Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2008 17:21 - Любовно писмо до Бог
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15062 Коментари: 20 Гласове:
3

Последна промяна: 11.07.2012 23:33


Знаете ли какво си мисля сега, днес? 
По разни красиви причини от последното денонощие от моя живот, си мисля следното:

 Земята, тази уникална планета, която е единствен наш дом, гледана от дистанция внушава и излъчва мир, и безмерна красота.. Предизвиква дълбоко и трудно описуемо усещане за чудо, според всички щастливци, които са я видели от тази перспектива (от "гледната точка на Бог", както те самите се изразяват).. За живо чудо. Излъчва крехкост, уязвимост, предизвиква емоция, която не подлежи на описание.. С всичките милиарди хора, живеещи на нея, които обаче не се забелязват от тази перспектива, само наблюдаващият Земята човек знае, че са там.. Въпреки всички конфликти, не-красиви страсти и мизерия от всякакъв вид и порядък, Земята продължава да излъчва само красота, само мир, само.. чудо. От външна перспектива, погледната отстрани, отдалеч. И продължава да предизвиква емоция, която е толкова светло чувство - едновременно преклонение пред чудо, изпълване с обич, чувство на благодарност и усещане за смисъл и за благословия на човечеството.. И още много.. Отвъд думите.

image

Ето и моето обяснение на този феномен. 
Мисля, че всички други емоции, изживявания и копнежи на хората (ежедневни, откровено грозни или негативни) просто "изгарят" във атмосферата, както изгарят в нея по-малките метеорити, които летят към Земята, и единствената човешка емоция, която "пробива" отвъд, отвъд хоризонта, за да се изразя по-поетично, е чувството на любов. То също изгаря на своята собствена клада, и пречистено до съвършенство, "дестилирано" като през филтър, придобило могъщество и неимоверно величие от този си "пробив" достига отвъд.. Достига до Бог. Например.. Или до който и да е, който има възможност да види, да наблюдава и да усети излъчването на планетата Земя от дистанция. Именно то, в крайна сметка, като единствено оцеляло и пробило през атмосферата, изгражда облика и излъчването на Земята. Само то. И затова това излъчване е хомогенно, единно, не-смесено, чисто и несмущавано от нищо друго.. 
Излъчване, в което са "вградени" чувствата, копнежите, страстите, болките и мечтите на родители и деца, на милиони земни домове и семейства, на влюбени двойки и на самотни хора... Излъчване, засилено от раздели и прегръдки между близки по един или друг начин хора, на летища, гари и кръстопътища...
То се издига нагоре, сляло като в едно общо "въже" всички нишки - всяко единично, но чисто и силно чувство на обич, което изпитва и излъчва  всеки измежду милиардите земни жители, който обича в даден момент. И който е обичан. И заприличва на едно послание - единственото единно послание, излъчено от цялото човечество и "пробило" отвъд хоризонта, отвъд земната атмосфера.. Послание, което придава облика на Земята. Един. Единствен.. Посланието е едно простичко и могъщо "ОБИЧАМ ТЕ"...........
И навярно то я крепи да не се разпадне, то поддържа Живота на нея и надеждата, че човечество ще има и занапред.. Навярно то придава здравина на иначе така крехката атмосфера, която единствена ни пази от вакуума и смъртта, от нищото на Космоса. 

Навярно това послание е любовното писмо на хората до Бог, което той "чете" всеки ден и всяка нощ, всеки час, всяка минута и секунда, защото то се подновява непрекъснато.. От нас. От всички, които обичат. И може би именно заради него, в крайна сметка, Той поддържа живота ни ден след ден, и нощ след нощ... Минута след минута, и секунда след секунда.. Може би то е основанието да ни има наистина. И Земята да продължава да се върти. 

И тъй като нито на Бог му е нужно да "чете", нито всички сред хората, които обичат, истински и чисто, могат да четат и пишат - това "любовно писмо" на човечеството до Бог е отвъд думите. "Написано" е без думи, на вечния език на който хората могат да общуват помежду си и с Бог чрез вярата и любовта, които са способни да изпитват. Затова и няма как да изгори, а пребъдва.. То не е написано, а е излъчено директно от сърцата на хората.. На хората, които обичат. А всеки малко или много, някога или сега, дава своя принос към това послание.. Някои са се разписали с цели дълги абзаци (като от роман на Достоевски), други с няколко реда, трети - самосамо със ред, четвърти - с едно кратко изречение, с няколко думи, пети - само с една, едничка дума, шести - дори само с една буква, разкривено и неуверено написана като от първолак, който тепърва се учи да пише... Но в крайна сметка почти няма хора, които остават "неразписали се".. И в това е магията. Чудото. Онова, което усещат космонавтите, "малцината щастливци", както те сами наричат себе си, когато погледнат Земята от преспективата на Космоса... На необятния вакуум, в който тя е нашата малка перла, носеща единствена Живот.. И излъчваща Любов.. Това общочовешко послание, вярвам, е единственото, крехко, но и по-здраво от всичко останало, основание все още да ни ИМА.. 

Ето това, според мен, е любовното писмо, което Бог чете всеки ден. И което Земята излъчва всеки ден. И което хората пишат всеки Божи ден... И нощ. И което пробива отвъд земната атмосфера и хоризонта, и което може би ще остане да звучи завинаги в ефира, запечатано завинаги, подобно на Словото, което е било в Началото... Това е нашият отговор. Единственото, нетленното и най-важното, което ще остане от нашият живот... В края на краищата.

И благословени са онези, които го пишат, ден след ден, и които имат сетиво да го усетят и прочетат... Заедно с Бог.



Тагове:   любовно писмо,


Гласувай:
3



1. candysays - П.С. И честит имен ден
27.12.2008 17:50
на всички Стефановци! Бъдете живи и здрави!
По една или друга причина, случайно или не, всички, които познавам и носят това име са прекрасни хора и са творци.. Така че - желая ви творчески успехи, освен всичко останало! :)
цитирай
2. cefulesteven - Благодаря ти от сърце, Кенди! А п...
27.12.2008 18:08
Благодаря ти от сърце, Кенди! А постът ти е един от най-поетичните, който съм чел от дълго време насам. Толкова красота, толкова позитивизъм, но не е и само това...Просто лее се истинското чувство, на едно отдаване на красотата в цялата й колосалност!
цитирай
3. candysays - И аз ти благодаря :)
27.12.2008 18:18
За високата оценка! За мен е чест, както се казва :))
Любовта, и нищо друго, е двигателят на света, вярвам аз, и затова написах този текст.. Цял живот пиша все за това... И ще продължавам.
цитирай
4. vencislavomtatsat - Привет, Криси!
27.12.2008 22:18
И аз мисля, че планетата продължава да съществува - благодарение на хората, които наистина обичат безкористно и така благославят и спасяват нейното съществуване с Любовта си - това всъщност е единственото смислено нещо сред безбройните безсмислени неща, с които се е занимавало и се занимава човечеството - а в същото време всички имат нужда от това единствено нещо - което, когато липсва в чистия си вид обезсмисля чувствата, мислите и начина на живот на хората - и което единствено е способно, ако присъства в цялата си пълнота и сила - да превърне планетата, на която живеем - в Рай - където всеки да бъде обичан и разбиран - и да се чувства у дома си. Дано по-скоро осъзнаем, че всички сме Едно Съвършено Цяло и имаме способността да творим реалността на Зямята, на която живеем - за да се научим да си помагаме и да се обичаме истински.
Постът ти е прекрасен, Криси - дано през Новата Година да има повече хора с нежност и дълбочина на Духа като твоите и с такова чисто и любящо Сърце!
Поздрави!
цитирай
5. candysays - Благодаря ти, Венци!
28.12.2008 13:47
Благодаря за хубавите думи..
Дано!

Поздрави и от мен, с пожелание за всичко най-добро! За теб и всички ни..
цитирай
6. lion1234 - Много интерсен поглед,
29.12.2008 12:48
Кенди! Провокира ме към размисъл: всъщност ,,любовното писмо'' на Земята е заявената й воля за Цялост, Всичкост. Тази Всичкост на мига би се стопила в Нищо, ако не бе всекидневното ,,четене'' на Бога, т.е. Неговата Обич. О-бич-та/ въртенето около битието, вечното Повторение/ превръща стопяващата се в мига Всичкост/любовта/ в едно безкрайно Повторение на едното и същото, т.е. вечно присъствие в цялост, така, както е.
Весели празници!
цитирай
7. candysays - Lion,
29.12.2008 13:03
радвам се за провокирания размисъл :) Това му е хубавото на общуването между хората, пък макар и от разстояние - взаимното допълване, общият размисъл.. А ти наистина си допълнил по своему с коментара си моя текст. Благодаря ти, за което!

Весели празници и от мен! :)
цитирай
8. анонимен - tova,koeto si napisala e
02.01.2009 16:06
hubavo,no ne e realno.lubovta,uvi ne sy6testvuva.pone ne istinskata,4istata lubov :((
цитирай
9. candysays - Жалко,
03.01.2009 14:56
че мислиш така...
Аз пък ти казвам, че съществува ;)

Да, разбираемо е понякога, човек да я отрича.. Напълно ествествено и разбираемо. Разочарование, липса, надежди на вятъра.. И още много други неща могат да предизвикат подобна не-вяра в любовта.. Но всичко това съвсем не означава, че я няма.
Със сигурност и ти я познаваш. Със сигурност и ти си бил/а обичан/а, дори и да не го знаеш/ осъзнаваш.........

Поздрави :)
цитирай
10. depressed - @8
05.01.2009 18:32
Най-очевидното опровержение: Ако нямаше любов и тебе нямаше да те има :-)
цитирай
11. анонимен - Mila. kade otide snimkata s bans...
06.01.2009 13:27
Mila. kade otide snimkata s banskia?! Varni ia pak!
цитирай
12. candysays - :)))
06.01.2009 14:24
Ами реших, че трябва да я сменям вече. Мисля, че тази в момента е по-подходяща за аватар :)

П.С. ЧНГ! Желая ти (който/която и да си) щастие...
цитирай
13. mitchell - Амин! красиво и искренно. б...
08.01.2009 11:21
Амин!

красиво и искренно. благодаря за поста
цитирай
14. candysays - Благодаря ти и аз, mitchell.
08.01.2009 15:32
За добрите думи, и за разбирането..
цитирай
15. gor - Красиво и хуманно!
08.01.2009 16:02
Но какво става с омразата? Къде отива тя? Нали всичко си има антипод? Ако към Ксмоса (Бога) се възнася Любовта, то Омразата или Злото към центъра на Земята ли се е устремила?
цитирай
16. candysays - Знам ли, Гор?..
08.01.2009 16:21
Интересен въпрос ми задаваш. Зная, до болка зная, че всяко нещо си има антипод. И не само извън нас, но и вътре, в самите нас..

Както съм написала по-горе в поста: "Мисля, че всички други емоции, изживявания и копнежи на хората (ежедневни или откровено негативни) просто "изгарят" във атмосферата, както изгарят в нея по-малките метеорити, които летят към Земята.." (цитирам се ;)
Е, разбира се, това е образно, метафорично казано, но кой знае..

Поздрави от мен, с пожелание за успешна Нова година :)
цитирай
17. temenuga - Малцина са душите, достигнали до ...
13.01.2009 15:20
Малцина са душите, достигнали до такова ниво на пречистеност и способност на вътрешното, висше "Аз" да се досегва до Вселенските тайни, разкодиращи Божието послание - към нас, несъвършените човешки същества, които, обаче носим, отстояваме, защитаваме ревностно, завещаваме за бъдните поколения способността да излъчваме и даряваме Любов...
Достигайки отвъд понятията, отгоре, от вездесъщието на Бог, се усеща цялата туптяща обич на човечеството. То е чудото, което държи Вселената цялостна.
Поздравления за поста!
цитирай
18. candysays - Благодаря ти, скъпа Теменуга!
13.01.2009 16:08
Разбрала си със същността си моите думи.. Още веднъж - благодаря!
Желая ти щастие и любов! И взаимност...

С обич :-*
цитирай
19. katan - Поздравления!
24.01.2009 21:53
Това за мен е ПОЕЗИЯ!
Поезия написана като проза,засягаща толкова значими въпроси...
цитирай
20. candysays - Благодаря ти от сърце, скъпа Катя!
25.01.2009 22:18
Благодаря ти за високата оценка (и вярвам -искрена), за това, че си разбрала.. Всеки път, когато думите и мислите ми са докоснали някой човек, се вълнувам истински и изпитвам светло чувство.. Истинско е. Ценно е. Важно е..

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4275005
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...