Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2010 10:33 - БАН - Институт за философски изследвания - АГЕНТЪТ ДОНОСНИК ВАСИЛ ПРОДАНОВ
Автор: lik Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6905 Коментари: 0 Гласове:
-2

Последна промяна: 13.02.2010 10:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  13.02.2010 г.
   събота     
                 
                               Д.ф.н Здравко Дунов

                     ВАСИЛ ПРОДАНОВ
                          ДОСИЕТО
                          ОБЯСНЕНИЕТО
                           КОМЕНТАР
                             ИЗХОД


                                                 





Три имена

Васил Костадинов Проданов

Дата на раждане

02.05.1946 г.

Място на раждане

гр. Куклен

Вербувал го служител

о. р. Милко Лозанов на 20.12.1979 г., регистриран на 24.12.1979 г.

Ръководил го служител

о. р. Милко Лозанов; о. р. Младен Младенов

Структури, в които е осъществявано сътрудничеството

ДС, управление VI-I-I, управление VI-I-III

Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник

агент

Псевдоними

Иванов

Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1

Рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; протокол № 73/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-29639 и работно дело IР-15366.

Снемане от действащия оперативен отчет

1988 г.

Публична длъжност или публична дейност

Директор на Институт за философски изследвания

 

              ОБЯСНЕНИЕТО:

Уважаеми колеги,

 

            Във връзка с шума вдигнат през последните дни около моето име и всякакви измислици, спекулации, слухове смятам, че съм длъжен да ви дам кратко обяснение като директор на института за така нар. „агентурна дейност”. Тя се състои в един единствен доклад – впечатления, мнения, анализ на станалото на Световния философски конгрес в Дюселдорф, поискан ми от съответно лице от съответната служба преди 31 години, когато като съвсем млад научен сътрудник –много преди да дойда в института - участвувах за първи път на такъв конгрес. В онова време искането на подобни доклади от участниците в международни форуми беше обичайна практика. Това е ЕДИНСТВЕНОТО събитие, за което някои хора се опитват да хвърлят камъни сега. Много пъти след това съм бил в чужбина, но повече от мен не е поискано нищо. Или са се насочили към други, които са присъствали на тези събития, или са останали недоволни от написаното от мен.

            ТОВА Е ВСИЧКО!

            Признателен съм за доверието на колегите, които ми писаха или се обадиха да изразят безрезервна морална подкрепа!

            Удовлетворен съм, че в тази неясна за всички ви ситуация неколцина са тези, които се опитат със злоба и ненавист да се възползват от нея. Това означава, че институтът има съпротивителни сили да оцелее и няма да се впусне в безплодни битки, които биха довели до окончателната му ликвидация, както това става в момента с други институти.

            Благодаря на всички останали, които очевидно са оценили всичко добро, което заедно направихме за института през последните 15 години, за да заслужи той тези високи оценки от невъвлечените в нашите субективни страсти и отношения и гледащи обективно колеги от Европейската научна фондация и Федерацията на академиите на науките! Тези блестящи резултати, в които специално се отбелязва равнището на мениджмънт и лидерство - оценка дадена единствено на нашия институт, ми дават вяра и сили, че това, което съм направил в института и за института през тези години не е било напразно! 

            С това смятам случаят с данданията от последните дни за преключен!

 

            Проф. Васил Проданов       

 

 
                                   

                                          КОМЕНТАР

               Досието на Васил Проданов като съдържание е унищожено със заповедта на министър Семерджиев през 1990 г. Тогава са унищожавани досиетата на онези агенти, които е трябвало да бъдат прикрити от бъдещо разсекретяване като особено ценни за Държавна сигурност агенти и за оцеляването на висшата комунистическа номенклатура.
            Все пак от запазеното картонче съвършено ясно личи, че Васил Проданов е бил агент-доносник в продължение на 9 /девет/ години в качеството му на секретен сътрудник.
            Агентът-доносник Васил Проданов е особено показателен пример в едно съществено отношение - той е бил регистриран като агент-доносник дори когато е не само член на БКП, но е професор в АОНСУ и...даже щатен личен помощник на Милко Балев.
             Васил Проданов е престанал официално да бъде регистриран агент-доносник на ШЕСТО УПРАВЕНИЕ на Държавна сигурност едвам тогава, когато с РЕШЕНИЕ на ПОЛИТБЮРО от 07 юли 1988 г. той е изпратен за ЛИКВИДАТОР на ДИСИДЕНТИТЕ в закрития със същото решение на Политбюро ИНСТИТУТ по ФИЛОСОФИЯ на БАН.
            Комунистически номенклатурчик, назначен на ръководна длъжност със специално РЕШЕНИЕ на ПОЛИТБЮРО, вече не може официално да се води като регистриран агент-доносник на Държавна сигурност.
              Васил Проданов НИКОГА  не е бил  НИКАКЪВ учен и академичен философ. НИКОГА НЕ Е БИЛ И ИЗБИРАН С КОНКУРС ЗА ЩАТНА РАБОТА в БАН.
               Абсурден и уникален е фактът, че индивид като Васил Проданов продължава да директорствува в БАН цели 20 /двадесет/ години след 1990 година. Този абсурден и уникален факт обаче ясно и категорично доказва, че цялото ръковдство на БАН през тези двадесет години е било в ръцете на хора, зависими от бившата високопоставена комунистическа номенклатура.
 
                                    ИЗХОД

            АКО И В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ, КОГАТО РЕФОРМИРАНЕТО на БАН  и  РАЗСЕКРЕТЯВАНЕТО на АГЕНТ-ДОНОСНИКА Васил Проданов СЪВПАДНАХА ПО ВРЕМЕ, ТА АКО И В ТОЗИ РЕШИТЕЛЕН МОМЕНТ УЧЕНИТЕ ОТ ИНСТИТУТА ЗА ФИЛОСОФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ  НЕ СЕ ОКАЖАТ ГОДНИ ДА ИЗХВЪРЛЯТ Васил Проданов, съпругата му и поне най-слугинските му протежета, ТО ТЕЗИ УЧЕНИ ВСЪЩНОСТ ОТДАВНА СА ПРЕСТАНАЛИ ДА БЪДАТ УЧЕНИ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ЧЕСТТА ДА РАБОТЯТ В БАН.

              Никакъв компромис не е възможен; ИЛИ Васил Проданов, съпругата и слугинажа му ВЪН от БАН, ИЛИ пък институтите на БАН трябва да се интегрират към университетските факултети и катедри.
            БАН продължава да бъде БАСТИОН  на ВИСШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА И АГЕНТУРАТА на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - ТОЗИ БАСТИОН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
              АКО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН ОТВЪТРЕ ПОСРЕДСТВОМ РАДИКАЛНИ РЕФОРМИ,  ТОГАВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН ОТВЪН - ОТ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ.    



Тагове:   бан,   доносник,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lik
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1258460
Постинги: 588
Коментари: 431
Гласове: 6310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол