Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2008 20:27 - Днес си купих Библията
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17070 Коментари: 37 Гласове:
0



Така..
Заглавието ми е от типа.. как да кажа.. когато хората споделят в "лични дневници" нещо, което са правили този ден, и обикновено не касае почти никого другиго. Е, така е и в този случай. Такива постове избягвам да пиша по принцип. Но понеже днес, освен всичко останало, което оформи деня ми, си купих и Библията, а не какво да е, реших, че си заслужава пък да напиша един възпоминателен пост по темата. ;)

Библията.. Според етимологията на думата, значи "много книги"- оттам и "библиотека".
И аз, като един уважаващ себе си, любител на книги, сиреч -библиофил, реших, че най- сетне трябва да притежавам тази книга (на книгите!) в собствената си библиотека. И без това имам слабост към християнството и съм дълбоко вярващ човек, макар че- както стана ясно за прочелите предния ми пост- вярата ми не е съвсем според канона и ортодокса. А и на всичкото отгоре съм човек, завършил Софийския университет с дипломна работа на тема "Добродетелите и пороците на човека според християнската етика", макар че не учех богословие, а културология- едно доста солидно изследване, което ми отне цяла година, много четене и писане.. За да я напиша работата си, не бе нужно да чета точно Библията (макар че не беше излишно..). Прочетох доста християнска литература все пак- най-вече писания на свети отци от 3-4 век, както и на някои хуманитарни писатели- изследователи. Основната книга, която ползвах се наричаше "Добротолюбие", том 2-ри, доколкото си спомням (издание на манастира ни в Света Гора, в пет тома)- книга, дебела почти колкото Библията впрочем ;)

Както и да е. Отплеснах се..

Интересно ми е просто да прочета тази най-превеждана, най-издавана и най-популярна книга в света въобще (според най-различни статистики и изследвания). Най-малкото от чисто любопитство. Все пак и грамотен, и вярващ човек съм, не мога да я подмина.. "Книгата на книгите". А има и други причини..

И още нещо, което държа да споделя по темата.
Оказва се, че почти никъде не може да се намери напоследък Библията. Имам предвид- място, откъдето да си я купиш, не само да я четеш.
Била е издадена преди години в доста голям тираж, но той вече е почти напълно изчерпан, а ново издание няма. (Сигурно някой ще се сети да я преиздаде скоро все пак..)
Питала съм, търсих я, защото у дома нямахме Библия, само една в къщата ни на село, но мама така и не ми даде да си я взема- там трябвало да си стои. И без това нямаше да е моя..

Та днес бях на разходка с майка ми в центъра и влязохме в Руската църква. (за който не я е виждал- изглежда ето така: 

image

Хубава е, нали? :)

Момчето, което продаваше на щанда за сувенири, картички и разни църковни нещица, тъкмо затваряше вече. Попитах за Библията- каза ми същото, което вече знаех- че е почти изчерпан тиража, останала им беше само една бройка.
И аз си я купих :)

Сега ще видим как ще я чета.. Отначало докрай, или откъси.. Поне ще я имам и ще ми е подръка вече..


P.S. Чудя се колко ли хора са я чели? "Книгата" с главно К. 
И дали ги е променила? Дали е повлияла на съзнанието, на вярата им?..




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Какво издание си взе. Книгите в С...
30.04.2008 22:14
Какво издание си взе. Книгите в Старият завет 39 ли са или 50. И двата превода са много добри, но в единият има 11 неканонически книги т.е. книги чието авторство не е съвсем доказано, аз си имам от нея.
Книга за цял живот е. Труден прочит е. Винаги се намира нещо различно.

Честита нека да ти е. И щастие нека ти носи.
цитирай
2. trevistozelena - ами
01.05.2008 01:16
аз съм си атеист по лични убеждения разни, но някъде в гимназията си купих Библията. оказа се полезно да я имам, защото още тогава бях във философска паралелка, а после завърших философия и в университета. никога не съм успявала да я прочета от-до, а един-два пъти имах такива намерения. може да се каже, че съм изчела приблизително половината от нея избирателно - когато се е налагало или пък просто така. обожавам Еклесиаст и Песен на песните. последната в един момент почти можех да я издекламирам. мъдра книга си е. друг е въпроса доколко автентично християнска е тъкмо най-свещената за християнството книга. знаеш подробностите предполагам - че е по-скоро сборник от различни писания с установени или съмнителни разказвачи. да не говорим, че при хилядите преписи, преводи и външни намеси чистият текст смислово е загубил доста от първоначалната си яснота. особено текстовете от Стария Завет. предполагам, че затова и се чете твърде трудно - поне за мен някои от писанията са си костеливи орехи:) но безспорно има и велики умозрения в нея
цитирай
3. candysays - Стеф, Тревистозелена,
01.05.2008 11:51
благодаря ви за коментарите по тази хубава тема :))

50 са книгите в Стария завет в изданието, което си купих :) Ще рече- ще имам повече храна за размисъл ;)

"Песен на песните" е за възлюбения и възлюбената, нали? :))) Ще я прочета и нея, внимателно..

За мен лично ще представлява малко по-голям интерес Новия завет, а и предполагам, че той се чете по-лесно..
Във всеки случай- от полза е Книгата, сигурна съм. Не е еднакво и равно във всичките си части, но няма и как да бъде иначе, след като е писана от различни автори и после е "съшита" в едно цяло....

П.С. Тревиста, аз също завърших Философския факултет, макар и не с философия ;) Но доста изучавахме философия и в нашата специалност.. Наистина доста. За което не съжалявам :)

Поздрави и на двама ви, и приятно четене и препрочитане :*
цитирай
4. hristam - И аз те поздравявам
01.05.2008 12:13
за интересната тема. На времето по препоръка на мъжа ми и с неговата голяма подкрепа и съвети, се запознах в известна степен с тази книга на книгите. Признавам си, не е лесно да откриваш мъдростта в нея, самата аз съм чела главите без някакъв определен ред, но човек може да научи много, особено ако има с кого да обсъди прочетеното и кой да му даде насока.
Честит и весел празник! :)))
цитирай
5. fenris - ти си си взела
01.05.2008 12:36
православното издание, за съжаление в него липсват някои неканонични книги , които са признати обаче от църквата, като тази на Енох например! НАпоследък се издават апокрифните евангелия повече, това на Юда, Филип, Петър, Мария Магдалена и много други! Иначе поздравления, всеки трябва да я има у дома, аз дори имам православната, протестантската, изданието на Мартин Лутер и крал Джеймс, съответно на немски и английски! Приятно четене!
Новия завет се четат по-лесно само евангелията!
Ще забележиш някои интересни моменти в тях, това на Лука ми е любимото! Аз също завърших философския факултет, също не с философия, боже явно сме се събрали доста тук!Любим фолософ ми беше Августин Блажени! Историческите книги в Стария завет не са досадни, даже са интересни, ако искаш да ме питаш нещо за Библията питай, чел съм я поне десет пъти! И винаги откривам нещо интересно! Макавейските книги също са интересни!
Приятно четене!
цитирай
6. cornflower - книгата на живота
01.05.2008 12:43
щом е в ръцете ти вярата става по-силна,
пътят - по-труден,
но си в истината и над всичко...

за да бъдеш и пресътворяваш...
цитирай
7. candysays - Hristam,
01.05.2008 12:59
може би и аз ще я чета като повечето хора- без определен ред, оттук -оттам, трудно е да я изчетеш отначало докрай май.. Някой ден и това ще опитам де :)) Да, със сигурност е добре да има с кого да обсъждаш прочетеното...

Поздрави и весели празници и на теб, и твоят съпруг! :))*
цитирай
8. candysays - Fenris,
01.05.2008 13:02
благодаря ти за споделените ти знания за Библията, от полза ми е всичко сега! :)
Да, събрали сме се тука едни.. приятни многознайковци ;))) Философи, ама не дървени, нали?! :)))

Поздрави и всичко най!

П.С. Ще се допитвам до тебе при нужда, четейки, благодаря ти за предложението :)
цитирай
9. candysays - cornflower,
01.05.2008 13:04
Благодаря ти за чудесните думи..

Всичко добро и на теб!
цитирай
10. seabg - Най-ценното, което може да си набавиш.
02.05.2008 05:10
Много се радвам, че попаднах на темата ти. В нашия дом винаги е имало Библия(в някакъв доста съкратен вариант) и още като малка проявих интерес да я зачета. Но тогава не ми се получиха нещата, най-вероятно не бях озряла още за Нея. Преди две години по време на престоя си в Щатите се запознах с хора от всякакви религии, но с една религиозна група се сприятелих особено много поради техния интерес към нашата религия и благдарение на тях притежавам днес вариант на английски и вариант на български, пратени ми така любезно от Калифорния- несъмнено най-ценния подарък, който съм получава някога.

Присъединявам се към мнението на cornflower, че Тя засилва вярата. Отново започнах да я чета отначало(с идеята да съм последователна), за съжаление не стигнах докрая.(Явно има още да "зрея"). Така днес редовно си чета отделни произволни откъси. И да си призная жената, от която Я получих беше права - в нея винаги намирам отговор на някакъв проблем, който ми тежи.

Присъединявам се и към trevistozelena - Еклесиаст и Песен на песните са любими и на мен.

Желая ти да намериш в Библията отговорите на всички въпроси, който те вълнуват - философски и лични.
Топли поздрави!
цитирай
11. анонимен - Evlogia
02.05.2008 07:42
Христос Воскресе!
candysays, първо да те поздраве, че с желание в търсене на истината, що е добродетел, си изчела втората книга на Добротолюбието. За съжаление, превода на атонци не е много точен.
За сравнение, потърси в нета, същото но на руски, старите издания.
Честито, че си притежател на Св Писание. Българското, руското и протестантските издания, не са точно преведени. За сега най-близо до древните преводи остават - гръцката и църковновславянската Библии.
На въпроса ти -кой какво е прочел - човек може да я прочете и хиляда пъти, и пак да не разбере, таинствения смисъл.
Ако се интересуваш не от любопитство, а за да вникнеш във смисъла, ти препоръчвам да намериш всичките томове на св Йоан Златоуст, който дава доста подробно тълкувание на Св Писание.
Ако не знаеш къде да го намериш с удоволствие ще ти дам линк.
цитирай
12. evlogia - Христос Воскресе!
02.05.2008 07:52
candysays,
браво . И за това,че си чела Добротолюбието, в издирване на добродетелите.
И за желането ти, да притежаваш, и да се задълбочиш в Св Писание.
За жалост, българския, руския, и протестантските преводи, не са съвсем точни.
Най-близо до оригинала са- гръцката, и църквовнославянската Библии.
Светото Писание е най-трудното четиво за некръстени, и леко настрана от отродокса люде.
Хилияди пъти да го четеш, пак няма да разбреш правилно смисъла.
Тъй като споменахте и Книгата на Песните, "възлюбления" нее разгонен мъж, а Господа Иисуса Христа, а "възлюблената" е Неговата Света Православна Църква.
Ако искаш да узнаеш, истинския смисъл, отново се обърни към знаещите-т,е, светите отци..препоръчвам ти, св Йоан Златоуст, който в 24 тома е изтълкувал цялата.
Има творенията му в нета.
Ако желаеш, пише на мейла, ще ти пратя линк към него.
цитирай
13. cefulesteven - . candysays -
02.05.2008 09:13
"Песен на песните" въпреки десетките преводи през които е минала за да стигне до нас в този вариант, въпреки еволюцията на езика през хилядите години преди които е създадена и до днес звучи като едно от най-красивите произведения в любовната и еротичната лирика, но освен за възлюбения и възлюбенета, които са на горният пласт, в подтекста става въпрос за връзката между човек и Бог, наистина уникална е.
Невероятна!!!
Много ще ти допаднат и "Притчи Соломонови"
"Книга на Еклисиаста", "Книга на Иова", мъдрост в най-въздействащ изказ.
цитирай
14. boris66 - boris66-candysays
02.05.2008 18:03
Браво Кенди и ти ще дойдеш между нас, но си иска време за това .Библията е книгата на книгите.Чети я за да ти е ясна а ако има нещо питай Макар и да има сцени които са мистични са верни и истинни!
цитирай
15. boris66 - boris66-candysays
02.05.2008 18:04
Оняден минах покрай Руската Църква ,как ли не съм те видял ?
цитирай
16. candysays - seabg,
02.05.2008 18:55
много ти благодаря за стоплящия душата коментар! :)Радвам се и аз, че писах на тази тема, че потърсих и получих вашите мнения за Библията, така събрах една своеобразна "огърлица" от споделеното от всички вас за Книгата, и усетих преклонението на хората (които могат да четат, да разберат, да попията..) към Нея, магията, която явно носи... И която тепърва предстои да усетя и аз, да разбера от първо лице..
Пази си прекрасния подарък- със сигурност по-ценен трудно може да се направи!

Сърдечни поздрави и от мен! :*
цитирай
17. candysays - Evlogia,
02.05.2008 18:59
Во истина возкресе!

Благодаря ти за коментарите, за отделеното внимание.. Явно задълбочено познаваш Светото Писание, за което - браво и от мен! Това е достойно за уважение (поне от моя гледна точка) :)

Ще се радвам да ми дадеш линка, за който споменаваш, ще ти пиша непременно :)

Поздрави и всичко най-добро!!!
цитирай
18. candysays - Стеф, скъпи приятелю,
02.05.2008 19:01
благодаря ти за допълнението :)
Непременно ще прочета.. И пак ще пиша за това..

Прегръдка!
цитирай
19. candysays - hawkdance,
02.05.2008 19:03
точно това бих казала и аз! Това е наистина чудесно пожелание :) Дано..

(макар че, разбира се, не всички биха могли да напишат.. Но някои.. Някои могат :))

Поздрави от мен!
цитирай
20. candysays - Боби,
02.05.2008 19:05
иска се време наистина.. Но важното е че имам желание, нали така? :))

Колкото до оня ден, явно сме се разминали :)
цитирай
21. boris66 - boris66-candysays
02.05.2008 19:12
Така е Кенди ,има един момент на духовно съзряване и човек се променя .Така бях и аз търсещ и вечно търсещ да намери истината .Казват, че за тези които вярват Христос извършва чудеса!
цитирай
22. candysays - Да, зная го този момент, Боби :)))
02.05.2008 19:15
Преживявала съм го.. Може би неведнъж дори, знам ли?..

Поздрави и усмивка от мен :-)
цитирай
23. slavei - Кенди!
02.05.2008 23:03
Ти си взела безценно съкровище...:)*
Защото Божието Слово - Библията е наистина Съкровищница, откъдето ще черпиш, ще дълбаеш, ще откриваш и ще преоткриваш безценни съкровища...
И, повярвай ми, никак не е трудна за четене, ако преди да започнеш да я четеш, помолиш Бог да ти даде Святия си Дух за водител, защото Той е Автора на Библията и Той най-добре ще ти открива всичко, от което се нуждаеш...
" Извикай към Мене и ще ти открия велики и тайни неща, който не знаеш! " - Еремия 33 : 3 ст.
Мила, това е Божие обещание, а Божиите обещания са вечни и напълно валидни и днес за нас...
Ще преживееш невероятни мигове - огромни благословения с тази най-ценна Книга, където са скрити премъдростта и величието на Бог...:)*
цитирай
24. innersmile - последната библия е била за теб!...
03.05.2008 02:50
последната библия е била за теб!това си е късметче,и то доста ценно :)
иначе наистина си библиофил,гарантирам го лично,никога няма да забравя колко много книги има в твоята стая! :)
аз съм чела библията,но преразказаната версия от Пърк Бък :)
усмивки!
цитирай
25. candysays - Благодаря ти, скъпа Славей!
03.05.2008 11:44
Много се радвам, отново да те видя тук, в моя блог, и да чета твой коментар- знаех си, че по тази тема със сигурност ще ми напишеш нещо! :))*

Благодаря ти и за съвета, дано я чета с лекота.. Ще се помоля.. Макар че наистина е твърде различна- като изказ, съдържание и т.н.- от всички книги, които съм чела досега, и не зная дали ще ми е лесно да свикна.. И да вникна. Но- поне ще опитам :))

Поздрави и целувки от мен! :-**
цитирай
26. candysays - Весе,
03.05.2008 11:46
целувки и за теб! :))*
Аз пък съм чела като дете една детска Библия (адаптирана за деца), ама то не си е работа.. Доста по-различно е истинското Св.Писание, с което предстои да се запозная и аз...

Поздрави и прегръдка! Весели празници у дома! :)*
цитирай
27. viki11 - все пак дневникът е личен,
05.05.2008 14:09
и не е задължително другите да ги интересува. Ако им е любопитно......да четат личните неща, ако не е, значи не четат.
цитирай
28. candysays - Точно така е,
05.05.2008 14:37
Вики :)))

Поздрави!
цитирай
29. azsymtoi - Кендичка,
07.05.2008 10:52
позволи ми да не съм съгласен с този и предишния ти постове. Не съм мюсюлманин нито будист, но не съм на мнението, че някои си е пътят и истината и... Мечо Пух. Един герой от една книга, създадена от езичник за да може да управлява по лесно масите от невежи хора живели по онези места. Как се управляват неуправляеми хора? Със страх. Как се създава страх? С представление. Със зрелище, но точно подбрано според вярванията на местните за това кое е божествено, страховито и всява объркване в невежите им мозъчета. Зрелището се нарича "Разпъване на божествения син с последващо негово възкръсване и фокуси с поставени лица за обожествяване на човека после наречен "Син божи". После по лесно се управляват наплашените. А библията е книжката за Мечо Пух, чрез която се разпространява страхът у масите. Демек остена за управляване на добитъка.
цитирай
30. candysays - Пешо,
07.05.2008 12:27
тук ще разсърдиш много хора с този коментар.. Мен- не. Всеки има право на собствено мнение и усещане за нещата. И да няма право, той пак си ги има ;)

Не мога да се съглася с теб. Но ти щом не вярваш- не вярваш и толкоз! Може и да се промени това някога, може и да не се промени, но във всеки случай промяната (и вярата съответно) могат да дойдат само отвътре. ОТВЪТРЕ.

А ти си просто атеист.
Както и да е.
Поздрави от мен, и до нови срещи ;)
цитирай
31. azsymtoi - Кендичка,
09.05.2008 10:08
Не съм атеист. Просто най- обикновен езичник. Не съм казал, че не вярвам. Напротив. Вярвам. Но не на измислени личности (дори и да не са измислени), които участват в най- голямото в историята масово промиване на мозъци. Вярвам, че има нещо (някой) което ни наблюдава, попобутва в някаква посока и ни дърпа ушите когато трябва. Вярвам, че един ден когато човечеството достигне някакво ниво- праг ще разбере какво е или кое е това нещо. Ето тогава чак човекът ще отиде в "рая" защото заблудите за рай за добрите и ад за недобрите са с цел (хахаха) по- лесно усмиряване на масите чрез страх от ада. Бъди добър сега. Бъди с наведена глава и един ден на промоция ще получиш безплатен билет за рая. Ако обаче показваш мнение различно от мнението на горестоящите (дори и да си наистина прав )... аууууу АДЪТ те зове нещастнико. Страхът на невежия е по силен от знанието.
цитирай
32. candysays - Разбирам добре начина ти на мислене,
11.05.2008 14:02
разсъжденията ти, Пешо.. Повярвай ми! И съм съгласна с някои от тях.. Макар не с всички.. :)

Добре, бъди езичник.. Кой знае, може и аз да съм езичница...
Което няма да ми попречи да прочета с дълбоко уважение (или поне порядъчна доза такова) Библията- Светото писание на християните. Корана не мисля да го чета обаче.. Макар че съм културолог по образование и интереси, и би могло.. поне за обща култура ;)

Всеки да бъде според вярата си! И според собствената си съвест..

Това харесва ли ти? ;)
цитирай
33. azsymtoi - ***
19.05.2008 11:47
Ми не е зле да се образоваш допълнително. Аз го правя постоянно. Оцветявам си всеки ден по една детска книжка и вече съм много по мъдър от... вчера например. Айде до другия пост ама тук, а не християнски :)))))
цитирай
34. анонимен - БИБЛИЯТА
25.07.2008 17:57
аз мисля че тази библия не е инстинска по много причини
цитирай
35. анонимен - къде мога и аз да я намеря
27.10.2008 16:49
какво значи 50 книги от Стария завет.Моля,простете ми за невежеството
цитирай
36. анонимен - Библията като всяка друга книга ли е?
25.04.2009 21:08
За мене - не. Написана е от 40 различни автори, а в много случаи може да се види, че те имат обща тема (или теми). Според Новия Завет Библията е съвместен продукт на Бога и хората, тоест единият от двамата автори е постоянен. Ако човек прочете внимателно Стария и Новия Завет, ще види, че те са свързани и че показват плана на Бога спрямо човека: от един човек (Авраам) към един народ (Израил) към цялото човечество (християнската църква). Тъй като не можем да докажем с научни факти нито големия взрив, нито сътворението, трябва да се задоволим с вярата. Кое е по-логично да се вярва: че този изключително сложен свят е произлязъл от нищото или че е създаден от един всемогъщ Бог? В повечето случаи и повечето хора живеят така, сякаш няма Бог. Ами ако има?
цитирай
37. candysays - "Ами ако има?"
09.02.2011 13:07
Разбира се, че има.. Поне за вярващите :) Всичко е в ума на Човека, та - който, каквото си носи със себе си.. Това е истината, според мен.
Поздрави и благодаря за отзвука по темата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280743
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...