Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2022 18:08 - Още за Хабсбургите
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8499 Коментари: 24 Гласове:
48

Последна промяна: 28.10.2022 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Написах преди две теми за Хабсбургската династия, управлявала няколко държави в Европа през Средновековието. 
Блогът на barin :: Победите на Евгени Савойски над Луи XIV и Османската империя
Блогът на barin :: Битката при Маршфелд от 26. 08. 1278 г. и възхода на Австрия и Х абсбургската династияК
   Втората от тях се чете много. Сега намерих една статия за Хабсбургите, която ми хареса и повечето материал от тази тема е от нея. В статията е обяснено накъде се разклонява Хабсбургската династия, започнала от Австрия, как придобива някои държави и територии и какво означава девизът им A.E.I.O.U. Това не е случайно изписване на гласните букви от латинската азбука, а има дълбок смисъл, който може да се интерпретира по няколко начина.

             Въпросът за произхода на династията е спорен, тъй като предвид нейната древност тя е изгубена в мъглата на времето и надеждното ѝ възстановяване е трудно. Въпреки това, ако за сигурен прародител се приеме елзаският граф Гунтрам Богатият, за най-сигурни негови предци се смятат Етиконидите, произхождащи от Етикон Елзаски. В подкрепа на тази теза са фактическото владение на различни ленове в Елзас от фамилията до XVII в. и вече сигурното отъждествяване на „Гунтрам Дивес“, васал на Ото I и потомък на Етикон, с Гунтрам Богатия от Acta Murensia.
image
Снимка на Рудолф I, считан за основоположник на династията 
                 С Вернер II, граф на Елзас, син на Радбод и внук на Гунтрам, за първи път се появява името на Хабсбургския род, което произлиза от замъка, построен от Вернер в Ааргау, наречен Хабихтсбург, откъдето произлиза Хабсбург или Хабсбург. Вернер I получава титлата граф на Хабсбургите след 1082 г. През 1273 г. с Рудолф I Хабсбургите се сдобиват с императорско достойнство, получавайки Австрия, Щирия и Карниола; назначението обаче не е признато от Отокар II Бохемски, който оспорва отстъпването на областите, претендирани от императора. Тогава сблъсъкът е неизбежен и побеждава Рудолф I, който успява да изтръгне от съперника си владението на Marca Orientalis. По-късно династията на Хабсбургите се разклонява на две: Албертини и Леополдини. Линията на Албертините изчезва с Ладислав Покръстител през 1457 г., докато линията на Леополдините продължава да съществува в продължение на много години. Фридрих I от Щирия, внук на Леополд III и император под името Фридрих III (1452-1493 г.), обединява различните хабсбургски владения под едно знаме и издига Австрия в архидукство чрез документи, останали в историята като Privilegium maius. Синът му Максимилиан I (император от 1493 до 1519 г.) започва поредица от бракове, които превръщат Хабсбургите в най-могъщата династия в Европа.

image
Снимка на Фридрих III
              Бракът с Мария Бургундска, наследница на бургундските владения, и бракът на сина му Филип Прекрасен с Йоана Безумната, наследница на Кастилия и Арагон, позволяват на най-големия му син, бъдещия Карл V, да наследи най-голямата империя на земята, империя, в която „слънцето никога не залязва“. Братът на Карл V, Фердинанд I, се жени за Анна Ягелона, наследница на Бохемия и Унгария, през 1521 г.

Карл от Гент е коронясан за император през 1519 г. с името Карл V. Благодарение на брачната политика на дядо си Максимилиан I той обединява огромна империя, състояща се от Кастилия, Нидерландия, Бургундия, Франш-Конте, Елзас, Арагон (с всички италиански владения), Австрия, Щирия, Каринтия и всички територии на испанските колонии в новата държава: Кастилия, Нидерландия, Бургундия, Франш-Конте, Елзас, Арагон (с всички италиански владения), Австрия, Щирия, Каринтия и всички територии на испанските колонии в Новия свят.

Карл V- успешен император на Свещената Римска империя
                Към империята се присъединяват и Бохемия и Унгария чрез брака на брат му Фердинанд I с Анна Ягелонска. Карл V води многократни войни срещу Франция, която е единствената пречка в опита му да доминира в Европа. След непрестанни войни с французите, германските принцове и англичаните, които ограбват златните и сребърните пратки от колониите, Шарл V е принуден да абдикира в полза на сина си Филип II, на когото се пада кралството: Испания (останалата част е дадена на брат му Фердинанд I заедно с императорската корона). Филип II е изправен пред две големи войни. Първата е Нидерландската война за независимост, в резултат на която Нидерландия е разделена на Седем обединени провинции – бъдещата Нидерландия, и Испанска Нидерландия – бъдещата Белгия, която остава под испански контрол до 1700 г. Втората война се води между Испания и Англия и завършва през 1588 г. с поражението на испанската непобедима армия; това поражение поставя началото на упадъка на Хабсбургска Испания, която половин век по-рано е безспорен хегемон в Европа и Америка. Испанските Хабсбурги участват и в битката при Лепанто през 1571 г., в която мощният християнски флот побеждава турския флот. Управлението на Филип II завършва с войната, избухнала през 1589 г., в която Испания е победена от Франция, Англия и Обединените провинции.
image
    Разбиването на Непобедимата армада от англичаните през 1588 г.           
               Филип II е наследен от Филип III (1578-1621 г.), който подновява старите войни срещу Англия и Нидерландия, които не довеждат до нищо; той също така изгонва триста хиляди маври от държавата, което влошава и без това нестабилното икономическо положение на страната. След смъртта на Филип III синът му Филип IV се възкачва на трона през 1621 г. Подобно на баща си той води нови войни срещу Франция, Савоя, Обединените провинции и Венецианската република, но е победен и губи важни територии в Италия и колониите.

              Последният Хабсбург на Испания е Карл II, син на Филип IV. Подобно на баща си, той се оказва неумел и некомпетентен, а постоянните му войни срещу Франция тласкат Испания към пропаст. След смъртта му без наследник през 1700 г. избухва Войната за испанското наследство между Франция и Австрия, която довежда до пълния крах на испанската власт и края на хабсбургското управление в Испания.

image
   Карта на Войната за испанско наследство 1700-1714 г.         
               Този клон на фамилията Хабсбурги получава името Австрия заради регентството си в Австрия и за да се разграничи от испанския клон, който до 1700 г. е смятан за по-силния и по-престижния от двата клона, тъй като владенията му се простират от Европа до Америка. Австрийският клон на фамилията е създаден през 1521 г. с договора от Вормс, който предвижда разделянето на хабсбургските владения между двамата наследници; Фердинанд I получава управлението на Австрия, а Карл V, по-големият брат, управлява останалите територии. Фердинанд I предприема бюрократичните реформи на дядо си Максимилиан I и решително реорганизира всички територии под свое управление.

Австрийските Хабсбурги са принудени от обстоятелствата да се сблъскат с инвазията на турците, които поставят Балканите на колене и нахлуват в Унгария, чийто наследник е Фердинанд; в рамките на едно десетилетие турците достигат портите на Виена (която обсаждат за първи път през 1529 г.).

Фердинанд I е наследен от Максимилиан II и Рудолф II, последният от които премества кралския двор и центъра на властта от Виена в Прага.Рудолф II е наследен от Матиас, който го побеждава и отстранява от власт още преди смъртта му, като формално му оставя само императорската титла. След назначаването си за император Матиас се опитва да премахне привилегиите, които Рудолф II е предоставил на чешките благородници десетилетие по-рано; но реакцията е избухването на Тридесетгодишната война, следствие от дефенстрацията на Прага. Тридесетгодишната война( 1618-1648 г.) е на религиозна основа.

След кървавата Тридесетгодишна война нова заплаха идва от турското нашествие, на което се противопоставя великият военен лидер Леополд I. От 1663 г. нататък Османската империя започва голямо и масирано настъпление, като се придвижва все по-на запад и се сблъсква със сферата на влияние на Хабсбургите. Първоначално императорската армия се намира в благоприятно положение, но след бунт на унгарските благородници и настъплението на турците се налага да се оттегли към столицата, докато полският крал Йоан III не се притичва на помощ на австрийците и разгромява войските на султана пред портите на Виена.

image
Обсадата на Виена през 1683 г. от Османската империя
              Окончателното поражение е нанесено на турците при река Тиса от принц Евгений Савойски. Карловицкият мир от 1699 г. връща всички унгарски и балкански владения на Австрийския дом. Династията на Хабсбургите, създадена с брака, сключен във Виена през 1736 г. между Мария Терезия Хабсбургска и Франциск Стефан Лотарингски (станал велик херцог на Тоскана през 1737 г.), започва историята си с Войната за австрийското наследство, в която Австрия, подкрепяна от Англия и Кралство Сардиния, се сражава срещу Франция, Испания и Прусия, за да запази независимостта си. Мария Терезия прави някои жертви и отстъпки, но спасява Австрия. Инициативата е подета от пруския крал Фридрих II, който нахлува с войските си в Силезия – област в Бохемия, богата на минна и текстилна промишленост.
image
             Младата ерцхерцогиня Мария Терезия Хабсбургска( на  снимката) не е готова да води война, а дезорганизираната армия и празната държавна хазна влошават положението.
             Накрая идва краят на управлението на Хабсбургската династия в Европа. Франц Йосиф е последната велика личност от династията на Хабсбургите. По време на неговото управление Австрия сякаш изживява отново периода на голямото си великолепие, а Виена се превръща в най-големия и красив град в Централна Европа. Императорът е изправен пред Италианската война за независимост и Австро-пруската война; и в двата случая той носи поражения, които слагат край на австрийското господство в Италия и Германия и ускоряват бавния упадък на династията. През 1867 г. Франц Йосиф подписва Ausgleich – компромис, разделящ Хабсбургската империя на Австрийска империя и Кралство Унгария: в политическо и военно отношение те са обединени, но във вътрешнополитическо и административно отношение са две отделни единици.С нарастващия интерес на Австро-Унгария и Русия към Балканите в Хабсбургския райх възниква силно напрежение, което кара Австрия да подпише съюз с Германия и Италия (Тройния съюз). След Първата Световна война Австрия е смалена до първоначалната ѝ територия, а след Втората  Световна война става неутрална държава. Територията, управлявана от австрийските Хабсбурги, не може да се нарече истинска държава, а съюз на държави в лицето на Хабсбургите; тъй като, макар да управляват големи региони, те администрират всяка държава членка поотделно, естествено съществуват държавни образувания, повече или по-малко автономни от Виена (седалището на властта на австрийските Хабсбурги).
image
Карта на Австроунгария
              Всъщност под управлението на Хабсбургите дадена държава до голяма степен запазва формалната си цялост, тъй като не е присъединена към по-голяма държава, а титлата владетел в този регион е присъдена на член на семейството, така че тя е включена в своеобразна конфедерация под управлението на Хабсбургите. Към края на XIX в. териториите на Хабсбургите (Австро-Унгария) включват огромна мозайка от етнически групи: Германци (главно в Австрия), маджари (в Унгария и Трансилвания), бохеми (в Бохемия и Моравия), поляци (в Галиция), словенци (в Карниола), хървати (в Хърватия, Славония и Босна), босненци (в Босна), италианци (в Трентино и Истрия), Румънците (различните народи, които съставляват Хабсбургския дом, са основната причина за падането на династията, тъй като новите националистически идеали, които носи 1848 г., отключват силно национално чувство у тях, което ги кара да се борят срещу Хабсбургите за независимост. Затова е нормално тази многонационална държава да се разпадне, както се случи например със СССР, изкуствено създадената Югославия и други многонационални държави в близкото и далечното минало. Хабсбургите дълго време са имали влияние в Европа. 
            "Император Франциск, моят съпруг, живя петдесет и шест години, осем месеца и десет дни; той почина на 18 август 1765 г. в половин девет часа вечерта; следователно живя 680 месеца, 2958 седмици, 20708 дни и 496992 часа. Щастливият ми съюз продължи двадесет и девет години, шест месеца и шест дни и както паметният ден, в който му подадох ръката си, беше неделя, така и в неделя той ми беше отнет; това прави двадесет и девет години, 354 месеца, 1540 седмици, 10781 дни и 258744 часа. Pater Noster, Ave, Requiem, Gloria Patri и много милостини." 
                                                         Мария Тереза
            Накрая за девизът на Хабсбургите: A.E.I.O.U. се датира от времето на Фридрих III, който го използва като надпис за предмети и сгради. Той никога не дава обяснение на значението, но скоро след смъртта му акронимът получава значението на Austriae Est Imperare Orbi Universo, „От Австрия зависи да управлява света“ на латински, или подобната фраза на немски: Alles Erdreich Ist Цsterreich Untertan („Целият свят е подчинен на Австрия“).

Въпреки че това е най-често възприеманото значение, тъй като се вписва в идеята, че владетелите на Хабсбургите се стремят към все по-голяма власт, обединявайки цяла Европа под властта на своята династия, има и други тълкувания. 

AEIOU означава също Adoretur Eucharistia in Orbe Universo.  След края на Хабсбургската империя обаче има и други тълкувания.




Гласувай:
48



1. notfun - ...иване, ти, историк ли си...?
28.10.2022 18:21
или, военен, или, просто, един.. лаик..
извинявай, но, тези Формати на картинките ,
са ужасни за една такава, истор.Тема...

нищо лично, хубава неделя..
цитирай
2. barin - Здравей, Юлия. Оправих едната к...
28.10.2022 18:27
Здравей, Юлия. Оправих едната картинка, ще оправя и другите. Не знам защо така се получава. Не съм много добър компютърен специалист.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
28.10.2022 21:48
Поздравления за смелостта ти, личи си школовката ти на военен В такова блато не бих нагазил, по- гадно е и от Августовата династия Кой кум, кой сват, кой на булката брат или брат на сестрата -мъж, иди ги разбери?
Но убеден съм ,че ще се справиш и в хаоса ще откриеш ред!

Според мен, друг път, публикувай и снимка на Юлка, голям формат, заедно с другите, да не бъде така критична към тебе и да ти държи сметка, какъв си ? А пък за дипломите, направете го на разменни начала Ти с твоята, тя- с нейната, на снимки
Впрочем, да не си отварям устата на тази тема! Нямат си представа ,колко съм наясно с чуждите шашми

Желая ти успех!

Хубава вечер!
цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. Не се получи първия ...
28.10.2022 21:52
Здравей, Адаш. Не се получи първия път със снимките, но сега съм доволен, че ги оправих. Вярно е, че за трети път пиша за Хабсбургите, но трябва да се изясни, защото царските дворове винаги са объркани и има интриги и подмолни действия. Сега много новини бликат за английската корона и лицата от кралското семейство.
Поздрави!
цитирай
5. notfun - @ 2 леонкавалоо,неуморно ла па да ло..
29.10.2022 15:02
ти, къде, 'видя', да се обръщшам към твоята..
логорейна Алхимична блоковаа..Вездесъшност..?

когато, и ти си сложиш снимката, и ЕГНто,
които, криеш/ щооо / ти ,знаеш, защо )
тогава, можем, и да бъдем равни, като коментатори..
засега, Победата, е моя - Наградата на Зрителя, с гл.З..
в многоо класации, и още повече,по реални..точки )))))))
цитирай
6. monarh1991 - Здравей, Ванка!
29.10.2022 16:19
Поздравления за темата! Една от най-емблематичните династии. За Максимилиан и Мария Терезия даваха преди няколко години минисериали по Канал 1. Те са били и крале на България чрез унгарската корона. Ото фон Хабсбург, синът на последния император Карл I, беше погребан с почести през 2011 г. Преди няколко месеца преведох австрийския императорски химни, макар че е по-скоро съкратена версия.
цитирай
7. barin - Здравей, Монка. За трети път пиша за ...
29.10.2022 16:38
Здравей, Монка. За трети път пиша за Хабсбургите. Според мен се получи добре. Една династия, оказала влияние върху историята на Европа.
Поздрави!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Я виж ти, барабар Петко с мъжете!
30.10.2022 09:02
5. notfun - @ 2 леонкавалоо,неуморно ла па да ло..
29.10 15:02
ти, къде, 'видя', да се обръщшам към твоята..
логорейна Алхимична блоковаа..Вездесъшност..?

когато, и ти си сложиш снимката, и ЕГНто,
които, криеш/ щооо / ти ,знаеш, защо )
тогава, можем, и да бъдем равни, като коментатори..
засега, Победата, е моя - Наградата на Зрителя, с гл.З..
в многоо класации, и още повече,по реални..точки )))))))
цитирай

Раздава акъл,нискообразованата!?
Не е ли по добре, да водиш диалог с профилите си, нещо ,което си показала, че можеш и владееш перфектно!?
Аз ,на някоя си, ЕГН не давам, защото била любопитна, само там, където се изисква!
За какво ти е ЕГН- то ми ма, да вземеш години от него или да добавиш от твоите, бабешки, към него? Обясни! На който му трябва моето ЕГН за нещо полезно , давам го !На злонамерени по природа, не е необходимо!Ни най-малко!
Кой ти е казал ,че можеш да бъдеш критик на Адаша, в тази връзка взех отношение? Какви постижения имаш, че ще държиш сметка на другите?
Затова висиш денонощно в блога,ти ма, да маскариш хора,които далече те превъзхождат ,реално! Не си това , за каквато се мислиш, че можеш да си им съдник!!Просто нямаш право, защото нямаш и качествата ,необходими за това!
В България наистина всеки, дори и беглец от страната си, като тебе, още повече пък кретен, може да бъде критик на хора, които многократно го превъзхождат!
За каква се мислиш? Я си стой там, късето ти е мястото!

От беглеци, дори и зрънце акъл не искам Налягай си парцалките, вносните!
цитирай
9. notfun - леонофф,ти живуракш, от блокова логорея..и ++++))
30.10.2022 10:58
и това,''изпъква'' от всяка твоя дума...

срамота...къде е твоят /умен/ комент по Темата..
я да чуем..?)

цитирай
10. notfun - до автора..
30.10.2022 10:59

барин, не чух твой, личен комент, по избраната тема..
ЗАЩО, го слагаш този материал )
кое, е важно и полезно, тук, според теб...м?
хубава неделя..
цитирай
11. zaw12929 - ПОЗДРАВИ СЕРИОЗЕН МАТЕРИАЛ
30.10.2022 12:12
ПОЗДРАВИ СЕРИОЗЕН МАТЕРИАЛ
цитирай
12. barin - Здравей, Юлия. Причината да пуб...
30.10.2022 12:24
Здравей, Юлия. Причината да публикувам темата е неизяснените неща относно Хабсбургите при разговор с приятел, живял в Австрия и още един жител историк. Не им станало ясно от написаното в двете цитирани в началото теми и искаха да има още материал.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Благодаря, Зав. Оценявам и тази ...
30.10.2022 12:26
Благодаря, Зав. Оценявам и тази тема като " Общо взето добра". В действителност отстъпва на някои от предните, но няма как, колкото и да се старая всички да са отлични.
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Съжалявам, но много си проста!
30.10.2022 13:49
9. notfun - леонофф,ти живуракш, от блокова логорея..и ++++))
10:58
и това,''изпъква'' от всяка твоя дума...

срамота...къде е твоят /умен/ комент по Темата..
я да чуем..?)

И сама доказваш това, защото непрекъснато го тръбиш? Ето го коментара ми по темата:
"Поздравления за смелостта ти, личи си школовката ти на военен В такова блато не бих нагазил, по- гадно е и от Августовата династия Кой кум, кой сват, кой на булката брат или брат на сестрата -мъж, иди ги разбери?
Но убеден съм ,че ще се справиш и в хаоса ще откриеш ред!"

Да ,ти си Гоголев герой, четеш без да разбираш прочетеното!
Казах ти, стой далече от мен Не си в категорията ми
Ясно и точно съм дал отношението си към тази Бъркотия, не съм длъжен по всичко да вземам лично отношение! Чудя се и на търпеливостта на Адаша Това ,което е направил той, ти никога не можеш да го свършиш! А си тръгнала да го поучаваш!? Къде си ти? Ти на малкия пръст на Милена Върбанова не можеш да се равниш, тръгнала си да говориш ,че нямала обща култура? В ред ли си?
Като раздаваш жълти книжки ,запази най- голямата за себе си!
Дай някой постинг от многобройните ти профили, който смяташ ,че е най- добрият, аз да ти го оценя! Ако има нещо за оценяване, разбира се Да видиш, как се прави рецензия? Знаеш ли колко много съм правил, за научен съвет- също? Колкото постинги имаш И колко дипломни работи на студенти, включително и на чужденка, са мое дело?
Къде отиваш, Юлия!
цитирай
15. marana69 - 12. barin -
30.10.2022 15:31
ее да де,и КАКВО, изяснихме, тук, моля..
какво, разбираш ти, под думичката ''доклад'' ,за един приятел)

аз, слагам Теми, които са спорни, и заемам Позиция, винаги.
при теб, виждаме, обратното...
ти, трупаш инфо, и бегаш, от личен отговор..
това, ме накара, да ти коментирам..а, не ванката..
ако, преча ?)
цитирай
16. zaw12929 - СРОДИХМЕ СЕ С НАЙ НАЙ. . . И ТЕ ...
30.10.2022 15:38
СРОДИХМЕ СЕ С НАЙ НАЙ... И ТЕ НИ РЕЖАТ, КАТО МАРУЛЯ НА ВСЯКА ЕВРОПЕЙСКА МАНЖА
цитирай
17. barin - Историята на Хабсбургите и Авст...
30.10.2022 17:32
Историята на Хабсбургите и Австрия, Юлия. Темата няма как да се превърне в доклад, защото няма да има широк интерес по конференциите. И друг път съм казвал, че не пречиш с коментарите. Тези които ми пречеха отдавна не са чели при мен и не влизат в блога(двама-трима бяха). По-дискусионна беше темата за удара по критичната инфраструктура, която може да се опитам да я доразвия и публикувам някъде.
цитирай
18. notfun - ...разбира се, имам ,какво да з добавя..
30.10.2022 17:53
аз,четааа, малко, в по ШИРОК диапазон,
ще пиша , още, за Меровингите и Тайното семейство..
на Исус..)

приятна вечер, благодаря за темата..
цитирай
19. panazea - Честит празник , Будителю !
01.11.2022 13:39
:)))
цитирай
20. barin - Благодаря, Тони. И на теб честит ...
01.11.2022 13:45
Благодаря, Тони. И на теб честит празник!
цитирай
21. rosiela - Благодаря ти сърдечно, Барин.
01.11.2022 20:13
Много интересен материал.
Честит празник, будителю.
цитирай
22. barin - Благодаря, Роси. Честит празник. ...
01.11.2022 20:17
Благодаря, Роси. Честит празник. Пусни си една песен на група Епизод, както направих преди малко.
цитирай
23. tera - Интересен пост
22.12.2022 10:07
Дпкато го четях се сетих и за Медичите, които също са били влиятелна фамилия. Оказа се, че на Медичите им е изсъхнал корена към 1743 година със смъртта на Ана Мария Медичи. даже сега като проверявах точно годината попаднах на нещо интересно: "Принцесата ги предава в ръцете на аристокрацията от Хабсбург - Лотарингия, дошла на власт в града, но с подписаната от тосканката през 1737 г. конвенция се забранява те да излизат от територията на Тоскана." Става дума за шедьоврите, които принадлежат на фамилия Медичи и до ден днешен осигуряват културния туризъм във Флоренция, а интересно как са преплита историята с тази на Хабсбургите.

Идеята ми е как тези родове в един момент изсъхват и изчезват от лицето на земята, въпреки огромните усилия на техните предци да ги възвеличаят. Като някакво възмездие от страна на Висша сила.
Продължавай с хубавите постове, защото не са само информативни, а също и тема за асоциации и за размисъл.
Поздрави!
цитирай
24. barin - Здравей, Тера. Медичите също са ...
22.12.2022 10:23
Здравей, Тера. Медичите също са били влиятелни, но и те си отиват. Може би идва да покажи, че нищо не е вечно. И те като хабсбургите се прекъсват и отминават. Засега продължавам в блога, въпреки другите ми заниамния, които евентуално предстоят- доктораантура по екология догодина.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644893
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031