Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 15:57 - Хепиендът (не)възможен?!...
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9256 Коментари: 30 Гласове:
36

Последна промяна: 05.01.2011 09:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички ние се стремим, съзнателно или не, към някакъд "хепиенд", нали? Към някакъв добър край, добър завършек на нещата. И се надяваме на такъв, колкото и да са били/ изглеждали зле те на даден етап.. Мантри като "всичко ще бъде наред" (нещо, което и аз имам нужда да чувам по принцип..) се раждат от (и обслужват ) именно такава представа за нещата - че може "на финалната права" да имат добър край все пак. Като отплата за това, че сме били добри, както и за преживените борби, трудности, беди и несгоди..
Но ето какво си мисля днес - добрият край е невъзможен, не защото доброто е невъзможно, не защото е невъзможно мечтите и целите ни да се случват, не защото е невъзможно да бъдем изобщо щастливи на този свят или нещата да са ОК и всичко да е наред на даден етап (постигнато след много трудности и спънки, и след много положени усилия), а просто защото е невъзможно да има край.
Защото животът ни е процес, постоянно развитие, постоянна промяна. И постоянен риск (от нов провал или ново лошо развитие на нещата, за съжаление - или поне от такова наше изживяване на реалността). Да си жив е рисковано - до самия край на Живота. Ако има такъв..
Да се каже какъв е бил или как е завършил живота на един човек - с какъв преобладаващ знак - положителен или отрицателен - е възможно едва когато човекът умре. Защото и малко преди края всичко може да се обърне "с главата надолу" - и в хубав, и в нехубав смисъл..
Освен това колко е относително, помислете си, онова, което ние като смъртни, крайни, материални и тленни човешки същества възприемаме като "положително" и "отрицателно" - може "на онзи свят" да се окаже, че най-големите ни беди и нещастия са били и нашите най-големи успехи (как сме минали през тях например..) Въобще нашите мерни единици са доста различни, струва ми се, от тези, с които мерят Душите във Вечността. Индийците май най-добре го знаят и живеят според това свое проникновено знание..
Винаги нещо /всичко/ може да се обърка. И винаги нещо /всичко/ може да се промени. И винаги нещо /всичко/ може да се (п)оправи..
Нали така? Тогава за какъв "хепиенд" можем да говорим въобще? Колелото на Живота вечно се върти - и всеки има своите радостни и скръбни моменти, своите падения и върхове..
И това е за добро - за да бъдем нащрек, за да бъдем внимателни. Защото от това, което мислим, говорим или правим днес, зависи какво ще пожънем утре..
"Хепиенд" или въобще някакъв край и финал могат да имат само произведенията на изкуството - книгите, филмите.. Тоест само нашите творби..
А ние самите? Нашият Живот? Сътворени от нашия Създател? Ние можем ли да имаме "хепиенд" или добър завършек? И завършек въобще? А Животите ни?
Да, животът ни има край. Но само като Човеци. Душите ни (или поне някои души) нямат Край.. Нямат хепиенд и не преживяват такъв. Те са в процес на постоянно развитие, учене и промяна. Постоянно самопоправяне и самопречистване или самоусъвършенстване.. А това не предполага завършек - добър или лош. Или поне не в обозримото бъдеще - следващите години и дори векове..
Да, годините имат начало и край. Но Времето? Самите ние като тленни, човешки същества - също имаме такъв. Но аз вярвам, че нещо в нас няма край (дори и да има начало) и то е безсмъртно. И то не се стреми към хепиенд, защото пътят му не може да приключи.. Не и днес, не и утре.. Не и Душите ни..
Всеки "край" за тях е просто едно ново начало, затваряне на една страница и отваряне на друга, нова.. В такъв смисъл има "хепиенд" - но той е само временен.. И като всяко временно явление отминава, щом се обърне наопаки отново пясъчният часовник на Времето.. И въпреки всичко остава винаги жива в нас надеждата, че Новата страница, която отгръщаме и започваме да живеем, ще бъде по-хубава, по-чиста и по-щастлива от предишната и няма да има нужда да драскаме и да поправяме.. А просто ще Живеем, Дишаме и Бъдем - Щастливо...

P.S. Това е моето предколедно послание към читателите и посетителите на моя блог тази година.. Дано бъде от полза някому.
И още нещо, което си мислех днес - в Библията се казва (в послание от свети Павел), че любовта е "по-голяма" и важна дори от вярата и надеждата. Мисля си, че това е така, защото любовта не предполага изпитването на страх, а Е сама по себе си, докато надеждата съществува, заради съществуването на страховете ни, както вярата - заради незнанието ни.. (поне на този тленен свят). А Любовта отива отвъд.. И Е самата връзка, общото между "тук" и "там".. Така си мисля.
И в този ред на мисли Ви (и си) желая бъдещата година да бъде изпълнена с по-малко нужда от вяра и надежда (тоест с по-малко незнание и страхове), а с повече Обич..

P.P.S. Но чудесата са възможни! Ето какво съм публикувала по случай една предишна Коледа в блога си - тук.. Приятно четене и посрещане на коледно-новогодишните празници!


Тагове:   вяра,   обич,   надежда,   хепиенд,   страхове,


Гласувай:
53



Следващ постинг
Предишен постинг

1. demar - Благодаря за пожеланието , Кристина !
20.12.2010 16:27
Нека има повече , много повече Обич за нас и във нас !
Хубави празници !
цитирай
2. makont - Много любов и за теб!
20.12.2010 16:32
И не мисли толкова философски, просто се радвай на жовота. Всяка усмивка, всяка радост е хепиенд. Весели празници!
цитирай
3. candysays - Благодаря ти, Марине!
20.12.2010 16:48
Радвам се, че се отби и прочете..
Хубави празници ти желая и аз! :)*
цитирай
4. candysays - Здравей, Мая :)
20.12.2010 16:51
Какво да се прави - отвътре ми идва да философствам (в повечко), такава съм си - за добро или не толкова.. :) Иначе - ако можех да избирам - щях да се радвам просто на живота, както си ми пожелала.. Но уви - никой не може да избяга от себе си..
Иначе съм съгласна с теб за това: "Всяка усмивка, всяка радост е хепиенд." :))) Принципно само е невъзможен, иначе си има радостни случки-завършеци на даден период, които изживяваме като хепиенд - и аз като обикновен човек също се надявам на такъв! ;)
Весели празници ти желая и аз! С повече усмивки и радостни моменти..
цитирай
5. mileidi46 - Veseli praznizi za teb, mila. . . I ...
20.12.2010 18:31
Veseli praznizi za teb,mila...
I kakto kazva Maq,ne mu misli mnogo..nali vijda6 kakvo stava...xilqdi godini ot rajdaneto na dobroto,a nie vse o6te ne sme go namerili...,za6toto ne iskame da go vidim!!
A to e vutre v nas...v du6ite ni i ne go puskame navun...kriem go..
Pregrudka za teb!!
цитирай
6. candysays - Прегръдка и от мен за теб, Милейди!
20.12.2010 18:36
Да, може би си права.. Жалко, ако е (и когато е) така :(
Ще гледам да не му мисля толкова, както казвате.. :)
Желая ти весели празници, въпреки че зная твоето голямо изпитание сега! Дано мине по-скоро! Успешно..
цитирай
7. bizcocho - Весели празници и на теб, Криси!
20.12.2010 20:07
Весели празници и на теб,Криси!
цитирай
8. svoboda64 - :)
21.12.2010 02:28
А ако се замислиш пак, всеки ден, в който се събуждаме и сме живи, е "happy end" на предишния - нишката, която изтегляме, за да я вплетем в планетарния живот - онзи невидимия, поддържащ всички нас :))))))

Така че, принципно "не съм съгласна" с иначе прекрасния ти текст. Although I can see your point:)))

Весели празници, Крис! И много бръчици от смях по бузите :))))))
цитирай
9. kabakum - Страхотен пост. Благодаря
21.12.2010 04:34
"... а просто защото е невъзможно да има край.
Защото животът ни е процес, постоянно развитие, постоянна промяна..."

Абсолютно вярно. Не е случайно, че думата съвършен се различава само с една буква от думата свършен. Защото ако един човек достигне съвършенството (хепиенда), той той вече е свършен, защото няма накъде повече да се развива...
цитирай
10. анонимен - Що за глупости??????
21.12.2010 11:41
Що за глупост е написаното тук? Нищо смислено не прочетох. Откачена работа....
цитирай
11. temenuga - Скъпа Кристина! Отново отразяваш ...
22.12.2010 01:11
Скъпа Кристина! Отново отразяваш безбрежната си душевност, култура, начетеност и усет, в думите си! Благодаря ти за съдържателното предколедно послание Благословена да си ти и семейството ти, както и всички хора, на които държиш и обичаш!
цитирай
12. martiniki - възможно чудо
22.12.2010 16:11
да ти е живота! празници със сърце и сърце за празник!
цитирай
13. candysays - @ Жени,
22.12.2010 19:47
благодаря! Весели и на теб :)
цитирай
14. candysays - @ Боди,
22.12.2010 19:51
I can see your point too. Believe me :)
Като един човек, който е способен на благодарност, осъзнавам, че има за какво да благодарим (повечето хора) всеки Божи ден, и дори всеки час и минута.. Но нали знаеш - тези, дето сме по рождение дървени философи обичаме да сменяме перспективата на мислене от време на време - полезно е, нали? Нещо като гимнастика на ума :)
Прегръдка от мен, Учителко! :*
цитирай
15. candysays - @ kabakum,
22.12.2010 19:53
благодаря ти! Радвам се, че ти е харесал постинга и съм съгласна с това, което си ми написал като коментар.. Вярно е май в общия случай :)
Отбивай се пак в блога ми - добре си дошъл..
цитирай
16. candysays - @ 10,
22.12.2010 19:59
безименни човече, не мога да зная защо точно не си видял/а смисъл в прочетенето, но то и не е моя работа.. Предполагам, че за теб написаното е безсмислено, защото не виждаш нищо отвъд материалното?.. Може и да греша, разбира се - ти не поясняваш защо ти се струва така и затова мога само да гадая - другия път - напиши пък, не е толкова трудно, мисля. Иначе няма как да проведем смислен разговор :)
Поздрави на закачените от една откачена ;)

П.С. Приеми, че някои хора просто обичат да разсъждават.. И че това невинаги води до гениални изводи за живота, света и нас самите ;) Както и че невинаги разбираш това, което четеш..
цитирай
17. candysays - Скъпа Нуше,
22.12.2010 20:02
благодаря ти! Благословена да си и ти, както и твоето семейство!
Сърдечни поздрави от мен..
цитирай
18. candysays - Благодаря ти за прекрасните пожелания, Марта!
22.12.2010 20:03
Твоето сърце съм сигурно, че умее да празнува.. Нали така? :)
Всичко най-добро ти желая по повод предстоящите светли празници!
цитирай
19. juliannikolov - В реалния живот доброто рядко се възнаграждава, а злото не винаги бива наказвано,
22.12.2010 21:09
но все пак този тъжен свят е прекрасен...
Ето и една чудесна песен, с невероятен текст, която се вписва добре в темата:

http://www.youtube.com/watch?v=X4TyjNiQLLw

цитирай
20. candysays - Здравей, Влади :)
22.12.2010 21:40
Наистина се радвам, че ми написа този коментар тук - ценен е за мен!
Благодаря ти за песента - за съжаление, не разбирам руски, но все пак усетих посланието, а и разбрах финалните думи :)
"...но все пак този тъжен свят е прекрасен..." - казал си го! Нямам какво да добавя..
Само още веднъж - благодаря ти, че се отби. Желая ти искрено хубави празници!
цитирай
21. whitepigeon - :-)
24.12.2010 00:27
Често търсим обяснения за Духовните неща, със земните си представи и мислене и това ние грешката. Духовното може да се опише най пълно само чрез Любов чувство и отношение. Духовното има изява само когато победим себе си. Хубава тема и хубави изводи и пожелания.
Поздрави и Прекрасни светли празници за твоето семейство, Канди! Щастие, Вяра и Любов!
цитирай
22. анонимен - Луда!
24.12.2010 14:51
Луда си, няма спор!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
23. candysays - @ whitepigeon,
27.12.2010 22:39
много ти благодаря за този коментар! Съгласна съм с теб - така е наистина!
И аз ти желая всичко най-добро - здраве, щастие, много любов и успехи във всичко! И сбъдване на мечтите с лекота.. Защото това е нещо прекрасно!
Сърдечни поздрави!
цитирай
24. candysays - @ ан 22,
27.12.2010 22:39
мислиш ли, че това ме притеснява? :)))
Да му мислят нормалните, като тебе!.. ;)
цитирай
25. vihrogonche - Благодаря ти, Кристина!
28.12.2010 20:33
И аз също ти желая повече ЛЮБОВ през Новата 2011 година :-)
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ти Криси!
07.01.2011 14:37
за това, което е вложено в сърцето ти, за да го споделиш с нас :). Защото наистина е ценно!


"Всеки "край" за тях е просто едно ново начало, затваряне на една страница и отваряне на друга, нова.. В такъв смисъл има "хепиенд" - но той е само временен.. И като всяко временно явление отминава, щом се обърне наопаки отново пясъчният часовник на Времето.. И въпреки всичко остава винаги жива в нас надеждата, че Новата страница, която отгръщаме и започваме да живеем, ще бъде по-хубава, по-чиста и по-щастлива от предишната и няма да има нужда да драскаме и да поправяме.."
То е като птицата феникс, която всеки път възкръсва от пепелта. Така и ние всеки път имаме нужда да се новораждат душите ни и да се освещават, за да сме виждащи и проницателни, за да можем да виждаме нещата Отвъд!
Нека бъдат благословенни Очите на сърцето ти!
цитирай
27. candysays - Благодаря ти, Звездичке!
07.01.2011 14:41
Благодаря ти, че си имала очи и сърце да разбереш написаното и да го оцениш..
Всичко най-хубаво ти желая през Новата година! Да ни е честита! :)
цитирай
28. kikowsky - Това изложение е много задълбочено
12.01.2011 12:08
и осмислено :) И много добре представено. За себе си искам да го осъзная. Сега го разбирам, но и да го осъзная :)
цитирай
29. candysays - Благодаря ти, Киковски!
12.01.2011 12:12
Радвам се искрено, че мислиш така за написаното от мен по-горе :) Щом го разбираш, значи и ще го осъзнаеш, със сигурност! :) Най-важна е волята, нашето желание.. За каквото и да става дума.
Сърдечни поздрави от мен :)*
цитирай
30. irage - Candysays,
13.01.2011 13:35
привет! И аз вярвам, че чудесата са възможни! Колкото до случилото се покрай Ипър, защо ли не съм изненадана? Благодаря ти за тази история. Пролетта ходих по тези места и изразих възхищението си от духът, витаещ там в следния пост http://irage.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/06/25/makovite-poleta.567186. Ако ти е интересно, погледни. Много вълшебни мигове ти желая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280509
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...