи в гръцкия език, които значат все любов: ерос - плътската; фильос ( може да съм го написала грешно, защото не помня как точно се пише ) - приятелска и агапи - висшата всеобхватна любов; любовта към Бог, всичко и всички в най-широкомащабния смисъл на думата.
Малееееййййййй........ Аз пак са заплеснах! Ама нали съм си по корекциите ;)
Поздрави, прегръдки и честит празник на всички, които празнуват = софиянци!
цитирай
6. candysays - Много ти благодаря, Феминка!
17.09.2007 20:44
Чудесни коментари и съвсем уместни и добронамерени корекции ми пишеш винаги, и много ме радваш, да знаеш! :)))

Поздрави и прегръдки и от мен! :*

P.S. Радвам се и че си имала търпението да прочетеш целия ми пост! ;)
Благодаря ти...
цитирай
7. temenuga - Един задълбочен и емоционално обагрен поглед върху темата от истински професионалист!
17.09.2007 23:32
Прочетох и поста ти за самия паметник - символ на София, както и този текст, който само привидно е сложен /заради утежнената научна лексика/,
но в себе си е закодирал толкова преплетени и взаимосвързани фундаментални истини, че, сливайки се с текста, започваш да пулсираш с неговия ритъм и да вникваш все по-навътре, и по-надълбоко в Смисъла.
За Началото, За Пътя, За Вярата, Надеждата и Любовта - основите на етиката и човешкото проявление, равнозначно в Божественото, в земния ни път - едно безконечно изпитание за душевните устои...
Поздравления за детайлизирания прочит на популярни, но не и лековати неща. Напротив. Това е Мъдростта на света, сбрана в кодовите послания на Доброто, превъплътено в думи...
цитирай
8. sensation - Мила candysays,
18.09.2007 07:12
Както винаги ти си великолепна. Честит празник и на теб.
цитирай
9. candysays - :))
18.09.2007 08:26
@ Скъпа Теменуга,
@ sensation,
благодаря ви от сърце! За оценката на труда ми и топлото отношение... :)
Значи има смисъл да публикувам още от писанията си- дори от "научните"- тоест тези, писани за Университета :)))

Прегръдка от мен! :*
цитирай
10. sensation - Естествено, че има!
18.09.2007 08:58
Ще е престъпление ако спреш да пишеш.
цитирай
11. candysays - :)
18.09.2007 08:59
Няма, няма да спирам! :)))
Благодаря ти още веднъж, sensation! От сърце... :*
цитирай
12. temenuga - Аз имам склонност към научни текстове:)
18.09.2007 09:58
Затова ти казвам, че имащ таланта не само да пишеш за "нещата от живота", а и аналитичен подход и логически-обусловена мисъл, която се порявява в подобни нелеки - като форма и семантичен заряд, словесни изрази.
Продължавай, ра збира се!:)
поздрави!
цитирай
13. candysays - Ласкаете ме вече... :)))
18.09.2007 10:04
Дано има защо! ;-)

Сериозно- благодаря ти, Теменужке! Искрено ценя твоето мнение... :*

Поздрави и прегръдка! {}
Ще продължавам... къде ще ходя? ;)
цитирай
14. анонимен - molba =)
07.05.2008 16:40
ехеееййй, здравей candysays! И аз както останалите съм очарована от поста ти...мисля, че можеш да си ми от изключителна полза, ако имаш няколко свободни минутки..Темата на дипломната ти работа е била "Добродетелите и пороците на човека според християнската етика". Сууупер яккоо! =)
Сега аз имам да пиша курсова работа за грехът и порокът в христ етика..та искам да те помоля, ако можеш да ми пишеш на майла (ku4olina@abv.bg) и, ако нямаш нищо против да ми пратиш дипломната ти работа...Не се притеснявай от плагиатство =)
Ще съм ти адски благодарна за съдействието..
Весел ден !
цитирай
15. анонимен - candysays, моля те да ми отделиш 3-4 ...
10.05.2008 20:28
candysays, моля те да ми отделиш 3-4 минутки, защото имам няколко въпроса г/д по подобна тема като твоята..смятам, че си додтатъчно запозната, за да ми помогнеш..
Мн ще съм ти благодарна!
e-mail: ku4olina@abv.bg
skype: desislava-baby
цитирай
16. candysays - Здравей, Деси :))
11.05.2008 12:12
Много съжалявам, че се забавих с отговора на молбата ти, и изглеждаше сякаш не ме интересува и няма да ти отговоря :(
А не е така. Просто съм болна тия дни, и седя по-малко на компютъра, а освен това и се замислих за това, че само дипломната ми работа за съжаление я нямам на компютъра в новия си дом, в който живея около година, а не мога да намеря и дискетата, на която съм записвала :(((
Имам я, със сигурност я имам, и на хартия, и набрана на компютър, но ми е далече.. И докато успея да ти я пратя, реших, че може да не ти трябва вече...
Затова се забавих с отговора.

Не се страхувам от плагиатство, щях с радост да ти я предоставя да я ползваш..
Но с оглед на това, което ти обясних- най-добре е да ме разпиташ каквото те интересува по темата, да поговорим и да обсъдим нещата в Скайп (аз ще те потърся ей сега)- надявам се, че с това поне ще ти бъда полезна :) Може и да е напълно достатъчно..

Така че- на твое разположение съм вече :)))
На имейла ти ще ти напиша два-три реда, за да го имаш и ти моя, и ще те добавя ей сега в Скайп-познанствата ми.

До скоро! :)*
цитирай
17. анонимен - hi again =)
18.12.2008 00:02
След драматична пауза от няколко месеца, в които само "тайно" и не чак толкова четях твоите блогове, тъй като- трябва да знаеш съм ти огромна фенка...отново се престраших да ти пиша...Нуждая се пак от помоща ти, един вид съвет..Моля те, пиши като намериш няколко минутки =)
Деси
цитирай
18. candysays - Деси,
20.12.2008 11:22
пиши ми за какво става въпрос и ще ти пиша..

П.С. Благодаря за топлите думи! :)
цитирай
19. fotinaklaros - candysays, имам интерес към тази ...
11.02.2010 16:15
candysays, имам интерес към тази тема....
възможно ли да ми изпратиш пълната разработка......
благодаря!
цитирай
20. fotinaklaros - ако няма проблем klara_kk@abv. ...
11.02.2010 16:23
ако няма проблем
klara_kk@abv.bg
благодаря!
цитирай
21. candysays - @ fotinaklaros,
12.02.2010 10:23
нямам нищо против да ти услужа с целия си труд, стига само да успея да го намеря и да е на компютъра ми вкъщи.. Не съм го качвала целия никъде в Интернет и в това е проблема. Местих се доста през последните 2-3 години и не ми е подръка. Но ще се опитам - довечера, обещавам! И ако го намеря, ще ти го пратя на мейла.
Радвам се, че проявяваш интерес! Поздрави и всичко добро! :)
цитирай
22. candysays - @ fotinaklaros,
13.02.2010 21:06
намерих си дипломната работа и току-що ти я пратих на мейла, който си ми дала :)
Надявам се всичко да е ОК и да ти бъде от полза.
Поздрави!
цитирай
23. анонимен - хиляди благодарности! хармония ...
13.02.2010 22:11
хиляди благодарности!
хармония и светлина ти желая!
цитирай
24. candysays - :)))
13.02.2010 22:12
И аз на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4281055
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...