Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 17:46 - Мечтая за метро, което да обхваща цяла София..
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8513 Коментари: 46 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Столицата ни- каквото и да си говорим и каквото и да мислите за нея- отдавна вече е метрополис (и мегаполис), подобно на всички големи градове (столици и не само) в света. Населението й е вече около 3 милиона (сиреч около една трета от българите, които живеят в България, са тук), а и площта, на която се разпростира хич не е малка. 

Всички знаят за пословичните задръствания, които все повече блокират и стягат в невидимо менгеме столицата през последните години - и то в нарастваща прогресия! Дали сме бедни или богати няма значение- много хора вече пътуват със собствени коли из София, а още повече ползват все още услугите на градския транспорт (след които и моя милост). Вследствие на тези факти, пътуването до работа и обратно (до кватралите- "спални") отнема все повече време на столичани. 
Степента на натоварване на трафика зависи и от сезона, така че през зимата (която вече си отива, слава Богу -макар че я обичам по принцип!) положението става просто трагично!
Не преувеличавам. Ако не сте от София- питайте който и да е ваш познат, който живее понастоящем тук, и който по някаква причина не си седи вкъщи постоянно или по някаква щастлива случайност не живее на пет минути пеша от местоработата си (или училището/ университета, където учи), и той/ тя ще ви каже същото.

Веднага давам пример- ако за ваше нещастие работите на другия край на града (както е в моя случай) и по случайност няма много добра (сиреч директна) връзка между квартала, в който живеете и квартала, в който работите (или в центъра на София) пътя от вкъщи до работа и от работа до вкъщи, в общи линии може да ви отнема около два или три часа на ден! Час или час и половина в едната посока, и час или час и половина в другата. Независимо дали се налага да сменяте две превозни средства или ви устройва само един рейс/тролей/ трамвай, който обаче обикаля цяла София и хваща половин дузина задръствания сутрин и вечер..

А има и още по-трагични случаи! Например: живеете в единия край на града и работите съвсем на края на другия край на града (почти извън София)- и сменяте един от гореописаните рейсове/ тролеи/ трамваи, дето обикалят почти целия град, и хващат половин дузина задръствания + един градско-селски рейс, който ви превозва бързо, но "кьол файда", както се казва на турски?.. Ако е и зима, има сняг и трябва да чакате по половин час рейса си по спирките- само прибирането от работа може да ви отнеме 3 (три) часа! Например- тръгвате си от работа в 17,30 и сте се добрали до дома си чак в 20,30! Има и такива случаи. 
(Та за три часа с автобус се стига от София до Търново, по дяволите!!!)

За онези, на които не познават този ад (защото не живеят и не работят в София или са в столицата, но живеят близо да мястото, което посещават през седмицата)- можете ли да си представите какво означава това? Три часа път на ден (всеки работен ден!) до работа и обратно, или още по-зле- три часа само в едната посока..
Това може да ти скапе психиката направо! Може да те уморява много повече от самата ти работа.. Може да те кара да полудяваш от нерви направо, всеки ден от работната седмица! И да се прибираш като пребит и смазан психически (а и физически- ако си стоял прав) човек от работническата класа, който ходи по улиците като зомби (защото не може да се наспи от толкова пътуване) и се трупясва в леглото без никакви силици, веднага щом се прибере и дори не ще да вечеря, ако не са му приготвили вече нещо. Е, може и да си вземеш един душ да забравиш този ад, и да изживееш вечерта си подобаващо, но на другия ден много трудно ще станеш отново за работа.

Да не говорим за парите, които ще ти се налага да даваш за транспорт всеки ден (независимо дали се движиш с личен автомобил или с градски транспорт) ако живееш и работиш в противоположни краища на града. Може да ти отива за транспорт една пета или една трета от заплатата. Което никак не е приятно.
(Затова и все по-важно става за търсещите работа в столицата, при избора на такава, дали местоработата ще е близо до дома/ квартирата им.)


Та в този ред на мисли, съвсем логично човек стига до идеята за метрото като алтернатива на надземния транспорт в големия град- без него живота в така наречените метрополиси е (почти) невъзможен. Рано или късно и София ще блокира напълно, ако не го направят скоро и тук. Вече блокира. Все повече с всяка измината година. 
Метрото намалява до голяма степен задръстванията по улиците и булевардите на града, защото превозва бързо и го предпочитат и хората, на които се налага да ползват градски транспорт, и хората, които си имат коли. 

Само че за тази цел метрото трябва да обхваща целия град. А не да има само един- единствен лъч, който обслужва един (два) квартала и да превозва жителите им до центъра, както е понастоящем в София (Обеля- Люлин- центъра (Сердика)).

А кога ще стане това (метрото да обхваща цяла София) един Бог знае.. Толкова много се мотяат с прокарването му под града, и с откриването на всяка нова спирка, че минава цяла вечност вече, откакто са почнали да го строят и са доникъде.. Ясно ми е, че това е трудоемка работа, но.. Не си спазват и сроковете. Миналата година трябваше да открият нов лъч, нова спирка/ спирки (до Интерпред, Ректората и Младост), но още нищо няма новоткрито. Метрото продължава да обслужва само (и предимно) Люлин, превозвайки жителите му (и случайните гости на този квартал, в който доскоро живеех и аз (и ползвах благата на метрото)), до центъра - сиреч до ЦУМ. 

Всеки метрополис, всеки голям град в света днес, с население колкото това на София (и дори по-малко) има метро, подземна система от линии и мотриси, което обхваща целия град и облекчава неимоверно много трафика "горе", на земята. И пак има задръствания! Но иначе големите градове биха били напълно блокирани от трафика си..
Както предстои да стане и със София, ако скоро не направят нещо по въпроса драгите ни градоначалници и не прокарат цялостна метро-мрежа под столицата.

Което обаче въобще не се знае дали ще стане в близките 20-30 години...

(сиреч преди на нас, днешните работещи в този град, да ни предстои да се пенсионираме, живот и здраве... ;)



Тагове:   метро,   мечтая,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. varg1 - в метрото
10.02.2008 17:54
стават престъпления
цитирай
2. candysays - Знам, Варг, знам..
10.02.2008 18:05
Но престъпления стават навсякъде, ако не възразяваш ;)

То и бомби слагат терористите в метрото, ама това не е причина да няма метро. По тази логика и високи сгради не трябва да строят след 11-ти септември!
цитирай
3. bizcocho - mnogo si prava da si go me4tae6. d...
10.02.2008 18:15
mnogo si prava da si go me4tae6. drugo si e da raboti6 na 15km ot doma i da si na rabota za 20min.
цитирай
4. viovioi - Навярно това ще стане някой ден:)
10.02.2008 18:38
да - решение е за милионния град. Най-доброто при това!
цитирай
5. анонимен - А аз си мечтая за друго
10.02.2008 18:44
хората да се върнат към здравите си селски корени. Да има привлекателни службИЧКИ и в малките градове, паланки и селца, като Сиришник, например( добър вечер, господин Първанов), да секне прилива на хора към София и другите големи градове. Да се подобри инфраструктурата. Тогава и задръстванията няма да се такива, каквито са сега.
Мечтателка
цитирай
6. bagera - -
10.02.2008 18:53
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F
http://www.sofia.bg/
цитирай
7. candysays - ~
10.02.2008 19:05
@ bizcocho, vio, благодаря за разбирането :))

@ мечтателке, това също е решение.. Друга алтернатива. Дано :)

@ bagera, ей сега ще хвърля едно око на линковете..

@ thomas, ама много обичаш да се заяждаш с мене, ей ;) (и не само с мене)
Нямам желание и намерение да споря с тебе, още повече, че нито ти, нито аз знаем точно колко са софиянци (предполагам не очакваш да повярвам, че си ги броил та знаеш цифрата ;)
Но са повече от два милиона със сигурност- като броим и студентите, временно пребиваващи тук (и много от тях оставащи в София), и разни други без софийско "жителство", но реално живеещи в столицата.

И накрая- не ми казвай какво да казвам ;) И от какво има или няма полза.
цитирай
8. анонимен - Много си права в анализа си. И аз се ...
10.02.2008 19:15
Много си права в анализа си. И аз се скапвам психически от пътуването до работа и обратно.
Чудя се какво да правя:
- да си потърся работа близо до нас - трудно е; то изобщо работа се намира трудно
- да мина на граждански договор и да си работя в къщи; кофти, че няма да ми се води трудов стаж
- да се изселя от София, но къде?
цитирай
9. candysays - ... Тези въпроси са съвсем логични,
10.02.2008 19:26
и все повече хора, живеещи в София, си ги задават.

Наистина е трудно човек да си намери работа -хем добре платена и която иска да работи (и го искат на нея), хем пък да е близо до дома му.. Това си е чисто и просто въпрос на късмет, и нищо повече.
От друга страна, все повече хора (имам такива данни) искат да работят от вкъщи (и аз така работих за месец-два, допреди три седмици, но се прехвърлих в офиса), но проблемът е точно този, който отбелязваш- почти никой работодател не е готов да сключи трудов договор с теб, ако работиш надомно. Което значи няколко неща:
- несигурен доход- липса на твърда заплата;
- не ти се трупа трудов стаж;
- нямаш здравни осигуровки и трябва сам да си ги плащаш.. ако искаш.

Остава варианта местене в друг град. Но къде наистина, ако си роден и имаш дом в София? (както е в моя случай) Да отидеш в провинцията би било крачка назад в някакво отношение- освен в Пловдив, Варна и Бургас или Търново, другаде няма особени перспективи за нормална работа и развитие, както и за разнообразен живот (културен и всякакъв).
Другия вариант е да емигрираш, но това също е доста рисковано решение, което на всичкото отгоре не се взима толкова лесно. Особено ако родителите и приятелите ти са тук, и искаш да ги виждаш, да си близо до тях.. А и в чужбина живота също не е лесен. Никой нищо няма да ти поднесе на тепсия. А когато си (и се чувстваш постоянно като) чужденец, става още по-зле...

Така че- ще търпим. Докато не построят метрото ;)
Това поне е моето решение..
*въздъх*

цитирай
10. анонимен - Много искаш, момиче! Ти си като ...
10.02.2008 19:46
Много искаш, момиче!
Ти си като малките деца - когато влязат в магазин все искат родителите им да купят нещо. Принципно си права, но такива проекти изискват огромно финансиране. Направи ли икономически анализ и колко си готова да отделиш от заплатата си за това метро? Спомням си преди около 20 години за тролейбусен транспорт Русенци отделяха по 15 лева от заплатите си - нарекоха го самооблагане.
Метрото е много удобно, но едва ли обхваща целите градове. Бил съм в Торонто и Монреал и метрата там покриват много малка част тези градове.
цитирай
11. candysays - ок ;)
10.02.2008 19:56
Благодаря ти за мнението и отделеното време, Анонимен/ -на.

Лека вечер!
цитирай
12. анонимен - неее....
10.02.2008 20:13
Приятно ми е!
Аз,като вас съм роден в София,но за разлика от вашата позиция на търпение и мечти за инфраструктурно развитие,ще споделя: дотегна ми ,задушава ме....тази вълна на"пришълци".Защо,преди 15 години,този град имаше облик и се жевееше спокойно,а в момента се е превърнал в бунище?С този бум на строителството,метрото,не е решение.Трябва,да се въведе софийското жителство......аз,обичам дома си и искам да ми е уютно.За това и плащам данъци.
цитирай
13. candysays - Разбирам позицията ти, анонимен 13..
10.02.2008 20:19
Това също е решение. Но не зная дали въобще някой мисли да връща "софийското жителство".. А за метрото поне има надежда. Някаква :-)

Поздрави!
цитирай
14. varg1 - заради това ли ти е метрото а
10.02.2008 20:59
Компанията обслужваща метрото в Сеул ще въведе от следващата година вагони само за жени, в опит да ограничи набезите на похотливи ръце срещу нежния пол.

"Сексуалните престъпления зачестяват, когато вагоните са претъпкани и хората са принудени да се притискат един в друг," разяснява служител в метрото на южнокорейската столица.

Близо половината от престъпленията по осемте линии на сеулското метро са от сексуален характер, като особено проблемни са две от тях – водещи съответно към университетското градче и бизнес центъра на града.

Над 6 милиона души дневно използват услугите на метрото в корейската столица. Агенция Ройтерс припомня, че преди време до подобно решение прибягна и управата на друга азиатска столица - Токио.
цитирай
15. candysays - :-)))
10.02.2008 21:37
Варг1, забавляваш ме :)
Благодаря ти за информацията (не знаех тези неща наистина), но това:
"заради това ли ти е метрото а"
намек ли е?
Аз обясних заради какво ми е метрото- целия пост ми е за това ;)))
цитирай
16. artanis - candysays
10.02.2008 22:46
София е пълна дупка. Не знам откъде ти хрумна да я наричаш метрополис и мегаполис. Остава да кажеш, че това в което газиш не е мръсотия, а злато и скъпоценни камъни.

успешна седмица:
цитирай
17. varg1 - маитап бре
10.02.2008 23:31
ама гледай да не ме срещаш се пак из метрото
цитирай
18. анонимен - ...
11.02.2008 01:11
поразрови се малко за метрата по света да видиш интересни факти.. относно първото метро или как в англия и франция са имали метро преди 150 години и как за 2-3 години по онова време са направили повече станции, отколкото нашето софийско метро за 30 години :)
цитирай
19. candysays - Artanis,
11.02.2008 06:49
и с тебе (както с Томас) нямам намерение и желание да споря.
Само ще кажа, че е леко глупаво от твоя страна, да отричаш град (и настояща столица) с хилядолетна история. Имало е римски император, който е искал да направи от София втори Константинопол- сиреч била е доста важен възел в Римската империя.

София Е метрополис и мегаполис, независимо дали го искаш и дали ти се вярва или не, и независимо, че в нея има боклук- както впрочем в още много (почти всички!) мегаполиси по света (това дори е един от отличителните им белези).
Или не си бил никога в чужбина?
И не си чувал никога какво е положението с чистотата в Ню Йорк, Рим, Атина, Делхи или Кайро?
цитирай
20. candysays - Варг1,
11.02.2008 08:48
не ме е страх от тебе ;) А и едва ли ще се засечем някога..

и се пише "все пак", а не "се пак" ;)
цитирай
21. candysays - Анонимен 18,
11.02.2008 08:50
не се и съмнявам, че са били доста по-бързи от нас..
Дано не се наложи те да дойдат да ни построят метрото накрая ;))
цитирай
22. bagera - -
11.02.2008 09:22
Да върнем софийското гражданство, да върнем бозата за 2 стотинки, да върнем...
Много е тъпо като някой почне да плаче за онова време. Бабите пред блока вече не хленчат така.
И това ми били млади хора... 2008 година сме бе...
Вместо да искате да изгоните всички от София, че да стане спокойна като родопско селце, помислете как може хубавия град да заприлича на европейска столица.
И много ми е чудно, как някой човек роден и израснал в голям град, би му правило впечатление градската лудница.

цитирай
23. varg1 - candysays
11.02.2008 09:46
нищо се не знае и аз не очаквах да се возя в един асансъор със Жорж Ганчев ама стана.
а колкото до начина ми на писане както се говори така пиша понякога
цитирай
24. candysays - bagera,
11.02.2008 10:03
нещо не си ме разбрал правилно, съжалявам.
Прочети поста ми пак- по -внимателно, и може и да разбереш това.
Къде в поста си казвам, че трябва "да върнем софийското гражданство, да върнем бозата за 2 стотинки", или че трябва да изгоним хората от София? Къде?
Целия ми пост е за това, че мисля как "хубавия град да заприлича на европейска столица"- нали за това пиша за метрото.
И къде прочете, че ми прави впечатление градската лудница? Никъде не казвам такова нещо- прави ми впечатление не населението на града и колко е нараснало, а проблемите с трафика и липсата на добра инфраструктура на града- това е, което ми прави впечатление. Задръстванията и всичко останало.

Мисля, че коментара ти се отнася по-скоро за коментар № 12, а не за моя пост.

Поздрави!
цитирай
25. candysays - Варг,
11.02.2008 10:05
наясно съм, че всичко се случва (или може да се случи по-точно), бъди спокоен :)
Колкото до забележката ми към теб за "се пак"- това не е "начин на писане" (твой или нечий), а е правописна грешка просто. Надявам се, че схващаш разликата ;)
цитирай
26. bagera - candysays -
11.02.2008 10:22
'Мисля, че коментара ти се отнася по-скоро за коментар № 12, а не за моя пост.' Правилно. Както за 12, така и за всички, които мислят така. а те не са малко. Що до данъците, съгласен съм част и от моите да отиват за разширяване на софийското метро. въпреки, че не съм от София и не живея там.
цитирай
27. artanis - candysays
11.02.2008 11:55
По телевизията ще кажат, че София е центърът на света, обаче от реалността до това, което казват по телевизията има огромна разлика. София допреди 150 години е била една църква и две ханчета, нещо много далече от развитата цивилизация за която загатваш.

candy, бил съм в много мегапосили (Ню Йорк, Лоднон, Париж, Милано, Рур, Мумбай) и точно за това твърдя, че София не е. Сетих се какво е София - мегаселис. Очевидно за такава глупост мога да се сетя само в понеделник.

поздрави :)
цитирай
28. candysays - Artanis,
11.02.2008 13:23
излишно язвително и пренебрежително отношение имаш към България и в частност- към нейната столица. София не е била това, което казваш, че е била преди 150 години. Няма да ти привеждамр доказателства- вземи един подходящ учебник по история.

А във Ню Йорк много ли е по-чисто отколкото в София?

Замисли се кои са показателите, по които един град може да се определи като "мегаполис" (5 показателя са напълно достатъчни) и ще видиш, че София отговаря на почти всички.

Аз на свой ред няма да ти пращам поздрави, защото не се разбираме.
;)
цитирай
29. artanis - candy
11.02.2008 13:44
Много ми е интересно какво ще пише в един сръбски учебник по история или турски, да не говорим за македонски. На Балканите се спекулира с историята като основната теза винаги е една и съща: ние сме велики, но всички са се държали нечестно с нас. Ако еди какво си, то щеше еди какво си да стане. Но не е станало, нали.

В Ню Йорк (Манхатан, Бруклин и Стейтън Айлънд) е много по-чисто отколкото в София. Толкова много, че няма база за сравнение. За 5те показателя, мога така да си ги определя, че и Тирана и Скопие да ги представя като мегаполиси. В общи линии е прието, че на балканите има един мегаполис и това е Истанбул.

Очевидно разбираш какво пиша, аз също това, което пишеш ти -> се разбираме.

приятен следобед:
цитирай
30. candysays - Добре, добре.. Предавам се :)
11.02.2008 15:03
Истанбул наистина е мегаполис, в по-голяма степен (и размер) от София- това го признавам. Но това не значи, че София не е- в по-малка степен макар ;)

Интересно ми е това, което казваш за Ню Йорк (там точно не съм била никога.. поне досега), но са ми разказвали, че е страшно мръсен град, и че лятото там дори не може да се диша и живее. Не само заради жегата :)

Както и да е.

Поздрави.
цитирай
31. stone - е, чак пък 3 часа път всеки ден...
11.02.2008 15:18
на мен ми е един (половин сутрин, половин вечер) хем не живея много близо до центъра - в борово съм. където по света да съм живял, на по-малко от половин час път до работа не съм бил. някъде и на повече.
навсякъде е така. който му е далече - да се премести по-близо до работа. ама било по-скъпо? ми ще пестиш от времето за придвижване - нали времето е пари. това е чисто икономическо решение - къде да живееш и работиш, и го вземаш според пазарните фактори.
иначе и аз съм за метрото, ама с тези темпове я го доживея да покрие цяла софия, я не. така че си правя личната сметка къде да живея и работя.
цитирай
32. artanis - Ню Йорк
11.02.2008 18:46
е прекрасен град, който няма нищо общо със София. Това, което може да бъде неприятно е метрото както и някои евтини места за нощуване без баня и т.н. Като цяло, голямата ябълка напълно оправдава името си.

Ню Йорк е един от т.нар. световни градове А клас. След тях има B клас, C клас и т.н. София е в най-добрия случай регионално явление. Или казано по друг начин дълбока провинция. Като добавим и това, че там нищо не се случва, ще разбереш за какво говоря.

наздраве:
цитирай
33. depressed - ..
11.02.2008 21:04
Аз пък си мечтая за къщичка в подножието на хълма, близо до рекичка и горичка :-)

@Кенди,
@8,
не се залъгвайте с този трудов стаж. Скоро възрастта за пенсиониране ще стане 69 години. Средна продължителност на живота - 70-71 години. За какво ви е този трудов стаж като няма да видим нищо от пенсията. Аз се чудя как по законен начин да не плащам за пенсионно, а само за здравно, ама няма как...
цитирай
34. candysays - @ stone,
12.02.2008 09:09
да, прав си- всеки си прави (или трябва да си прави) сметка къде да живее и работи. Стига да има избор. (защото невинаги има такъв.)

Но на това: "е, чак пък 3 часа път всеки ден..."- ще ти кажа само, че не е преувеличено.
цитирай
35. candysays - Artanis,
12.02.2008 09:15
хайде да престанем с безсмисления спор- това ти предлагам. Явно, че сме на малко или много различни мнения, и нито един от нас няма да промени своето заради думите на другия.

Ню Йорк е точно толкова прекрасен град, колкото София. Ни повече, ни по-малко. И двата града (като всички големи градове) си имат своите плюсове и минуси, предимства и недостатъци. Ако си мислиш, че Ню Йорк няма такива -минуси и недостатъци- значи си в голяма заблуда и гледаш адски едноизмерно на нещата.

Да, има големи градове (сиреч мегаполиси и метрополиси) клас А, клас В, клас С и прочие, но въпреки това в същността си те са еднакви. Големи градове, с всичко типично за големия град, независимо от конкретния мащаб.

поздрави.
цитирай
36. candysays - Деп,
12.02.2008 09:26
да не мислиш, че мен ме интересува (всъщност) трудовия стаж и парите, които евентуално ще получавам като (и ако) се пенсионирам. Аз съм от хората, които винаги са имали чувството, че ще умрат млади.. Вече не е съвсем така, но пак не мисля, че ще живея повече от 50 години.
Както и да е- бъдещето само ще си покаже.. Въпросът е, че въобще не желая и не мога да мисля за толкова далеч напред във времето.
Просто отвърнах на коментара на човека, който спомена за това, не че го мислех..
А и това, че не ми пука за пенсионните осигуровки не значи, че не ми пука за трудовия договор. Той си е важен- по други причини: стабилната заплата, здравните осигуровки и т.н. А трудовия стаж- за да се знае все пак официално къде си работил- тоест за CV-то.

Иначе и аз си мечтая за "малка къща в прерията" (в моя случай ;), близо до рекичка (до горичка - не държа ;)- обичам полето, полския живот, много повече от планините и хълмовете. Но реки обичам винаги...

В този пост просто споделих за какво мечтая в рамките на животаси в София. Което не пречи да имам още много и най-различни мечти ;-)
цитирай
37. artanis - candy
12.02.2008 11:43
Това, което ти наричаш безсмислен спор, аз наричам разговор. За голямата ми заблуда: поживял съм, видял съм, имам виждане по въпроса.

поздрави:
цитирай
38. candysays - ok, artanis
12.02.2008 12:21
Не исках да прозвуча грубо.
А и не казвам, че си в заблуда, а че би бил, ако.. (еди-какво си) ;)
Да разговарям нямам нищо против, но се напрягам от разговори, в които има противоречие и разногласие. Така съм устроена, съжалявам.

Поздрави, искрени :-)
цитирай
39. goran - Канди, дано мечтата ти се сбъдне по-скоро:-)
12.02.2008 19:39
И аз си мечтая под земята метрото да обхване цяла София, а на повърхността велосипедни алеи:-) – Да може с велосипед или с метрото да се обиколи цяла София:-) Без коли и задръствания:-)
цитирай
40. candysays - Goran,
12.02.2008 22:23
би било прекрасно наистина :-)))

Поздрави и усмивка от мен :)*
цитирай
41. iliada - Привет candysays !
14.02.2008 18:44
Обичам София и моите роднини живеят там.Мечтаех да живея там за да не ми липсват ,но на времето не можеше ако нямаш софийско жителство!Не направих компромис за какъвто ми намекваха и останах да живея в малък град.
Когато съм в София се опитвам да използвам възможностите които предлага максимално ,обичам я но разбилам определено предимствата на малкия град .Тази натрупана умора , агресията по улиците и мръсотията са подпискащи.
Като се откъсвам от темата за транспорта в София ,които вече по осезаеми причини не ме интересува толкова си позволявам да ти пожелая приятно прекарване на празника на влюбените или Трифон Зарезан !
цитирай
42. boris66 - boris66-candysays
16.02.2008 14:49
И ние мечтаехме за метро ,когато бяхме в Първи курс ,та го видяхме ,след 20 години!
цитирай
43. анонимен - ха ха ха ха софия 3 милиона жители ха ...
02.04.2008 00:03
ха ха ха ха софия 3 милиона жители ха ха ха ако в софия живеят 3 милиона значи Варна трява да е с 5 милионно население. Абе хора софия е едно граче с много села около него наречени квартали. Вижте сателитна снимка на софия и Варна и си направете изводите.Във Варна реално живеят около 2 милиона души.Показателно е и това че във варна в момента има 3 мола а в строеж са още 6 или 7 . а софия ще си остане с 3 мола защото населението е малко и няма лев. ХА ХА софия 3 милиона отдавна не се бях смял толкова
цитирай
44. анонимен - абе шопи вие да не сте луди бе как може ...
02.04.2008 00:11
абе шопи вие да не сте луди бе как може това село софия да го наричате метрополис.аз съм от варна, европа е тук един път ми се наложи да отида до софия и видях каква е била варна преди 20 години.
цитирай
45. анонимен - Чудя се как може нормален човек да ...
02.04.2008 00:18
Чудя се как може нормален човек да каже : София и провинцията . Ами че то София е част от провинцията. София е сбирищина от бедни села насред полето. А Бургас Варна е друго там е Европа, София е селски тип градче наподобяващо селата в Македония и Албания
цитирай
46. candysays - Анонимен,
02.04.2008 23:05
тъй като изобщо не си в час, нямам намерение да си губя времето да споря с теб ;)
А ако смяташ, че Варна има повече население от София, сериозно трябва да се замислиш за умствените си способности и здраве. (приятелски съвет ;)
Не си разбрал и че не противопостовянето на София и провинция е темата на поста- никъде няма такова нещо. Писах просто за София, защото това е моя град, тук живея, и него познавам. Не съм обиждала в ъ о б щ е нито Варна (която също е прекрасен град), нито така наречената (от теб) "провинция".

П.С. Още един съвет- не се пали толкова, и от един коментар се разбира какво искаш да кажеш ;)
И първо Ч Е Т И, а после пиши коментари!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280671
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...