Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2007 21:08 - Мед от слънчоглед
Автор: candysays Категория: Технологии   
Прочетен: 32269 Коментари: 35 Гласове:
6

Последна промяна: 20.09.2007 21:58


Не знам дали знаехте, че има и такъв мед- слънчогледов?
image
Аз лично съвсем наскоро разбрах - от едно ТВ- предаване ;)
И понеже много обичам меда, и го ползвам ежедневно от няколко години (стига да имам в наличност, разбира се), се поразрових в Интернет и вездесъщия Гугъл ме изпрати директно в Уикипедията, където прочетох следнатото -за видовете мед и други полезни неща- и  предлагам статията и на вашето внимание. Заслужава си да се прочете ;)

~~~
image

Пчелният мед е сладко вещество, което се получава от пчелите чрез преработка на нектар и мана. Представлява смес от различни захари, предимно фруктоза и глюкоза, както и други вещества като органични киселини, ензими и твърди частици, попадащи при неговото събиране. Не се приемат за натурален мед продукти, получени от преработката на голямо количество захарен сироп от пчелите или смесването на меда с каквито и да са други хранителни съставки, хранителни добавки и др.

Според Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека:

„Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.“ 
image

В зависимост от произхода на меда съществуват следните три вида пчелен мед:

  • Нектарен пчелен мед — пчелен мед, получен от нектар на растения. Нектарът е воден разтвор на захари и съдържа захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, което е пряко свързано с условията на средата. Този мед от своя страна се разделя на монофлорен мед и полифлорен мед.
    • Монофлорният мед се получава от нектара на едно растение. В България по-големи количества (с търговско значение) монофлорен мед се получават от акация, липа, лавандула и слънчоглед. Останалите видове монофлорен мед (кестенов, тютюнов, памуков, рапичен) се получават в много малки количества и не се предлагат в търговската мрежа.
    • Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения.
  • Манов мед — мед, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса.
  • Смесен пчелен мед — мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.

 Основните компоненти на меда са:

image

image

~~~

  • Употреба

    Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. При ежедневна употреба е доказано, че влияе благоприятно на двигателната активност на стомашно-чревния тракт и върху секрецията на стомаха и червата.

    Пчелният мед се използва и като лечебно средство. Използва се за основно или помощно средство за лечение на гастрити, както и при променена киселинност на стомаха. Оказва лечебен ефект при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното действие на меда.

    Използва се и като диетично и лечебно средство при чернодробни заболявания, защото осигурява въглехидрати за синтезирането на гликоген.

    Медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично и лечебно действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки. Продуктите действат омекотяващо и почистващо.

    Не се препоръчва даването на мед на кърмачета и деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм. Медът е противопоказан при хора, които са алергични към него, както и към болни от захарен диабет на инсулиново лечение. При болни от захарен диабет 2. тип може да се дават определени сортове мед, богати на плодова захар и витамини, като слънчогледов, акациев, люцернов, от детелина, гречиха В тези случаи дозата на меда от посочените сортове е до 50 g дневно, разпределен в 4-6 приема, разтворен в сокове, чай.

  • При здрави хора профилактичната денонощна доза мед е 1-2 g/kg телесно тегло, разпределен в няколко приема. По-високи дози не се препоръчват, тъй като могат да доведат до развитие на захарен диабет.

     

     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Надявам се, че тази информация за меда ще ви бъде от полза- поне малко :) Ето и линка към цялата статия за меда в Уикипедия...

~~~
И тъй като много обичам слънчогледите, и се настроих поетично щом разбрах, че има и мед от слънчоглед, ето едно кратко стихотворение, вдъхновено от този факт ;))

image

Мед от слънчоглед
капе на сърцето ми,
щом любим човек съзра,
или щом небето целуне 
залеза и вечерта...

Мед от слънчоглед

капе във душата ми,
щом тя усети 
в нещо най-обикновено- 
вечността...

И щом с теб споделям вечерта...
Тогава чак оставям слънчогледа да заспи,
а меда остава 
да подслажда нашите души...

image

;)))



Тагове:   мед,   слънчоглед,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danistar - :)
20.09.2007 22:12
мммм...че огладнях :)
цитирай
2. lemonpie - ~
20.09.2007 22:19
Мед от всичко се прави, Кенди, от лимони също. Питай Гугъл.
цитирай
3. candysays - @ danistar,
20.09.2007 22:27
усмивки от мен! :)))*
цитирай
4. candysays - @ lemonpie,
20.09.2007 22:28
питах го Гугъл, де, питах го- нали оттам е подробната статия приведена по-горе в поста ми ;)
Но чак от всичко не се прави... все пак ;Р
цитирай
5. feminaslim2007 - На мен ми беше интересно
21.09.2007 01:20
да прочета всичко това за меда, макар една част от нещата да са ми известни. Но имаше и новости. Само с едно не мога напълно да се съглася - какво значи израза: "Медът не е регламентирано лечебно средство" - та как да не е, като може да се каже, че има цяла наука за медолечение?! И последно да добавя един любопитен факт - медът е единственото нещо, което нашата кожа "яде" . И, макар да сложих "" , истината е, че кожата ни буквално го изяжда. Това се проверява лесно - намазваш си някакъв участък от тялото и оставяш за известно време. Не шстава и грам, даже не ти лепне. Много е удачно през зимата за лечение на простудни заболявания. Тогава вечер като се намажеш - сутринта нищо не е останало. Само не бива да се маже в областта около сърцето!
Междудругото, скоро гледах тук в едно магазинче за здравословни храни, че продаваха слънчогледов, а също и мед от глухарчета.
Поздрави, мила! И лека и усмихната! :)))))))))))))
цитирай
6. svetlan - Аз съм също медоед, почитател на ...
21.09.2007 10:46
Аз съм също медоед,
почитател на меда заклет!
Ннезависимо дали от слънчоглед,
не пропускам хапка на обед!
:)
цитирай
7. temenuga - Слънчогледова душа - такава, която, гледайки към слънцето, индуцира медени отблясъци в душата си, си ти, Кенди:)
21.09.2007 11:17
Имаш сетивата да прихванеш ласката на слънчевите лъчи, да ги влееш в слънчогледоподобното си същество, и да ги претвориш в меден елексир от любов и благородство!
цитирай
8. candysays - @ feminaslim,
21.09.2007 11:30
не знаех, приятелко, че меда има и такова свойство- да попива в кожата и да я храни! Това за първи път го чувам, и направо мисля да го проверя на практика! :))) Звучи много добре... Че и не лепне даже, казваш... :)
Иначе- меда наистина си е лечебно средсдтво, и то много отдавна предполагам! Нещо са объркали в статията явно...

А ти винаги ме изненадваш приятно, с това колко си информирана, и от колко много неща разбираш- астрология, медолечение, и още много!!! :)))

Поздрави :*
цитирай
9. candysays - @ Светлане,
21.09.2007 11:32
Хапвай си ти на всеки обед
от какво да е мед-
че да си здрав като скала,
и пъргав кат атлет!

;)))*
цитирай
10. candysays - @ Скъпа Теменуга,
21.09.2007 11:35
просто ме оставяш без думи с твоите прекрасни коментари!!! :)*
Прав е Комфи, че може да ни преподаваш уроци по реторика- изразяваш се великолепно- не толкова често явление е това! Но то е обяснимо- нали си журналист и психолог, свикнал да борави със словото! Не съм чела твои статии, интервюта или рецензии, но съм сигурна -от това, което пишеш в блога- че си страхотен журналист- мечта за всяко печатно издание! :)))
Благодаря ти отново за прекрасните ти думи за мен... Дано ги заслужавам!

Поздрави и прегръдки! :*
цитирай
11. norass - Много приятен и вкусен постинг, ...
21.09.2007 12:19
Много приятен и вкусен постинг, беше ми интересно да прочета...
Благодаря ти
цитирай
12. candysays - :)))
21.09.2007 12:21
Радвам се, че ти е било приятно да прочетеш поста ми, norass!

Сърдечни -макар и виртуални- поздрави! :)*
цитирай
13. temenuga - Скъпа Кенди,
21.09.2007 12:54
Недей да оставаш без думи - напротив - ти толкова добре умееш да ги подреждаш в низ, който конкурира бисерна огърлица примерно:) Така че - реди ги, вплитай в тях искрящите си емоции, радвай, хората, които имат нужда да споделят част от себе си с теб:)
А за журналистиката и за "кухнята" на самата работа /доста черна понякога/ мога да те уверя, че
не само мечти витаят там, а далеч други, пределно по-прозаични и елементаризирани неща...
Поздрави и прегръдки и за теб!
цитирай
14. candysays - :))*
21.09.2007 16:43
Благодаря ти, скъпа Теменуга! :)
Думите ти идват винаги като бриз, който да освежи душата.... Може би защото си от Бургас ;)*

Сигурно има -навсякъде е така- и в журналистиката по- прозаични и не толкова приятни неща.. Но ти желая да ги предоляваш с лекота, и да ти остава време за мечтите, за ефирното и по-красиво в живота ни...

ПРегръдка! :*
цитирай
15. temenuga - Ако нямах такава запазена ниша в душевното ми пространство...
21.09.2007 16:53
...досега да се бях предала на скоротечно черногледство;)
Няма друг начин - върви се напред, пък драскотините, получени по пътя, бързо заздравяват, когато просто си усмихнеш и си кажеш: "И това ще мине...":)
Прегръдка и топло-споделена вечер ти желая!
цитирай
16. elineli - Чудесен медунчовски пост!
21.09.2007 17:12
А,слънчогледите са като весели слънца в днешния дъждовен ден.Поздрави candysays - :))))))))))))))
цитирай
17. mmmmmmmmm - :)))
22.09.2007 10:44
Много сладък,вкусен и полезен пост!:)))
Поздрави,Кенди!:)))
И похапвай мед!Много е полезен!Прави си и маска на лицето!:)
цитирай
18. candysays - @ Скъпа Теменуга,
22.09.2007 11:41
разбирам те отлично! И много, много ти се радвам! От сърце..
:)*
цитирай
19. candysays - @ elineli,
22.09.2007 11:42
благодаря ти! :)))
Радвам се, че ти е харесал поста ми, и ти е донесъл настроение... :)

Поздрави и заповядай пак в блога ми! :)))*
цитирай
20. candysays - @ mmmmmmmmm,
22.09.2007 11:45
на теб много ти отива (на ника! ;) да коментираш сладки постове!!! ;))))
Знам аз че е много полезен меда, и си хапвам, и си пия кафето редовно с мед, вместо със захар (и по-приятно ми е така), но маска не съм си правила досега... Трябва да пробвам наистина :)))
Има ли някаква специална рецепта за маската за лице с мед, или просто се намазва лицето?

:))*
цитирай
21. mmmmmmmmm - Обичам да пия кафето с мед
22.09.2007 15:44
и кафява захар.Ще взема да повярвам,че ми отива на ника!:)
Маската е лесна-почистваш лицето и га намазваш с мед.Е,малко лепне и цапа,но трай бабо за хубост.Кажата става гладка и мека.И сладка:Р
цитирай
22. candysays - :)))
23.09.2007 19:23
Непременно ще си направя някой път такава маска, mmmmmmmmm! ;) Ако ми хареса- периодично ще си правя... Щом мога да стана (още по-) сладка ;)))

поздрави :-*
цитирай
23. goran - :-) :-)
24.09.2007 12:20
Много вкусен, сладак пост:-)

Поздравявам всичкки пчелички:-)

Желая Ви много слънчева, цветна и сладка седмица;-)
цитирай
24. candysays - :)))))
24.09.2007 12:39
Ще им предам твоя поздрав- на всички пчелички ;))
И на теб слънчева и успешна седмица!

Поздрави...
цитирай
25. goran - :-) :-)
26.09.2007 20:04
;-)
цитирай
26. qbylkovcvqt - Сладък поздрав и от мен!
28.09.2007 13:43
Слънчогледите ти ме огряха - обичам слънчогледи!
А слънчогледовият мед е един от най-разпространените слънчеви медове у нас!
Знам, защото за моя радост и удоволствие, за мен работят няколко десетки по петдесетина хиляди златни работнички - невероятни работохолички са и винаги весело пеят ;)...
Слънчевовкусна и сладка статия си пуснала :)!
цитирай
27. candysays - :)))
28.09.2007 13:48
Ябълков цвят, много приятно ме зарадва с коментара си тук! :)*
А това, че за теб работят толкова много "златни работнички", както си ги нарекла, е направо страхотно! :))) Ама не те ли жилят понякога? Е, сигурно си имаш защитен костюм, разбира се, но все пак... малко опасничко ми се вижда ;)

П.С. Между другото, малко се тревожа, понеже си купуваме хубав истински мед от няколко години насам, от разни сигурни източници, а сега мама казва, че нямало да има откъде да си купим истински мед.. тази година... Много неприятно, ако се окаже наистина така :( Заради сушата и горещините, които бяха това лято, ми каза тя...
Но на теб и твоите пчели желая обилна медена реколта, въпреки климатичните особености напоследък!

Поздрави! :))*

цитирай
28. qbylkovcvqt - :) привет!
02.10.2007 14:13
Познават ме и ме целуват от радост ;), при тях ходя много леко облечена, не ме плашат горещите им целувки.

Наистина годината беше много слаба, но мед се намира :) , хубав, дъхав, истински - винаги мога да почерпя.

Благодаря за сърдечните пожелания! :)
цитирай
29. candysays - :))*
02.10.2007 19:00
Радвам се, Ябълков цвят! Нека все така те радват пчелите, красотата на природата и въобще всичко хубаво на света...
:)
цитирай
30. darkanion - thekeeper.blog.bg
06.11.2007 23:41
аз знам, че все някога ще ми потрябват постингите ти! :) Тоя не го бях чел, ама сега ми се прияде мед и тъй като нямам с какво да се занимавам (най-вече ме мързи) реших да прочета за меда :):)
ого добра информация ми даде - най-малкото за това, че мога да си хапна една-две лъжички мед преди да ида на фитнес, разбира се преди повече от половин час... Наистина въглехидратите - захарози, глюкози и т.н. се усвояват най-лесно от отганизма (вероятно заради това, че химически са по-просто свързани, а и започват разграждането си още от устната кухина - във влюнката се отделя ензимът меланин (не съм сигурен за това), после продължава в сомаха и тнкото черво, доктао останалите - белтъците например започват разграждането си от стомаха и продължават в тънкото черво, а най-"зле" са мазнините - те започват чак в тънкото черво, като главно черния дроб се грижи за тая работа. И връзките при белтъците и липидите (мазнините) са по-сложни - белтъците са полимерни амокиселини, 20 различни на брой, докато мазнините са изградени от от мастна киселина и глицерол..... акач е искаме ли енергия - меда, като главен "концентратор" на въглехидрати... Хубаво, че си написала да не се приема мн голямо количество.. :D защото някой може да злоупотреби.....
цитирай
31. an200 - Боже, какъв разкош!) Чудесен постинг! Меден!;))
25.07.2010 15:13
Дядо ми(Бог да го прости!) имаше 30 кошера. Давал ни е и пчелно млечице, и мед с восък на парченца( ние за назлъндисвахме тогава... имаше мнооого)). Сега - купуваме, ама не е онзи мед от детството.;))
Поздрави и благодарности!)
цитирай
32. candysays - Ан, много се радвам, че толкова ти хареса този мой слънчево-меден постинг!
26.07.2010 12:43
Винаги си добре дошла за още :)))
Сърдечни поздрави и от мен, слънчогледово момиче!
цитирай
33. анонимен - ...
29.08.2010 15:17
Плодавам мед 6лв. - гр. Плевен

E-mail: georgi_n.georgiev@abv.bg
цитирай
34. romanticgirl25 - Прекрасна статия!
12.03.2013 14:52
Много хубав стих. И вие сте като мен-вдъхновявате се бързо. Да кажа на всички заинтересовани, че на лични ако ми пишете мога да ви дам рецептата за домашен мед от глухарче и от борови връхчета. Полезни са и двете за кашлица -зимата ние в родопите ги разтваряме с мастика или ракия и ги приемаме по 1 лъжица.
Между другото знае ли някой какво може да причини преяждането с мед? Имах един екс мен който ядеше толкова много мед, че само като го видех как маже катма с войно количество мед ми се повръщаше. иначе аз обожавад да ям питата с восъка по малки парченца!
Кенди-ако може ще те включа в групата блогрола си!
цитирай
35. candysays - Здравей, романтично момиче :)
12.03.2013 21:29
Разбира се, че може! И аз обичам мед, но никога не съм прекалявала. Явно имам чувство за мярка... :)

Радвам се наистина, че харесваш публикациите ми тук!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4275004
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...