Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 01:55 - IQ, EQ, SQ...
Автор: candysays Категория: Технологии   
Прочетен: 5188 Коментари: 18 Гласове:
1

Последна промяна: 16.07.2007 14:47


...из една статия на психоложката Мадлен Алгафари...


"Защо думите "просветен" и "просветлен" са толкова близки? Защо коренът на "духовност" на всички езици е същият като на "дишам"? Защо има дишащи бездуховни хора, след като е жизненоважно като дишането да сме духовно интелигентни? А какво всъщност означава да сме духовно интелигентни?

Има хора, които притежават рекордно висок коуфициент на интелигентност (т.нар. IQ), но са духовно глупави. Има и хора с нисък коефициент на интелигентност, но доволни от осмисления си живот. Значи интелигентността не е една.

Това, което най-често сме свикнали да наричаме интелигентност, което измерваме с множество тестове и обличаме в цифри, е всъщност рационалната интелигентност, така наречения сериен интелект. Това е способността ни да решаваме логически или стратегически задачи. Това е интелектът, благодарение на който знаем, че 2+2=4, че столицата на Перу е Лима, че Марианската падина е дълбока 11 000 м. и т.н.
Дали тези знания обаче са достатъчни да ни направят щастливи и пълноценни хора? Не, не са. Затова преди няколко десетилетия психолозите заговориха и за т.нар. емоционална интелигентност (EQ). Благодарение на последната разбираме чувствата- нашите собствени и тези на другите, умеем да се адаптираме и да използваме емоциите си по най-ефективен за нас начин.

Но,  повярвайте ми, познавам хора с висока и рационална, и емоционална интелигентност, които също са нещастни и не са намерили смисъла на живота си. Да, смисъла! Последната дума е ключова, когато говорим за третия вид интелигентност- духовната. Ако първите две могат да бъдат наречени "хоризонтални", то духовната е "вертикална" интелигентност. Само тя ни позволява да видим нещата, живота си в по-голям мащаб, в контекста на цялото. Под духовна интелигентност (т.нар.  SQ) разбираме онзи интелект, чрез който размишляваме върху проблемите за смисъла и ценностите и можем да видим живота си в един по-широк и осмислен контекст, чрез който осъзнаваме, че даден начин на действие или на живот е по-смислен от друг. Или по-подходящ за нас. Това е нашият висш интелект. Аз го наричам още мъдрост, защото без него високите стойности на рационална и(или) емоционална интелигентност нищо не струват. Последните две могат да функционират добре и ефикасно и да служат на щастието и пълноценния живот, само ако са придружени от висока духовна интелигентност. Тя е синоним на просветленост и осъзнатост. Тя задава въпросите: Какъв е смисълът на живота ми? Това ли е моето истинско призвание? Тя прозира връзката между всичко в тази Вселена. Тя, духовната интелигентност, носи съзнанието, че ако една прашинка я няма, няма да я има и цялата Вселена. Тя носи осъзнатостта на божественото начало у всеки от нас. Тя гледа на нещата и събитията не разделяйки ги на "добро" и "зло", а на такива, които са "за добро" и "за зло". Тя вижда причинно-следствените връзки между всичко случващо се. Тя възприема не едностранно нещата, а прозира Единството на началата- мъжко и женско, красиво и грозно... Само духовно интелигентните хора си задават въпросите: Защо съм се родил? Каква е мисията ми на този свят? Какъв е смисълът на болката и страданието? Какви са поуките от всичко случващо ми се? Защо трябва да продължа напред? Кое е онова, което осмисля всичко?

Не сме растения, нито животни. По-висши същества сме! Много от нас обаче изживяват живота си по не по-различен начин от растенията и животните. Човешкото същество е устроено да търси нещо по-висше от себе си, да се стреми към нещо, което да го издигне над самия себе си, над настоящия момент, и което да осмисли живота му..."


-------------
бележка от мен:
- подчертаванията са мои;
- ще има още малко от статията- продължение в следващ пост;
- посвещавам поста на roksolana, която също писа по темата наскоро- ето тук , както и на slavei, comfy, sunflower, cefulesteven, lion1234, almostanonymos и въобще на всички, на които им е било интересно да го прочетат :)

- I- идва предполагам от "intelligence"
- E -от "emotion"
- S - от "spirit".

Реших да публикувам тази статия в моя блог, и да я споделя с Вас, защото смятам, че буди размисъл, интересна и смислена е. И с може би с неочаквана за някои гледна точка към интелигентността.
Не и за мен обаче. Аз мисля като авторката на статията...



Тагове:   EQ,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - И аз съм съгласна
16.07.2007 11:17
Поздрави :)))
цитирай
2. candysays - :))
16.07.2007 12:59
Радвам се, че и ти мислиш така, tera :)
Поздрави и на теб! :)*
цитирай
3. prayer4eto - Съгласен и аз :)
16.07.2007 13:43
Доста добро и вярно описание на всичко онова, което успях да намеря за моите сромни 24 годинки :). Но не можех да изкажа разбираемо за останалите .

Поздрав
и дано разширяваш сферата и по трите и оси :)
цитирай
4. candysays - :)))
16.07.2007 13:47
@ prayer4e, благодаря ти! :) И на теб желая същото...
Искрено ме зарадва с този коментар, да знаеш! :)))
Поздрави...
цитирай
5. slavei - Кенди, мила!
16.07.2007 15:03
Благодаря много за този постинг - страхотен е...
И много се радвам, че точно постинг, с такова съдържание посвещаваш и на мен! Защо ли?
Защото е много близо до мойте мисли и виждания, до начинът по който аз възприемам нещата вътре и около себе си....до моето светоусещане като цяло....
Умееш да изненадваш и да доставяш радост!
Това е ценно качество! И аз го оценявам!
Благодаря ти!
Обичам те!:)*

цитирай
6. candysays - Скъпа Славей :)))
16.07.2007 15:14
Много се радвам, че така приятно съм те изненадала и зарадвала! :))
Ще има още такива постове...

П.С. И аз те обичам! :* {}
цитирай
7. darkanion - :)
16.07.2007 19:48
Мн интересно...
А аз първият път като се замислих за S на q-тo, се сетих за soul - душа... Ама spirit e по-правилно, мисля :)
Веднага ще си потърся в и-нет EQ и SQ тестове, не мисля, че няма да има. IQ съм правил доста...
цитирай
8. candysays - bogoizbrania,
16.07.2007 20:34
разбирам отлично какво искаш да кажеш.
Писах дипломна работа от сто страници по темата (за християнската етика) и зная много добре че човека според някои от античните философи още, а после и според светите отци се дели на тези три части (не случайно троицата е така важна) -на Тяло, Душа и Дух...
Уместно бе включването ти по темата с този коментар, за което ти благодаря :)
цитирай
9. candysays - darkanion,
16.07.2007 21:04
дано намериш в мрежата и такива тестове :)
Аз, честно казано, не съм правила нито един тест от подобно естество- дори за IQ. Но храня някаква дълбока увереност, че притежавам и от трите вида интелигентност... ;)
Все пак, тъй като се познавам най-добре, мисля, че най-високия ми вид интелигентност от трите би трябвало да е т.нар. EQ...
цитирай
10. анонимен - аз пък
17.07.2007 00:43
не разбрах нищо. наистина ли виждате смисъл в статията? аз виждам само красиви изречения, които се стараят да опишат неописуеми неща и да ги маскират като нещо определимо, измеримо и разбираемо. от там нататък всеки може да почне да си философства за живота, вселената и вс. останало :)

поздрави
fil
цитирай
11. candysays - Хм... странно Фил...
17.07.2007 00:50
Това че не виждаш смисъл в статията ме учудва...
Аз наистина виждам. Мисля и другите, които са ми оставили коментар тук.
И не мисля, че нещата са "неописуеми"... Може би трудно описуеми, но все пак описуеми, и тъкмо затова ми хареса толкова тази статия- защото ги описва тези трудно описуеми неща виртуозно според мен.

Но твоят коментар е само потвръждение на (винаги учудващата ме!) истина, че хората въозприемат много различно нещата... И каквото и да кажеш, и каквото и да направиш, и колкото и гениално или добро да е то, умно или красиво, то никога не може да бъде оценено еднакво (и по достойнство) от всички...
Това е простата истина.

Лека нощ, Фил :)
цитирай
12. anially - Благодаря за статията! Интересна ...
17.07.2007 12:49
Благодаря за статията! Интересна е, и аз си мисля по тези въпроси.

:)
цитирай
13. candysays - :)
17.07.2007 12:50
:)))
цитирай
14. comfy - И у мен
17.07.2007 13:46
буди размисъл - главно за компетентността на Мадлен... ;))))

:РрР
цитирай
15. candysays - Е защо така бе comfy? :(
17.07.2007 13:47
Аз пък харесвам разсъжденията й, допадат ми и са много сходни с моите собствени...
цитирай
16. lion1234 - Интересна тема
18.07.2007 16:51
Тезата за трите разновидности на интелекта заслужава сериозно внимание. Тя ни помага да избегнем някои заблуди,напр. да търсим отгвори за емоциите си чрез разума и обратно. От друга страна, отделянето на ,,вертикалния'' духовен интелект от ,,хоризонталните'' пък прави ясно разграничение за възможностите ни да постигаме нещо в неговата цялост или частично. Отдавна умувам за необходимостта от една онтологическа стилистика/по подобие на езиковата с нейните стилове/, която би очертала битийните региони на едно възможно познание. Липсват ми все още критериите, по които да класифицирам тези битийни региони. Защото ако едно нещо на определено МЯСТО се окаже истина, на друго то вече може да се превърне в заблуда.
Благодаря за посвещението! Лек ден, Candy!
цитирай
17. candysays - :)
18.07.2007 17:07
Радвам се, че прочете поста ми и остави коментар, lion :)
Благодаря ти и аз!
Лек ден :*
цитирай
18. krystev - Темата е важна.
28.05.2011 21:47
Може да помогне за отговор на въпроса Кой съм.
Качеството на живота се влияе повече от това кой си, отколкото от това какво правиш и как го правиш.
Статията наистина е чудесна. И разбираема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280355
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...