Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2007 19:04 - 11- ти септември 2001
Автор: candysays Категория: Политика   
Прочетен: 2346 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2007 20:38


...Стана ми някак съвестно (и малко гузно), че тъкмо на тази дата- 11-ти септември, пуснах пост, озаглавен "Just a perfect day"... Беше за вчера- 10 септември, и го писах вчера, но се оказа, че го публикувах в крайна сметка в първите минути на днешния ден- 11-ти септември.

И реших да напиша и този пост.
Който да бъде нещо като кратко отбелязване, възпоминание за трагедията, която се случи на този ден преди шест години...

Защото тази трагедия и ужасна човешка драма бе в чудовищен мащаб.
Около 60% от американците- чух- смятали, че това е най-голямото историечско събитие, на което са съвременници, и -непреки- свидетели.

Тази драма не засяга само Америка и американците, смятам аз.
/ но и само тях да засягаше- пак щеше да ми пука- аз не мразя американците, за разлика от повечето хора по света, които имат негативно отношение към тях- за жалост.../
Мисля, че тази трагедия бе с общочовешки измерения.
И ако някой злорадства от нея, или му се е сторила "забавна" и казва че "американците са си го получили, и си го заслужават"- за мен той не е Човек- в пълноценния смисъл на думата.

Не мразя исляма, но и не го харесвам.
И не мога да оправдая по никакъв начин онези, които изповядват "джихад", "свещенната" (уж!) война...
Никоя религия не проповядва война!
Никоя религия не толерира избиването на хора, убиването на себеподобни същества...
Никоя!...

Едва ли ще си направя труда да прочета Корана (макар че съм доста любознателен човек и чета какво ли не...)- но от източници, на които имам доверие, зная, че той е една мъдра книга, проповядваща мир между хората и любов към Бога, и към ближния... подобно на Библията на християните.

Чудовищно е онова, което се случи.
Кадрите бяха като от филм... от Холивудски екшън, заснет в студио или измайсторен чрез компютърни техники.
Но не беше.
Не беше...
И мисля, че не само американците няма да забравят онова, което се случи...
Много хора по света, които са способни на състрадание също няма да забравят трагедията.
Сред тях съм и аз.
Мисля, че е редно да се помни.
Редно е да има памет.
Това е част (съществена част!) от човешката култура и цивилизация...

...Чудя се какво ли се е въртяло в душите, в главите на онези няколко ..човека, които я причиниха тази трагедия... Или пък са били празни? Съвършено пусти и празни откъм емоция и съдържание...
Откъм каквато и да било емоция...
Чудя се що за култура, що за семейства и що за общество може да отгледа и да създаде подобен феномен- камикадзетата?...

Нищо не може да ги оправдае в очите ми тези хора. Както и в очите на още мнозина, предполагам... Независимо дали са били пряко засегнати или не от трагедията...
Не мога да си представя каква карма са натрупали, извършвайки този акт на насилие спрямо толкова много хора... И как се изкупва такава карма, вина от подобен мащаб...
Тяхната е подобна на тази на Хитлер, така мисля аз...

(извинете ме, трябваше да отдам дължимото...
Иначе- зная- много хора на този ден имат рождени дни, или други хубави събития, които празнуват, но все пак...
Живота е такъв- всякакъв- и трагичен, и добър!...)






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. furiae - Не съм съгласен. С позицията ти. И с начина на отбелязване на този ден.
11.09.2007 20:15
Звучи ми някак проамериканска. Да, трагедия е. Всеки я съпреживя по свой си начин. А за това, че се превърна в толкова голяма по мащаб, се дължи на широкото отразяване от медиите. И продължава да се издига едва ли не в култ.

Трябва да се помни! Такае ! А спомняш ли си юли 1995? И тогава бе трагедия, безумна, човешка. А април-юни 1994? По 1 убит на всеки 10 секунди. Всъщност атентатите в Америка взеха най-малко жертви.
Не ми се иска да ти развявам суха статистика. И надявам се не ме разбираш погрешно, че те нападам или нещо от този род. Аз също не мразя американците, готини са си. Всъщност единствено, в тази страна хората по улиците ми се усмихваха и казвах "здравей, приятен ден" без да ме познават. Останали са ми безумно хубави спомени от там.

Но политиката на самата страна - ето това не ми се нрави, никак даже. Да, да, закономерност е "световните сили" да са по-агресивни спрямо външния свят, но не е и дотолкова, че да обезцениш човешкия живот. Може да се изсмееш, но в наши дни Америка си е цял Хитлер и Сталин взети заедно (лично мнение). Защото Руанда, Судан, Кот д'Ивоар, Камбоджа, Палестина, Пакистан, Ирак - това са все точки, в които кървавата трагедия започнала от безумно много години, продължава и до днес. Какво е общото между тях ли? Да, освен невинните жертви, другото е Америка.
А онова животно "камикадзето" - разбирам го. Не го оправдавам, но го разбирам. Тогава, когато всичко човешко в теб е умъртвено и се събужда звяра; тогава, когато са ти отнели всичко и единствено желанието ти за мъст осмисля погубения ти живот; надеждата, че можеш да дадеш възмездие... У всички ни е заложено първичното и животинското, въпроса е до каква степен ще бъде провокирано то.

Всъщност... (за себе си) дори и да нямаше никога никакви атентати, жертви... животът всекидневно ми показва, че съм просто прашинка. Всички сме. Политаме надолу и когато докоснем земята, всичко свършва. Надявам се моят полет към земята да е по-дълъг (като времетраене), и да не боли от удара.
цитирай
2. candysays - Разбирам какво искаш да кажеш, furiae,
11.09.2007 20:59
и приемам позицията и коментара ти.
Имат смисъл (и за мен, и от моя гледна точка), макар че ти не си съгласен с моята позиция..

Какво да ти кажа?
Не мисля, че само медиите и широкото отразяване на тази трагедия, са я превърнали в това, което е... Това, което се случи тогава е СИМВОЛ. Символ на омразата и насилието, и далеч не само американци са били убити тогава. Защо да е нямало и араби и всякакви други в Световния търговски център през онзи ден?

Въпроса е в друго.
Не бива -според мен е много порочно и погрешно- да се смесва един народ с неговити политици, и с решенията на неговите управляващи. Огромна част от самите американци не одобряват и са против политиката на Буш, както и са против агресивната политика на страната си.
Нима българите се отъждествяват със своите политици и са доволни от тях?

И ето- заради неколцина, които взимат политически решения- страда цял народ, загиват хиляди невинни жертви- и "у дома", и в чужбина.
Тогава - за мен- не Америка е "Хитлер и Сталин", а политиката- едно от порочните неща на този свят, която противопоставя -понякога изкуствено- култури и народи...

Освен това не съм съвсем съгласна с теб, че
"Тгава, когато всичко човешко в теб е умъртвено и се събужда звяра; тогава, когато са ти отнели всичко и единствено желанието ти за мъст осмисля погубения ти живот; надеждата, че можеш да дадеш възмездие..."
Това е погрешен начин на мислене. Също- порочен. На този свят, за да се развива човечеството като цяло и всеки човек поотделно, трябва да има прошка, трябва да съществуват понятия като разбирателство и мир, или поне да има искрени опити за такива... Трябва да се превъзмогва животинското у всеки, това е смисълът, това е основата, на която се гради въобще идеята за цивилизация, за култура- надграждане над "натурата", над първичното.
Тези неща може и да звучат абстрактно, философски и отвлечено някому, но за мен те са насъщна реалност. Те са нещо, към което човечеството се стреми, откакто светува.

И накрая- не мисля, че -както казваш ти- всички ние сме "просто прашинки", които умират когато докоснат земята и всичко свършва...
Не, никак не мисля така. И не вярвам в това.
Мисля, че не само аз не съм това, но го мисля и за другите. Също усещам, че сме много повече- и сме призвани да бъдем много повече, и че далеч не всичко свършва със земния ни път, с материалния свят.
Мисля, че сме противоречиви същества, въплъщаващи в себе си безкрая или поне призвани да го въплътят... А това е много, повярвай ми... Това е далеч от идеята за човека като "просто прашинка"... Всеки човек може да бъде гигант по някакъв начин, да се превърне в такъв... Заради духа си. И делата си.

Поотплеснах се, но това е което исках да (ти) кажа в отговор.

Поздрави и всичко добро,
цитирай
3. vesan - Поздрав, Кенди!
12.09.2007 11:37
Споделям позицията ти, и искрено съпреживявам трагедията на американския народ (а според мен и на цялото цивилизовано човечество, защото това всъщност е посегателство срещу устоите на хуманността). Разбира се, темата, която си подхванала е всеобхватна и всяка гледна точка би имала своята аргументация за или против, би имала своето право, защото тук става дума не просто за конкретен акт, пък бил той и с такива трагични измерения, а за сблъсък на два мирогледа, на две цивилизации, на две ценностни системи... тази на Запада, на християнството, където човекът и неговата свобода, право на избор са основополагащи, и тази на Исляма отричащ всичко извън кръга на религиозните догми (говоря за нетолерантния, фанатичен ислям, който всъщност води терористичната война). Естествено в този сложен възел са преплетени много и най-различни, често пъти противоречиви и не съвсем чисти интереси... и икономически, и геополитически, че ако щеш и чисто себични, и егоистични. Въпросът не е в това, а в глобалния избор. Защото в последното си обръщение Осама бен Ладен призовава Америка (но подразбирай целия свят) да приеме исляма. Ни повече, ни по-малко... не призив за компромис, за толерантност, за съвместен живот, а ултиматум; Приемайте исляма!
Е няма да стане!
Затова, колкото и да не ми харесват някои аспекти на американската политика - подкрепям Америка!
цитирай
4. candysays - Весан, благодаря ти!
12.09.2007 13:32
За разбирането и коментара..
Аз също подкрепям Америка.
И смятам (и вярвам!), че тя -въпреки всичките си недостатъци- се стреми и е призвана да защитава -дори и по-войнствено от Европа и нейния миролюбив съюз- ценностите на Запада, на нашата, християнска и демократична култура...

Наистина е много нагло онова, което казва Осама бен Ладен -и то след всичко случило се!... Не, наистина няма да стане неговото! Не и по този начин. С насилие...
"Насила хубост не става", както гласи нашата мъдра стара българска поговорка...
И смятам, че след като другите се правят на ударени и на твърде миролюбиви (и Европейския съюз и ООН и прочие съюзи и организации), е добре да има и една западна сила, която да бъде в по-строга позиция спрямо исляма и тероризма! Ето в тази роля аз виждам Америка... Затова разбирам дори и агресивната политика на нейното правителство. Не че са цветя за мирисане Буш и компания, но поне мога да разбера мотивите им да действат така на Изток.
Защото те не нападат Изтока по принцип- някой да води война в Индия? Нима там има терористи и камикадзета? Нима там има кръвопролитни конфликти между хората и културите?...
Не, няма. Защото будизма, хиндуизма и прочие източни религии са миролюбиви, и хората, които ги изповядват не са тръгнали да завладяват света с джихад, и да му налагат своята вяра...
А Ирак? Какво прави Ирак? Много хора са против намесата на Щатите в политиката на Ирак, но за мен тя е основателна.
Защото какво щеше да стане, ако западния свят бе оставил Садам Хюсеин да си властва терористично и да тормози и издевателства дори над собствените си граждани- иракчаните?
Нищо добро вярвам нямаше да се получи...
Затова бе нужно, според мен, да има подобна намеса в Близкия Изток и по-специално в Ирак, от страна на Америка.

Да, ясно ми е че зад цялата тази политика на САЩ (както и на Ирак и други страни) стоят още много егоистични, икономически и геополитически интереси. Да- петрола също играе основна роля в тези конфликти и ожесточената борба за този ресурс...
Но все пак.
Трябва да бъде защитена ясно и категорично нашата християнска цивилизация-вярвам в това.
То не беше само атентата в Световния търговски център...Имаше още много терористични атаки... Като тези в Лондонското метро например и т.н. и т.н.

Още веднъж- благодаря ти, че се включи в дискусията, приятелю...
Поздрави и всичко добро, Весан...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4281689
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...