Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 12:16 - София - Историята на Европа..
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7725 Коментари: 28 Гласове:
37

Последна промяна: 08.02.2011 12:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предполагам, че доста хора вече са гледали този половинчасов филм. Много от вас - също, може би.. Но все пак реших да го публикувам и в своя блог - дано допринеса поне малко за разпространението му. И за това повече хора да го изгледат..
Може би някои ще намерят твърде много патос във филма, но.. Не е ли странно - един лондончанин така горещо хвали нашия град и запалено го препоръчва (за посещение, а защо не и за живеене) като чудесен?!..
Аз обичам София.
Затова се радвам на подобни творби..
Ще се радвам и на коментарите ви.
:)





Тагове:   София,


Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. irage - Чудесно е!
08.02.2011 13:05
Не бях гледала филма, но винаги съм обичала и обичам София! Дори с опознаването на други култури и битности, още повече ми е мила и съм щастлива, че съм от това чудно кътче от света - България! Благодаря ти и поздрави.
цитирай
2. candysays - Привет, Ира! :)
08.02.2011 14:25
Много се радвам, че сме на едно мнение и споделяме едно общо хубаво усещане за София :) Поздрави и от мен!
цитирай
3. tit - Да, гледах го и е чудесен!
08.02.2011 15:35
Леко рекламен, но - свкус!:))
цитирай
4. candysays - Няма лошо в рекламата, нали tit?
08.02.2011 15:55
Стига да е създадена с добър замисъл, със стил и вкус, както казваш.. И стига обектът й да си заслужава, а мисля че столицата ни я заслужава наистина. Толкова е (била) оплювана.. И то от собствените си жители :( Не бива така, мисля си..
Поздрави, tit и благодаря за коментара! :)
цитирай
5. анонимен - Силен
08.02.2011 18:32
Гледал съм филма. Чудесен е. Но още по-чудесно е че го разпространявате и Вие!
цитирай
6. candysays - Благодаря!
08.02.2011 18:38
Радвам се, че смяташ така, анонимен читателю! Всичко най-добро! :)
цитирай
7. veselinvalev - Поздрави!
08.02.2011 19:56
Поздрави за красивата ни столица. Наистина много хубав филм. Сега проумявам наистина, защо половината от все още непреброените граждани на България живеят в София. Ама и аз искам! Това беше шега, разбира се, но е прекрасно, че филмът дава такъв исторически и съвременен поглед към столицата ни и да приветстваме още веднъж избора на строителите на съвременна България, гласували в Учредителното събрание от 1879 тя да бъде българска столица.
Поздрави за постинга, Кристина, и за твоята любов към София!
цитирай
8. candysays - Благодаря ти сърдечно за поздравите, Веско!
09.02.2011 12:05
Зная, че си искрен и естествен в тях, и в шегата - също :)
Аз съм писала и статия за новата статуя-символ на София на скулптора Чапкънов, която откриха официално (срещу ЦУМ и Шератон) през 2000-та година, ако не ме лъже паметта. А статията ми бе публикувана в списание "Одисей".. Може и да я имам в блога си - ще проверя и ако я намеря - ще ти пратя линк.
А когато завършвах училище (пак през 2000-та година), не се колебаех къде искам да уча и кандидатствах нарочно само в един-единствен университет ("по света и у нас", както се казва) - Софийския. За радост, ме приеха веднага, при това с отличен, иначе не знам какво щях да правя :)
Та исках да кажа, че любовта ми към София и това, че все намирам с какво да се гордея с нея, е някак на подсъзнателно ниво у мен - просто е така.. Във всеки случай моето чувство е твърде далеч по същината си от снобския и дори агресивен "столичанизъм" (ако мога да се изразя, сега си измислих тази дума..), отнасящ се с пренебрежение и/или презрение към провинцията и хората, живеещи в нея или идващи от нея. Това не е истинската обич и възхита от града ни - София е културна, жива и красива (на места), затова я обичам..
Поздрави, Веско! Ще се радвам да общуваме пак :) И всичко най-добро!
цитирай
9. bizcocho - Разбираема е за мен радоста ти! В...
09.02.2011 12:37
Разбираема е за мен радоста ти! Винаги съм се радвала на такива неща! Независимо, че живея извън нея, все съм искала да покажа България красива, защото тя бе и такава. Поне в душата ми. След престоя си там и непрестанното четене в нета... поразколебано ми е, но пред чужденец никога не ще го кажа, камо ли да подкрепя хули към Родината ми.
цитирай
10. candysays - Жени,
09.02.2011 13:06
и аз никога не бих написала или подкрепила хули към Родината, и не разбирам хората, които го правят.. Писала съм в блога си и преди на тази тема - в защита на България и българското в противовес на тези, които я хулят. Не че я гледам през розови очила - зная негативите, има ги естествено, но къде ли ги няма? И имаме ли право като чеда, захранени от тази земя, да я отхвърляме и оплюваме? Все пак тя ни е като Майка в някакъв смисъл - тя ни е дала живот в началото (ни), дала ни е вода, блага, култура - всичко, което ни е било нужно, за да се развием като Хора. Не е ли така? За който не е така - сляп е, ослепял от себелюбие и крива гордост.
Поздрави от мен, Женя! Бъди здрава и се връщай по-често на родна земя!
цитирай
11. demar - Поздрави, Кристина
10.02.2011 16:51
Хубава си ни е столицата...
И по-хубавото е , че ти си я обичаш...така и Тя ще стане по-хубава.
Красива вечер , мило момиче !
цитирай
12. candysays - Благодаря ти, мили Марине!
10.02.2011 21:35
Поздрави сърдечни и от мен за теб! :)
цитирай
13. goran - Кристина, аз обичам София, но този филм не показва нашата българска София
20.02.2011 19:02
И няма как да я покаже защото е правен от чужденци, които просто желаят да употребят София.

Истина е, че документалните филми за България, традициите, личностите, битът, знанията, бъдещето и историята на родината са твърде малко, да не кажа злонамерено малко. Но не чужденци трябва да ни учат на родолюбие или уж да правят реклама на България, а в действителност да я употребяват за свое благо.

Ние децата на България, трябва да се научим да ценим родината си, да я пазим, възраждаме, обичаме, развиваме, презентираме и строим бъдещето й. Ние не чужденците.

Ако проумеем това, може и да има надежда за България.
цитирай
14. candysays - Предполагам, че си прав, приятелю..
21.02.2011 12:35
Ние трябва на първо място да обичаме и развиваме градовете и страната си като цяло, но защо да не направи същото (или нещо добро) за тях и един чужденец? Защо мислиш, че автора на филма, този бъбрив и любопитен лондончанин, иска да "употреби" София и България и тяхната дълга история? На мен лично ми се струва искрен. (В това, което казва и прави..) Защо не?!
Както и да е. Всеки има свое собствено усещане за нещата, за другия, за света, за родината си, така че ти благодаря, че сподели тук и твоята теза, твоето усещане по повод филма по-горе.
Всичко добро! Радвам се да си мой "гост", тук.
цитирай
15. goran - Кристина,
22.02.2011 11:35
Филма е заснет много красиво, но ако човек се заслуша в текста или чете субтитрите веднага вижда, че всеки девет от десет думи са: Древна Гърция, Византия, Константинопол, Рим, император Константин, религии, Османска империя, Франция, Англия, Латинци, Русия, Виена, Цариград и останалите големи европейски столици и т.н

В целя филм името Траки се споменава едва три пъти, а имената България и българи не повече от двайсетина пъти.

Как да ми харесва филма, когато той не разказва нито за нашите предци траки, нито за България и българите.

Траките не само са родом от Тракия, в частност Софийското поле, но са имали цивилизация от как свят светува по тези земи.

Днешна България е трако-българска държава, която пази и облагородява като грижовен стопанин Софийското поле от как свят светува.
До 9 век тези земи са се наричали Тракия, а от 9 век до днес се наричат едновремено Тракия и България.

В този филм, не само че не се говори за това, но дори водещият се самопровъзгласява за домакин?!. - Актьор, говорещ като професор по история, на когото незнайно защо гостува датчанка, която само кима и гледа умно, съща кукла.

Не е това трако-българска София. Не е това нашата българска София, не е това моята София.

Обичам всичко българско и родно, и точно заради това този филм няма как да ми харесва.
цитирай
16. goran - Кристина,
22.02.2011 11:36
Този филм си присвоява културните и цивилизационни достижения на траки е българи и ни изкарва някакви случайни пришълци, които древните гърци, римляни, византийци, европейци, попове, руснаци, турци и новите обединени европейци винаги са дундуркали.

А това не е така!
Доказано най-старото златно съкровище е тракийско, един от най-древните календари е прабългарски, Орфей е Трак, ювиги Аспарух е защитил траки и прабългари от Византия, Кирил и Методий са били траки, трако-българските бесни се пеят от Валя Балканска в космоса, България е сред учредителите на Антарктическият договор, ООН, ЮНЕСКО и още, и още.

Наши младежи имат спечелени стотици олимпиади по математика, информатика, биология, физика, химия по целя сват. И още и още.

Имената Тракия и България винаги са означавали – грижовни стопани, строители, мислители, звездобройци, творци и защитници – или по-кратко казано – жива цивилизация.

Крайно време е да спрем да се самосъжаляваме и да просим от другите да ни помагат и оправят. Крайно време е да се захванем здраво за работа и да възродим Тракия и България за да ги има и за нашите деца.
цитирай
17. candysays - Разбирам какво имаш предвид, goran.
23.02.2011 12:19
Да, прав си. Но само донякъде. Твоята истина е част от истината. /за нас и въобще../ Както и филма показва (само) част от истината. Но все пак показва нещо. И обръща внимание на София. Именно затова ми хареса и го споделих чрез линк тук. Не мисля, че някой е способен да представи "цялата истина", особено когато става дума за история. Лично мнение. Имам право на него.
И не мисля, че (арте-)фактите си пречат - направи и ти, сам или с екип от хора, един такъв филм - ще споделя и него тук. Разбираш ли? Съжалявам, но не сме еднакви. Ние, хората. Това, което има значение за теб, за мен няма чак такова. И обратното.
В случая за мен е важно, че е направен този филм. И макар да разбирам думите ти, написани по-горе, друго не разбирам - защо винаги (или поне по-често) хората търсят кусурите на нещо, вместо положителните му страни? Защото - ето това вече го вярвам от все сърце и смея да го твърдя и защитавам като теза - всяко едно нещо на този свят - материално или дори абстрактно - има своите добри и лоши страни. /Включително и родината ни./ Или иначе казано: "няма пълно щастие" и още - "две добри неща не се събират на едно място". Сиреч - винаги има поне едно малко камъче, което да убива в обувката, метафорично казано. В такъв случай, знаейки това, не е ли по-добре и по-уместно човек да настрои зрението си, така че да вижда по-скоро положителното в нещата и света около себе си? Няма нужда от войнстващ идеализъм и патриотизъм - а такъв ми се струва дори твоя понякога.. Или толерантността (към кусурите) е само за глупаците?
Виж колко енергия отдаваш на това да пишеш тук коментари, да обясниш тезата си и да спорим.. Отдай от тази своя енергия за създаването на нещо, в което пресъздаваш своето виждане на нещата - относно историята на България. Би било по-добре.
Надявам се, че не звуча твърде рязко или грубо. Искрени поздрави - уважавам те!
цитирай
18. gita969 - Добър избор
23.02.2011 16:23
за постинг. До момента не бях гледала този филм и си е направо за туроператорите, но е правдив ,което само по себе си не е никак лошо. България е третата страна в Европа по архитектурно и историческо наследство след Италия и Гърция. Хората от този факт правят много добър туристически бизнес. Даже сме много позакъсняли.И аз си харесвам града като облик. Природа, уникални сдания,индивидуализъм. Но града е и хората,които живеят в него,а днес като им погледнеш лицата са толкова угрижени,че може от рутина или по- скоро от трудното ежедневие,но никой не забелязва заобикалящата го среда. А покривите на някои сгради в центъра са забележителни. И най - вече много още места има в страната ни,с които да се похвалим, и които са част от световната архитектурна история.
цитирай
19. goran - Разбирам какво имаш предвид, candysays
23.02.2011 19:35
Кристина,
Разбира се, че съм прав само до някъде – напълно прави могат да бъдат само живота и природата. Точно както моята истина е само част от цялата истината, която е известна единствено на Истината и Времето.:-)

Кристина, напълно съм съгласен и с думите ти, че филма - „все пак показва нещо” – и се питам - Какво значи думата „нещо”? Кое е нещото? Какво е нещото? Какви цели има нещото? Колко време съществува нещото? Какво допринася нещото? и .... Какво значи думата „нещо”?

Съгласен съм и с думите ти – „Това, което има значение за теб, за мен няма чак такова. И обратното.” И аз мисля същото – всеки човек е различен, личен и уникален - и това е прекрасно:-)

Подкрепям и думите ти – „всяко едно нещо на този свят - материално или дори абстрактно - има своите добри и лоши страни. /Включително и родината ни./” – Така си е, и това също е прекрасно защото показва, че сме живи и нестандартни. Също като природата, която не е еднаква, и във кояро всичко се прелива и затваря в кръговрат – раждане и смърт, лъжа и истина, ден и нощ ...

За човешкото виждане – човек винаги вижда позитивно – обратното би означавало да залинее, да се разболее и да ...
Вина ги се старя да бъда оптимистично и позитивно настроен – забелязал съм, че това ми помага във всичко и особено много в творчеството.:-)

За коментарните – коментирам рядко – само теми, въпроси и идеи, които ме вълнуват.
Не споря – нямам време за това – предпочитам да споделям, точно както сега.:-)

За киноиндустрията - не съм кинаджия, а мислещ човек, които обича да работи и да пише текстове. Отдавам своята енергия за труд и творчество – за себе си, за близките си, за родината си – правя колкото мога и каквото мога.
За три години и половина, в блога си, съм написал повече от 100 текста, в които говоря за България – днешната, миналата и бъдещата ни родина.:-)
цитирай
20. goran - Кристина, eто част от текстове за България, които съм запазил и по настоящем в блога си:
23.02.2011 19:36
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/06/starite-hora-i-mladejta.573179
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/02/12/prez-kup-za-grosh.491546
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/07/12/izbiram-bylgarskoto.362712
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/08/22/za-ciganite-i-za-quot-sreshtata-mi-quot-s-edno-cigansko-seme.102711
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/07/22/pyten-dnevnik-s-chujdenci-iz-bylgariia-avtor-oblacheto.214688
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/06/09/goliamoto-byrzane.346383
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/04/21/psihologicheski-test-.325357
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/08/rodovi-synishta.588413
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/20/iz-predrecheno-ot-pagane-ot-vera-mutafchieva.690239
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/29/antarktida-i-edin-detski-spomen.675861
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/02/braziliia-dilma-rusef-i-bylgariia.660581
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/11/05/bylgarski-dumi-s-pozabraveno-liubopitno-ili-naricatelno-znac.251368
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/09/16/17-septemvri-praznik-na-viara-nadejda-liubov-sofiia-i-prazni.111032
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/06/03/progres.556174
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/15/rezitba.686991
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/10/16/centralna-mineralna-bania-15-oktomvri-2010-godina-sled-novat.621078
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/25/do-plovdiv-i-nazad-za-noshtta-na-muzeite-i-galerite-v-grada-.610949
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/18/ot-chudomir-do-valeri-petrov.607629
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/11/25/rodna-striaha-uchebno-pomagalo-po-roden-krai-za-1-klas-moite.258853
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/01/doncho-conchev-i-negovite-jivi-razkazi.115937
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/14/sportisti-pobediteli.605405
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/29/gatankite-na-baba.388127
цитирай
21. goran - И още няколко:
23.02.2011 19:38
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/11/14/nai-shiroko-reklamiranata-napitka-na-nasheto-vreme.436030
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/26/s-fotoaparat-na-more-ili-moreto-krai-kiten-prez-obektiva-na-.386409
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/13/za-romana-svetyt-e-goliam-i-spasenie-debne-otvsiakyde-ot-ili.379392
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/22/iz-poredica-galaktika-kniga-61-beliiat-gushter-avtor-pavel-v.594541

Кристина,
Tолкова мога – толкова правя. В бъдеще повече:-)
Искрени поздрави!
цитирай
22. candysays - gita969,
24.02.2011 10:33
радвам се, че се отби и че гледа филма :)
Напълно си права (и) за това: "И най - вече много още места има в страната ни,с които да се похвалим, и които са част от световната архитектурна история."
Поздрави и заповядай пак!
цитирай
23. candysays - goran,
24.02.2011 10:43
всички ние (или поне всички, които имаме някакво желание и чувство за дълг, колкото и старомодно да звучи тази дума) правим каквото можем. Да се надяваме, че в бъдеще ще можем и ще правим повече!
Искрено ти благодаря, че сподели всичко това тук, приятелски.. Затова е общуването в блога. А общуването с теб е наистина ценно и приятно.
Колкото до "нещото", което показва филма по-горе (да вметна само) - нали все пак се споменават и думите "българи" и "траки", макар и по-рядко, отколкото би ги споменавал ти, ако създаваше подобен филм.. Че съседите ни са направили така, или пък така са се стекли обстоятелствата, че са по-прочути от нас по света със старините си, и затова по-често ги споменават - това вече трудно подлежи на поправка.. Може би.. Въпрос на културни влияния - тези на древна Гърция (т.нар. Елада) и Рим са най-големи върху останалата част на Европа. Поне така са ни учили в университета.. Може и да са ни учили грешно, но има доста (включително лингвистични и етимологични) доказателства за това. Но не ми се впуска в академични постинги и коментари - има и такива блогове тук, и то достатъчно, струва ми се.. Моят блог не е такъв :)
И накрая да споделя - единодушни сме по повод датчанката, на която разказваха за София и която наистина не бе много на място и кимаше със съмнително разбиране.. :)

...Поздрави от мен отново и успех в делата ти!!!
цитирай
24. kass - candysays
24.02.2011 14:34
страхотен филм за София, изгледах го с интерес, поздрави candysays...
цитирай
25. goran - Кристина, много си дипломатична - дори за датчанката. Безспорно ставаш за дипломат.;-)
25.02.2011 09:13
Дипломацията е важна, но днес ти не си български евродепутат, а млада, жизнена, способна и творчески устремена българка, на която и предстои да отгледа и защити себе си и бъдещето си.:-)

Кристина,
Хората, който в името на компромиса дипломатично приемат чужди истини – малко или много, искат или не искат, ги изпълняват! Няма такова животно – дипломатична истина.

Истината може да бъде - твоята истина,
може да бъде моята истина;
може да бъде истината на България;
може да бъде истината на великите сили или на глобалните монополи;
но никога не е дипломатична истина – всеки разумен човек защитава своята истина. Така постъпват и държавите, фирмите, организациите, монополите - защитават свои истини и цели.

Статуквото не се променя с дипломация, а с разум, с труд, с добиване на икономическа независимост, а много често и със загубена жива кръв. Точно както днес в Либия.
Явно е за всички, и най-вече за гражданите на Либия, че с дипломация Кадафи няма да си тръгне – затова децата на Либия не говорят дипломатично, а измират за това, в което вярват.

България може и трябва да си помогне сама – и това винаги е бил единственият начин. Всички, които искрено желаят да ни помогнат винаги ще бъдат добре дошли – но те могат само да ни помогнат, не да ни спасят.

Ако ние сами не желаем да си помогнем – ако не забравим егоизма и алчността, ако не се борим за живота, честа, достойнството и бъдещето си – никой не би могъл на ни помогне.

Кристина,
Поздрави и от мен, и успех в делата ти!
цитирай
26. bizcocho - Честита Баба Марта, Криси! Здраве и ...
01.03.2011 18:40
Честита Баба Марта,Криси! Здраве и щастие! :))
цитирай
27. candysays - Благодаря ти, Женя!
02.03.2011 15:37
Честита Баба Марта и на теб! Здраве и късмет! И щастие :) И красива пролет..
цитирай
28. panazea - Чудесен е филма !
07.04.2011 20:36
Благодаря , слънчево момиче !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280771
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...