Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2013 12:05 - Гроздова ракия
Автор: vsickinamasata Категория: Рецепти   
Прочетен: 31140 Коментари: 10 Гласове:
40

Последна промяна: 26.09.2013 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ракия (на сръбски  ракија, на румънски cuika, на унгарски pбlinka, на турски rakı, на арабски arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите. Първоначално ракията е безцветна, като може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки.

В умерени количества (кило в петък вечер на човек не повече) домашно приготвеният еликсир може да се окаже животоспасяващият фактор в борбата ти с природните стихии. Една глътка домашна грозданка е способна да възвърне топлината и живителните сили дори и на 4-килограмово паве! А как да си я приготвим? Ето го и моят метод на приготвяне, дано ви допадне:

 

За направата на хубава гроздова ракия първо трябва хубаво грозде. Гроздето е много хранителен плод, което се дължи на захарите в него - от 15 до 24% захари, като най-вече преобладава глюкозата, следвана от гроздова захар и малко количество фруктоза.  Ако от гроздето ще варите само ракия, а няма да източвате вино захарността може да е около 20% или казано може и да не е хубаво наляло /зряло/. Факт е, че когато гроздето озрее хубаво може да го „изтървем” буквално за дни и част от чепката да се развали или да бъде наядена от косове и птици. В ракията ако се сложи леко развалено гозде се губи аромата на ракията. За осите си има лек, след последното пръскане около 15 август се сварява чай от тетра и се пръска с пръскачката така осите само се въртят около него и не го нападат – изпробвал съм го и е ефикасно.

 

Най-добре е гроздето да се набере в щайги или в плитки кофи и да се остави на сянка два-три дни да си обработи последнита глюкоза и захари. След това се прави седянка и се отделят чепките, става и с машина вече има такива на пазара. Зърната от гроздето се смачкват на мелачка или на ръка в бидони /джибри/. Бидоните не се пълнят до горе, а се оставя място за бурната ферментация около 1 педя. Може да се остави да ферментира без захар, но рандемана ще е много нисък, затова се прибавя захарен сироп като най-доброто количество захар е 20% от теглото на гроздето, но може да се сложи и до 50% не повече. Захарният сироп се приготвя като се разбива захарта във вода в съотношение 3,5 – 5 литра вода на 1 кг. захар. Повечето вода води до по-добра и по-бърза ферментация, но да не се прекалява, защото все пак трябва да го носим до казана. Захарният сироп се излива в бидоните със смачканото грозде и си разбърква.

Алкохолната ферментация е сложен микробиологичен и биохимичен процес, катализиран от сложен комплекс ензими, при който захарта се превръща в алкохол и въглероден двуокис. Освен тях в минимални количества се образуват още глицерин, янтарина киселина, оцетна киселина и други продукти.

За да протече по-бърза ферментация всеки ден е хубаво джибрите да се разбъркват поне веднъж по този начин се вкарва кислород и се ускорява процеса. Ако времето е топло август-септември ферментацията протича бързо от 5 до 10 дена, но ако времето е студено октомври-ноември може да се проточи и с месеци. Ако искате да ускорите ферментацията може да се добави мая за хляб в съотношение 1грам мая на 1литър джибра.

В джибрите през първите 2 – 3 дни протича бурна ферментация. Бурната ферментация може да е познае по това, че джибрите се надигат в бидона и увеличават обема си около 15% и бидона. Бидона ако е пълен до горе може джибрите да „избягат” не много далече само около бидона. Реално след протичането на бурната ферментация джибрите са на около 90% готови за дестилация, но все пак трябва да хванем и останалите 10% от алкохола затова изчакваме да протече и тихата ферментация която протича в рамките на няколко дена при температури 15 – 20 градуса на околната температура. Джибрите са на 100% готови когато гроздето падне на дъното или казано по нашенски „когато джибрите се избистрят”.

След като джибрите са готови идва най-хубавото – дестилацията /варенето на ракията/. Дестилацията е начин за разделяне на смес от ечности на съставящите я части чрез частично изпарение и кондензация на образуваните пари. Парите се втечняват при охлаждането им. Така получената течност се нарича дестилат. За тази операция са необходими:

- Казан – хитроумното устройство, което позволява гореописаните джибри да отдадат аромата и алкохола, заключени в тях от силите на природата и човешката изобретателност. Капакът на казана се замазва с просто тесто за уплътнение. Защо тесто? Защото ако остане, може да се направи на пърленки.

 

- Дърва – най-подходящо е бялото или черното меше (дървесината на бука или дъба e бяло меше, на габъра-черно), нацепено и нарязано на цепеници с подходящи размери. Тук трябва да се има предвид, че по-дебелите дърва горят по-дълго, но и отдават топлина по-бавно. Идеалният огън се постига чрез микс от дебели и по-тънки цепеници – хем да не загаря джибрата, хем да й е достатъчно топло.

 

- Мерак – ракия набързо не се вари! Скъпоценната течност трябва да тече като косъм! И в никакъв случай да не се пресича! Спре ли веднъж благият поток, процесът се опорочава. Тръгне ли много силно, та чак пара да пуска, хаби се материал! Процеса на изтичане се регулира с добавяне на дърва или изваждане на жарта.

 

- Мезе – ракията, която варим, е пряко отражение на труда и духа, които сме вложили в процеса. Затова на казана никой не бива да е сърдит или нещастен. Най-очевидният начин за осигуряване на това условие е ланшната ракия. А да пиеш ракия без мезе е като да правиш секс сам – хем душата си кривиш, хем не е тертиплийско някакси, затова на казана се носи нещо за скара, кибапчета, пържолки, сланина, някоя чушка. След като потече ракията жарта вече е готова и може да се издърпа навън и да се сложи скарата.

 

И накрая, най-важното. Никакви жени не е разрешено да доближават мястото на свещенодействието, освен ако не носят салата или туршия!

 

Гроздовата ракия може да се въри само веднъж, но трябва да спре на 47 алкохолни градуса, останалото което изтече за казанджията или за догодина. Аз винаги правя двойна дестилация /преварка или двойно препечена/. Първата ракия се събира докато има алкохол в нея, пробва се като се изсипе малко на капака на казана и се запали гори ли има алкохол. При преварката се спира на около 43 алкохолни градуса другото знаем вече.

 

След като се направи преварка ракията се разрежда с дестилирана или омекотена вода, може и с изворна балканска вода, добре е да се избягва минералната. Най-пивка е ракията от 40 до 43 алкохолни градуса, но всеки си има предпочетания.

 

Когато ракията е разредена все още не е хубаво да се пие, казват хората „ракията е още болна”, затова е хубаво да отлежи поне един месец. Най- добре е да се налее в бурета, и да отлежи докато стане светлокафява от дъбовото или кофяво червеникава от черничевото. Цвета трябва да е като на етър /безалкохолната напитка/ в никакъв случай да не е тъмна като уиски, защото се губи естественият аромат на гроздето и се подчертава вкуса на бурето. Аз имам две дъбове и две черничеви бурета и вкуса на ракията става различен.

 

Гроздовата ракия се поднася винаги силно охладена независимо от сезона. Най-добре е да се пие със дебели мезета, но по български я употребяваме най-вече със салата.

 image

Успех и нека Tоплината бъде с теб!

 

 

 

 



Тагове:   ракия,   гроздова,


Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rainas - Много
26.09.2013 14:12
мъжко питие, няма ли към него нещо за дами.
Поздрави.
цитирай
2. shveik5 - Чак ми се прииска да си взема грозде и да се наслаждавам
26.09.2013 21:36
на магията на метаморфозата. Пък и много достъпно си описал етапите на това свещенодействие, че и на непросветените в тайните на занаята ще им светне. Харесва ми и снимката на двете ракети -земя въздух! Личи си, че си тертиплия. Наздраве да е!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Наздраве!!
26.09.2013 22:58
На мен ми харесва добре приготвената ракия и мярката ми вечер е 75 гр.
цитирай
4. larryone - Наздраве и от мен! Чудесно напис...
27.09.2013 05:53
Наздраве и от мен! Чудесно написано.
цитирай
5. mt46 - Поздрав!...
27.09.2013 08:04
Материалът е готов за варене на ракия 21 дни след началото на ферментацията /за сливова и други плодови ракии - 14 дни/...
цитирай
6. hristo27 - Наздраве за най-майсторите на о...
27.09.2013 09:06
Наздраве за най-майсторите на огнената вода! :)))
цитирай
7. gidmastar - май праснах минусчето.
27.09.2013 12:51
Плюсче е!
Дебели пръсти.
Наздраве!
цитирай
8. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА НЕУМОРИМИЯ ТРУД ДА НИ ДАВАТЕ РЕЦЕПТИ
27.09.2013 19:19
МОЛЯ ДА ОБЯСНИТЕ
Какво е ТЕТРА ?!
цитирай
9. teadia - Тази година гроздето е добре узряло ...
29.09.2013 19:26
Тази година гроздето е добре узряло и сладко, защото нямаше валежи.
Ще ви трябва по-малко захар и градусът ще е висок.:) Успех!
цитирай
10. vsickinamasata - Здравейте приятели,
30.09.2013 10:56
Тетрата е билка не се слага в чая, но се ползва за промивка на рани.
Бере се в планината почти цяло лято, листата са кръгли с малък ръб на върха.

До скоро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vsickinamasata
Категория: Рецепти
Прочетен: 185468
Постинги: 15
Коментари: 60
Гласове: 2076
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031