Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2008 17:55 - Кога се чувствате най-живи?
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4680 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 21.06.2008 22:39


Сетих се, че много хубави неща изникват и се раждат, когато повече хора мислят на една тема, по едно и също време.. Най-малкото- за сравнение. И определено така се получава по най-естествен път много храна за размисъл.. 

Затова ви задавам сега въпроса от заглавието на поста. 
За "похвата" ме подсети този пост на cefulesteven, а и аз имам един такъв в архива на блога си..

Ще се радвам на колкото може повече мнения- включително и от анонимно четящи хора.

Благодаря ви предварително.

--- --- ---

Сега ще се опитам да отговоря и аз на този нелек въпрос..

В интерес на истината, трудно е да посочиш точно кога.. Просто се случва. Поне при ме е така.

Връхлита ме чувството да си жив/а, в най-различни и непланирани, неочаквани ситуации, които обаче сами по себе си не гарантират появата на това чувство непременно.. (объркано се изразих, дано разбирате какво имам предвид, защото не мога да го кажа по-ясно).

Ето такива примерни ситуации:
- когато, след дълъг, уморителен ден с най-различни задачи и хора, се прибирам у дома, късно вечерта, и най-сетне оставам насаме със себе си, и мога да чуя мислите си.. И по пътя, наближивайки дома си, когато запаля цигара и се вслушам в музиката, която звучи от уокмена/ плейъра ми, или пък във вечерната тишина, ако не съм със слушалки в ушите.. Тогава си мисля за толкова много неща.. и хора.. И емоцията ми е чиста, бистра.. Слята със нощта около мен..

- Когато слушам музика, която обичам много, и вади нещо дълбоко заровено в мен, на повърхността.. Любов или болка, до лудост силно нещо в мен.. И независимо дали я слушам, лежейки, седейки, пушейки, плачейки или танцувайки, аз тогава се чувствам пределно живо! Сълзите ми в такива ситуации не са непременно от болка, депресия или нещастие- понякога са просто от твърде силна емоция, която просто не мога да сдържа у себе си, и тя по естествен начин прелива навън.. "Чашата" ми прелива, така да се каже, но не в онзи смисъл... :)

- Когато се будя понякога, и утрото е така синьо, така ведро, че направо си казваш: "какъв прекрасен ден!, да не повярваш чак!" ;)
Обожавам утрините и вечерите, изгревите и залезите (вторите дори повече!), и тези часове от денонощието определено ми влияят доста, и то тъкмо върху чувството ми, че съм жива!.. Просто по обяд или следобед, много по-трудно би ме споходило такова чисто усещане ;) Деня е по-размит, натоварен с куп неща, разсейващ, шумен; нощта- по-уморена, почиваща (обикновено), а тъкмо по изгрев или залез, рано сутрин или късно вечер, сетивата се изострят и избистрят най-много.. Има си причини за това. На всички нива ;)
Имало е вълшебни вечери в живота ми, вълшебни залези, когато са ми хрумвали прекрасни неща (и идеи за стихове, разкази, за творчество..), които съм снимала много, разхождайки се из квартала (който е на запад ;), които никога няма да се уморя да снимам... И такива моменти най-добре се получават, когато съм сама, само с музика като съпорт, въпреки че иначе обичам много да съм в компания- с любимия човек, или с приятели.. Но по залез винаги бих предпочела самотата.. Така не се разсейвам и изживявам напълно момента. И дори и да не пия нищо, се чувствам някак в опиянение, в прекрасно, живо опиянение!.. А иначе си наливам някое и друго питие по това време обикновено (ако не съм някъде навън)- чаша вино, или мента с мляко (през лятото), или "блъди мери"... :)

- когато се запознавам или общувам с хора, които чувствам сродни някак, дори и да не съм ги познавала преди 5 минути, и току-що да са влезли в живота ми.. С които сякаш се познаваме много отдавна, и нещо дълбоко ни свързва, или просто се разбираме без думи почти.. Когато разговарям с такива хора, имам чувството, че душата ми се събужда от сън, оживява ме, изпълва ме със сили, образи, думи, идеи, енергия.. Ставам като слънце :) Неизчерпаем извор.. Единственият минус в такива ситуации е, че ми се пуши и пуша повече.. Но изкуството/ респ. живота/ иска жертви понякога ;)

- ...и най-тривиалната, банална, и все пак до болка вярна истина- когато ме боли.
Когато ме заболи силно, рязко, внезапно- това също събужда душата ми, и ме кара да се чувствам адски живо, макар и това да не е най-добрия начин!.. Когато силно те боли, просто няма как да не се чувстваш жив..
Същото важи и за моментите на силно щастие, на голяма, внезапна радост, но колко по-малко са те, в сравнение с болезнените моменти в живота!
И все пак утехата е, че ги има...

Въобще- моментите на силна емоция, на "свръх-емоция"- те ме карат да се чувствам жива, а предполагам и с вас е така.

Именно това е една от основните причини да смятам, че е прекрасно и безкрайно ценно, че съм толкова емоционален човек, и че изборът ми е да пускам на воля, да поощрявам, а не да потискам емоциите си!
С емоции, като развързани коне, които препускат през полята на живота, просто няма как да не те сполетява често чувството, че си жив...


http://youtube.com/watch?v=e_LQU2-GOXY


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. possible - Аз се включвам...
20.06.2008 18:07
Чувствам се най- жива...Когато видя , че това , което правя е значимо за някой...Чувствам се жива, когато следвам сърцето си..дори и да знам , че ще ме боли...Но определено се чувствам най-жива и щастлива, когато успея да го накрам да се смее и да ми се усмихне с онази невероятно чаровна усмивка....И усещам ,че и аз се смея ,и усмихвам..Не знам дали заради него или простата причина , че все пак правя някого щастлив...Но се чувствам жива....ПОздрави за постинга..Усмихнат ден...
цитирай
2. viki11 - Не виждам коментари,
20.06.2008 19:10
но да опитам да сложа един.
Днес говорих на тази тема с един диетолог. Диета се прави не само за отслабване, да отбележа, че все това си мислят.
Моментът, в който си безумно щастлив, кой знае защо, ти е все едно дали няма да умреш точно втози момент. И точно тогава организмът получава необходимите "вещества", за да функционира правилно, получава душевен покой, и не напълнява, а отслабва... на килограми. МОже би и енергиите потичат свободно и това дава отпечатък.
А кога ми се е случило, отдавна, не помня в кой момент. Когато бях най-безотговорна, защото всичко ми е ок. Поне веднъж е било, докато бях екскурзовод на Слънчев бляг.
Мисля, че е добре в този момент да имаш власт над ситуацията. И минимално да зависиш от нещо и някого. Пълна свобода.
Днес срещнах и един човек от Министерството на отбраната, голям майтапчия. Не знам защо, но и неговата власт (дори не знам доколко е голяма) ме навежда на мисълта за чувството да си жив. Да имаш властта и свободата да правиш, каквото ти хрумне, може би?!
цитирай
3. victoriavselena - Когато танцувам
20.06.2008 19:56
Може би трябва първо ти да отвориш темата
цитирай
4. candysays - Благодаря ви за отговорите!
20.06.2008 22:17
Аз също ще напиша своята версия.. но утре, като се наспя :)

Приятен уикенд!
цитирай
5. cefulesteven - Когато съм обичам, когато съм вд...
21.06.2008 00:05
Когато съм обичам, когато съм вдъхновен, когато пътувам. Когато се срещам с хора които познавам или непознавам и тепърва ще се запозная, на живо, но от много време се познаваме като души. Четат ме, а аз съм започнал да усещам какво харесват у мен.

Тъй, че виждала си ме обикновено в случаи когато съм се чувствал много, много жив:))))
цитирай
6. dadide - *-*
21.06.2008 10:55
... когато давам, дарявам, раздавам обич, внимание, грижа, уважение, добро, усмивки, ласки ... сърцето, душата и самата себе си :)
цитирай
7. valsodar - Малко преди да заспя
21.06.2008 11:16
и да вляза в царството на неживите ")
цитирай
8. candysays - Мога да разпозная и себе си във вашите отговори.. :))
21.06.2008 21:53
@ possible, така е май при всеки, който умее да обича :) Така че- моите поздравления, твоят начин да се чувстваш жива, е чудесен! Радвам се, че се включи, поздрави и от мен! :*

@ marcela, без съмнение! :)))

@ zora, радвам се за теб! Това, което споделяш е съвсем човешко, и много хубаво.. А това, че ти се случва почти всеки ден, е повече от чудесно! Късметлийка си ти ;)
Все така да бъде при теб! Максимално жива бъди!...

@ viki11, прав е този диетолог, с който си говорила.. Ясно защо лесно отслабвам (много по-трудно пълнея), и съм си все слабичка ;) То е и до гени, де, но не само :))
Колкото до властта и чувството да си жив.. Да, разбирам донякъде какво имаш предвид, но не мисля, че са непременно свързани тези две неща :)

@ victoriavselena, и аз, и аз!!! И аз се чувствам изключително живо, когато танцувам, защото когато правя това, винаги е на много любима за мен музика, и усещам буквално как тялото и душата ми се сливат в едно неделимо, прекрасно цяло.. Което е повече безсмъртно, отколкото смъртно при това.. Предполагам, защото душата води (поне при мен), тя одушевява и има превес..

@ Стеф, приятелю, да виждала съм те в такива случаи :))) И това е прекрасно.. В общи линии- и аз съм като теб.. А това е най-вълшебното, великото чувство- "Когато се срещам с хора които познавам или непознавам и тепърва ще се запозная, на живо, но от много време се познаваме като души".. Обожавам това! Винаги, когато се случва.. И е така хубаво, така хубаво....
Още много подобни срещи ти желая, Стеф! И на себе си ги желая също... Зареждат безкрайно много.

@ dadide, толкова хубаво е това, което си ми написала в отговор на моя въпрос... Какво да добави човек?! :)
Бъди все такава! :*

@ valsodar, твоят отговор бе най-неочакван за мен, от всички дотук, но ми хареса, и то много! Приятна изненада :))) Аз обичам много този момент, който си споменал ти, но пък .. май не мога да го определя въпреки това, като един от моментите, в които се чувствам най-живо.. Насън, много рядко, обаче ми се е случвало да се чувствам безкрайно жива, по-жива, отколкото в реалността! Един такъв сън помня в живота си..
Радвам се, че се "отби" и написа първия си (мисля) коментар в блога ми :))
цитирай
9. candysays - а сега и моята "версия" по въпроса..
21.06.2008 22:33
Първо я написах като коментар, но после я добавих направо горе в поста ми, все пак там й е мястото ;)
Извинявам се, че се забавих с нея..

П.С. И ще се радвам на още отговори.. Очаквам :)
цитирай
10. brey7 - ние, candysays,
22.06.2008 15:01
когато играем.

А лелята на Александър добави - играта ни прави деца.Само когато играем,сме свободни.И живи.
Целувки от нас с мокри нослета!
цитирай
11. анонимен - скоро се почувствах жив
23.06.2008 10:45
описах го в постинг
цитирай
12. fenris - веднага отговарям
23.06.2008 11:16
когато, пиша, когато обичам, когато дишам с свободни гърди!
цитирай
13. candysays - :)))
23.06.2008 13:41
@ brey, радвам се за вас! И ви разбирам :) Продължавайте все в същия дух! И специални поздрави на лелята на Александър :)*

@ tlnet, радвам се и за теб. Ще прочетя (ако има какво да се чете ;)

@ fenris, и аз така!!!

:)))
цитирай
14. анонимен - да,
23.06.2008 15:45
моля те прочети го.
цитирай
15. depressed - ..
27.06.2008 16:06
Когато живея според "плана", без значение какво правя в момента.
цитирай
16. candysays - ..
27.06.2008 16:06
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280609
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...