Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 16:24 - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ... Или Делото на Живота ми.
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5877 Коментари: 10 Гласове:
27

Последна промяна: 24.09.2013 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Намерих го Делото на Живота си - Сърцевината на онова, което искам, мога и трябва да направя за другите! И съм истински щастлива от това! Защото до голяма степен - именно това е моето призвание, и висш израз на всичко онова, което съм и което изграждах у себе си през годините... Разбира се, Животът ми има и други  приоритетни  и "насъщни" дела, но това е едно от най-важните, ако не и най-значимото...

Ето за какво става дума - новият ми блог / проект, който създадох миналия месец (август) и за който най-сетне се сетих да споделя и тук, с вас:

oneofusshares.blogspot.com

Каня ви там! Добре сте дошли! В блога, на страницата му във Фейсбук, и най-сетне - в сърцето ми...

Ето и същността на Идеята на блога, както съм я описала в него самия:

ИДЕЯТА  
Здравейте.

Казвам се Кристина и съм сърцето, което стои зад този проект, наречен от мен просто: „Един от нас споделя...” Той е за интервюта с най-различни хора, познати и непознати, близки и далечни, на които ще задавам едни и същи въпроси, а интервютата ще публикувам и архивирам с времето в блог, посветен само на това.

Идеята за него е най-добрата, която ми е хрумвала някога.

Ето някои от мислите ми, които я родиха и чрез които мога да ви я представя най-добре:

Всеки един от нас може да черпи от един извор, от който никой друг не може – собствения си живот, собствения си опит, собственото си съзнание. Следователно всеки от нас може да даде нещичко от себе си на другите. За това са нужни само готовност за споделяне и искреност. Иначе един уникален опит, едно човешко съзнание един ден угасва несподелено и е вече недостъпно за другите, поне на този свят... Много хора не споделят най-съкровените си мисли с никого – дори с най-близките си хора, и така те остават непознати дори за собственото си семейство... Намирам това за много тъжно, наистина. Вярвам, че ако знаем повече един за друг, ще разбираме и приемаме по-лесно несъвършенствата си. Ще съчувстваме по-често на другите, опознавайки техните болки и мечти, техните борби и надежди чрез споделеното, вместо да имаме само понякога случайни „сблъсъци”, оставайки си непознати и чужди... И неразбираеми един за друг.

 „Чувстваш се свързан с другите – или си чужд и на тях, и на себе си.”

Това е един цитат, който силно ме впечатли, от статия в списание “GEO България”. Всъщност самата идея за този проект ми дойде на ум от рубриката на това списание „Граждани на света – 1 от 7 милиарда” (цифрата се променя съобразно данните за броя на населението на планетата ни в момента). Тази рубрика от една страница във всеки брой представя интервю със „световнонеизвестен” човек от различен край на света. Винаги чета тези интервюта с голям интерес. Именно това най-много ме впечатли и ме плени в идеята на списанието - да бъдат интервюирани най-различни хора, без значение, че са общо взето неизвестни на другите. И аз вярвам, че всеки има какво ценно да сподели с другите, стига да е искрен, а всички знаем, че обикновено биват интервюирани само известните личности – не само от официалните медии, но дори и от неофициалните – като блоговете например. Счита се, че само така наречените „успели хора” имат какво да кажат на другите, но аз зная, че далеч не е така. Понякога горчивия опит, който един провалил се в нещо и нещастен човек може да сподели с другите, е много по-ценен и трогателен дори! За мен всички хора са равни и еднакво интересни. И зная, че има много добри и прекрасни хора по света, които живеят по мъдър и красив, но тих начин и никой, или почти никой, не знае за тях, а определено имат какво да споделят, стига само някой да ги попита... Вярвам че повечето хора имат нещо съкровено в мислите и в душата си – аз искам да чуя и узная за това нещо. Да прочета...

Ние сме много еднакви в основните за човека неща, и същевременно много различни в нюансите и възприемането на себе си, на другите, на живота и света въобще. Сигурна съм, че  чрез този проект ще си проличи именно това... Началото му ще е само на български език, но след време може да надрасне пределите на нашата родина и на нашия език.

Споделянето сближава умовете и съзнанията, и в крайна сметка душите ни. Целта е една - възможно най-искрено да разговаряме – дори без много думи, но за най-важното в Живота, в общото ни човешко битие.  Значимите теми не са чак толкова много... Избрах точно тези въпроси /донякъде припокриващи се с тези на сп. “GEO”/, за да опозная, заедно с вас, по-добре необятната човешка душа и съзнанието на най-различни хора. Те не обхващат всичко, което е интересно около една личност, но мисля че са достатъчни за най-важното. И вярвам, че с времето този блог ще се превърне в истинска съкровищница от съкровени, искрени мисли и човешки опит... Може би някои от въпросите са много лични, по един особен начин, но въпреки това зная, че трябва да ги задам на хората. Дори и човек да не отговори на тях публично, има смисъл да ги зададе поне пред себе си... Ние се променяме, така че отговорите, които даваме днес може би ще са различни от онези, които бихме дали вчера или утре. Но зная, че някои неща не се променят, защото са част от същността ни и въпросите се отнасят преди всичко до тези неща.

Благодаря предварително на онези, които ще им отговорят, за доверието и откритостта към другите. Вярвам, че в края на краищата ще се окаже, че има повече поводи за надежда, отколкото за отчаяние по отношение на човешката природа. И искам да върна тази вяра на много хора, които са я изгубили някъде по пътя си...

 „Всеки човек е изключение.” казва Карол Ижиковски. А пък Елиас Канети добавя: „Всеки човек е център на света, точно така – всеки; и светът именно затова е ценен, защото е пълен с такива центрове.” За човека няма и не може да има нищо по-близко от човека.” Вярвам в това, подобно на Максим Горки, на когото принадлежат тези думи... Така е, защото всички ние сме част от едно цяло, наречено човечество...

Вярвам, че споделянето ще ни направи в крайна сметка по-добри. И по-разбиращи.

В нашето време на много и лесни комуникации, отново има твърде много разминавания между хората и общуване „на повърхността”. Аз искам да създам място за една специална среща – на нашите съкровени мисли и страхове, надежди и мечти, на нашите умове и души. Място за един истински разговор.


P.S. Може да ми пишете мнения и коментари и тук, както и на имейл адрес:
oneofusshares@gmail.com



Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. candysays - Съжалявам за бледия цвят на текста -
24.09.2013 16:32
опитвам се да коригирам, но не се получава... Затова - може направо от линка да четете, или да маркирате текста за да се вижда по-добре. Технически подробности :)

цитирай
2. diamant1965 - Здравей!
24.09.2013 17:30
Изглежда интересно, но ще го разгледам по-късно, че малко съм зле с времето днес. Поздрави! :)
цитирай
3. comfy - !!
24.09.2013 18:55
Поздравления, Криси!! :) *

к.к.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Чудесна идея, дано да имаш доста...
24.09.2013 23:06
Чудесна идея, дано да имаш достатъчно време и участници да я осъществиш.
цитирай
5. hel - Изчела съм доста от интервютата! ...
25.09.2013 00:18
Изчела съм доста от интервютата! Поздравления! Прекрасна идея, хубави отговори и интересни събеседници! Първото интервю, което прочетох, беше на Михаела Петрова и после се заинтересувах!
цитирай
6. candysays - Благодаря ви!
25.09.2013 00:46
Обичам ви :)*
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - На добър час на проекта ти, Криси!
25.09.2013 09:52
Чудесна идея и щом го правиш от сърце, не се съмнявам един ден проектът ти ще спечели сърцата на много хора, а и ще ги направи по-добри! Успех! Вярвам в теб! Не се съмнявам, че един ден ще те чуя да говориш и в световни медии, а може да бъде популяризирана тази инициатива и ако участваш в конкурси като тези на ТED - една сериозна фондация. Успех! :)

http://en.wikipedia.org/wiki/TED_(conference)

цитирай
8. candysays - Благодаря ти, Надя!
26.09.2013 15:45
Заинтригува ме, ще прочета... :)

Поздрави, от сърце! *
цитирай
9. vihrogonche - Браво!
03.11.2013 05:53
Страхотно,
ще се включа и аз.
цитирай
10. candysays - Чудесно, Вихрогонче!
05.11.2013 16:09
Ще се радвам! Ще ти пратя въпросите ми в лично съобщение по-късно :)

Поздрави, и всичко най-хубаво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280828
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...