Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 17:25 - За Щастието... (отново)
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5706 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 26.11.2009 17:37


Днес реших да публикувам тук едно свое есе (бях го писала като статия за списание, в което работех, точно преди да спрат списанието от печат - по финансови причини..). Намирам го за много истинско и мъдро. По тази причина се гордея, че именно аз съм неговият автор. Мисълта ми тук е доста по-ясно и добре изразена, отколкото обикновено.. Затова също ми харесва.
Написах го точно преди една година и един месец - в края на октомври, когато в моят живот промяната беше неизбежна..
Беше време, беше промяна, които ми костваха много.. И сега е такова време. Все още. Но ще бъда силна. И няма да развалям хубавото внушение от този свой "щастлив" текст със споделяне за личните ми болки и за раните в душата ми. (Тях все още ги има.. И далеч не са само от този живот.) Въпреки така истинското отчаяние, депресията, безнадеждността и известната доза лудост, които ме обземат от време на време (засега - неизбежно..), когато вярвам - вярвам като за десет души. И обичам - винаги. Откак се помня.. И зная, че и в щастието и в депресията (и лудостта), и в хубавите и в черните си мисли, и в светлите и в мрачните си дни, и в отчаянието и във вярата си, едно не се променя и на едно нещо мога да разчитам винаги - че съм себе си. Че съм истинска. И че не се променям в същността си. И най-ценното - че тази същност е красива, както открих преди известно време.. Това ми е достатъчно, за да продължавам. За да зная, че има защо да живея. И че някой винаги ще има нужда от мен..

А сега ви оставям на "щастливия" си текст. Подарявам ви го. Дано някой има нужда от този "подарък". Човек никога не знае.. Затова е по-добре да споделя нещата си. (Такъв е моят принцип.)


Ако се построи къща на щастието,

най-голямото помещение ще е чакалнята...

 Тази мисъл принадлежи на френския писател Жул Ренар. Колко много истина има в нея! Толкова малко са хората, които биха се определили чистосърдечно и нелицемерно като щастливи... Но всеки човек се стреми към щастие – това е изконен стремеж, заложен в нас по рождение, възможно най-дълбоко в природата ни. Неотменим стремеж, който дори да е потиснат в човека, поради някаква причина за известен период, рано или късно се възражда. И то с още по-голяма сила... Може би, защото чувството на щастие, е гръбнакът на живота, който бихме искали и бихме могли да живеем... вечно.

Слепота или проглеждане?...

Според, иначе мъдрия Цицерон пък богинята на щастието Фортуна не само е сляпа, но и ослепява своите любимци. Но как е възможно това, и нима не е тъкмо обратното? Нима човек не се чувства, сякаш проглежда и вижда за първи път света, когато е щастлив?... В състоянието на щастие човек сякаш се ражда отново, и като новороден вижда и усеща всичко на този свят, и всеки миг сякаш трае цяла вечност – така изпълнен е със съдържание, с емоция, с красота, със смисъл... Идващи от очите на проглеждащия, на щастливия човек, но може би присъщи на света по принцип, но за които човекът е (до голяма степен) сляп, когато е нещастен, или празен откъм емоция. Когато все някаква липса или някакво неудовлетворено желание, стои между него и простичката радост от факта, че е жив... Щастието, макар, че е различно за всеки човек, и дори за един и същи човек в различни моменти от живота му, е все пак едно и също нещо – чувство за хармония между човека и всичко останало, мир със самия себе си, усещане за пълнота и красота на живота, за непресъхващ извор на сили и любов вътре в теб, на радост от това, че обичаш и че си обичан, че си способен да реализираш себе си пълноценно в света, и така нататък, и така нататък... Както казва Димитър Димов: „истинското щастие идва, когато душата започне да трепти в съзвучие с външния свят”. Щастливият човек не усеща липси, недостиг, болезнен стремеж към нещо, и е благодарен за това, което има в този момент, тук и сега (защото щастието няма друго измерение освен това). За него дори един-единствен ден на пълно щастие, може да оправдае цели години на болка и страдания, преживяни в миналото...

 
Жажда за живот

 Заради всичко това, щастието е дълбоко свързано и с „жаждата” за живот. То влива в човек сили и желание да бъде на този свят, да се бори и да преодолява всяка трудност и изпитание, с много по-голяма лекота. Когато човек е щастлив, той със сигурност надраства дребнавостите на ежедневието, и изпълнен с новото си „зрение” за всичко, открива, навсякъде около себе си, смисъл и красота, каквито са му липсвали преди. И заради които, желае, жадува просто да живее... Щастието наистина е непресъхващ извор на сили и вдъхновение, който само може да прелива, не и да се изчерпва, раздавайки се на другите. В този смисъл е и мъдрата мисъл на Буда, че „както десетки свещи могат да бъдат запалени от една, без да намалят нейния живот, така и щастието не намалява, ако се споделя.”

Щастието винаги идва само, доброто винаги се връща

Ние, българите, имаме една много вярна поговорка – „насила хубост не става”. Това важи в пълна сила и за щастието. Никой не може да го предизвика в живота си насила, нито да го прогнозира или планира... То идва винаги само. Когато човек е готов (за него). Когато го е заслужил може би. Винаги идва напълно ненадейно и изненадващо. Дори когато най-малко го очакваме в живота си... Щастието просто се случва. Защо и как – „неведоми са пътищата Божии”, както пише в най-мъдрата за християните книга. Или пътищата на Съдбата, на древната Фортуна, в която са вярвали римляните.

По някакъв начин, то е награда. Именно, защото не може да предизвикано насила, а „сполита” когото пожелае, когато пожелае... И ако наистина щастието е награда, то тя е за човека, който е пазил, „отглеждал” и развивал доброто (начало) в себе си винаги... Защото е лесно да бъдеш добър (с другите), когато си щастлив, когато нищо не ти липсва и не те наранява. Но е трудно, и тъкмо затова - по-истинско, да бъдеш добър човек, когато страдаш, когато изживяваш трудни времена в живота си, които понякога траят дълги години... Колкото и банално да звучи (но нима клишетата не са такива, тъкмо защото носят много истина в себе си), доброто винаги се връща. Към човека, който го е „излъчил”. „Бог забавя, но не забравя”, както гласи друга поговорка... Единственото, което е нужно, е човек да бъде добър, във всякакви дни и времена, и да има вяра и търпение, за да дочака наградата си... Онази, която носи непресъхваща жажда за живот...

 Дано да е прав Сенека, казвайки:
Лесен е пътят към щастливия живот - само тръгнете!
Дори и да не е точно така, нищо не пречи поне да опитаме... Ако спечелим – ще спечелим само щастие...


P.S.  И сега стоя зад всяка своя дума от горния текст и вярвам в написаното.
Всеки човек има право на поне един щастлив ден /седмица / месец / година в живота си..
Аз имах моите ден/ седмица миналия октомври. Този - също. Вярвам, че те няма да бъдат последни.. Желая щастие и на вас.

Р.P.S.  Ето още за щастието от мен..




Гласувай:
14



1. kass - candysays
27.11.2009 10:11
Никой не може да бъде щастлив, ако не се определя като щастлив. Бъди щастлива и ти candysays, а връхлетялото те внезапно допълнително щастие, приемай като бонус. Човек се отразява в другите, излъчва ли щастие такова ще е и отражението от другте върху него...
Поздрави, чудесен постинг...
цитирай
2. gkowachew - Поздравления за есето!
27.11.2009 10:20
Пожелавам ти повече щастливи мигове!
цитирай
3. rpatel - Благодаря ти! Това е едно от най-...
27.11.2009 13:12
Благодаря ти! Това е едно от най-хубавите неща, които съм чела от много време насам! Права си. Щастието може и да е съвсем близо, буквално зад ъгъла, но ние трябва да бъде търпеливи, защото то ще дойде точно в определен момен и нито миг по-рано! И което е най-хубавото, ще дойде когато най-малко го очакваме.
Желая ти много щастие оттук нататък!
цитирай
4. candysays - @ kass, gkowachew, rpatel,
27.11.2009 15:03
благодаря ви за добрите думи! Радвам се, че ви хареса написаното :)*

Много щастие занапред ви желая и аз!
цитирай
5. hikma - Поздрави
27.11.2009 16:05
И аз пожелавам на всички да бъдат щастливи. Любовта и знанието колкото повече се споделят, толкова повече се увеличават. Затова благодаря за споделената статия. Бих искал до добавя нещо и да попитам дали и вие споделяте това. Днешно време се издават толкова много книги, които (уж - според мен) ни учат как да бъдем щастливи. Понякога ни се натрапват чужди мисли и традиции. Аз мисля, че ако ще търсим щастието, трябва да го търсим вътре в себе си, в собственото си сърце. Щастието извира отвътре навън, а не обратното. Аз мисля, че ще бъдем наистина щастливи, ако осмислим собствените си ценности и държим на тях. Какво ще кажете?
цитирай
6. elpidaa - хубаво е! ~~~ candysays, пр...
27.11.2009 16:50
хубаво е!
~~~
candysays, прекрасна булка си била :)
малко със закъснение, но да пожелаеш нещо хубаво на двама влюбени никога не е късно ;)
бъдете много щастливи и се обичайте винаги така силно! :)
цитирай
7. candysays - @ hikma,
27.11.2009 17:29
благодаря ти за хубавия коментар :) Точно така смятам и аз.

Поздрави и заповядай пак в моя блог :)
цитирай
8. candysays - @ elpidaa,
27.11.2009 17:31
благодаря ти! Не е късно, разбира се..

Поздрав сърдечен от мен :)* С пожелание за всичко най-добро!
цитирай
9. tili - Поздравявам те за
27.11.2009 18:17
хубавия пост! Явно и аз съм в числото на щастливците, защото след дълга депресия една сутрин се събудих щастлива. Ей така - без никаква причина. И от тогава ми се случват само хубави неща. Дори лошите ме правят щастлива, защото научавам уроци.
Щастлив път, мило дете!!!
цитирай
10. candysays - Много се радвам за теб, Тили! :)))
27.11.2009 20:01
И отлично те разбирам.. Прекрасно е да ти се случи тази промяна, нали? И знаеш ли - и при мен (почти) винаги, когато ме споходи щастието е "без причина" :)

Благодаря ти за хубавия коментар и до нови срещи! :*
цитирай
11. priqtel12 - Чудесно есе за щастието....!!!
29.11.2009 12:53
И чудесно описание на това неземно състояние си направила тук:
"Просто грея, високо, като слънцата.
И желая доброто.. И живея Сега. Във мига.
И обичам по-истински от всякога.
И гледам как се стопява всяка земна мъка,
и как пречистена триумфира вечността,
освободена
като моята душа.
Дишаща мига...."
Да , щастието е пълнота на душата, хармония, удовлетворение от живота ми тук и сега и още много други неща....но то е състояние, към което трябва да се стремим всекичастно....а постигането му само за ден, за час дори...си струва усилията!!!
Да бъдем щастливи!!! ОТ НАС ЗАВИСИ!!!

Поздравления за чудесния постинг! Да, подаръкът ти е чудесен и всеки има нужда от него,...да се докосне до този чудесен текст и да продължи напред......!!!
Прегръдки! Хубав ден!


цитирай
12. candysays - Благодаря ти за възторжения и вдъхновен коментар, Приятелко!
30.11.2009 10:05
Радвам се, че постингът ми се получи хубав.. и на щастлива тема :)))
Прегръдки и от мен! Хубава седмица! :*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280493
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...