Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2007 12:31 - In memorium... За Вонегът...
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3396 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2007 14:56


Тия дни разбрах, че е починал Кърт Вонегът... :(  (случайно, от един линк в блогрола на forevercarrieon към неговия сайт, който не бях посещавала досега, и където в момента има негов необичайно и творчески, красиво направен некролог само.... Ето го тук...)

Наистина ми стана едно такова... Тъжно... Криво... Много го харесвах този човек... Този писател... С неподражаемо чувство за хумор, и така тъжен същевременно... Така истински. Във всяка дума прозира и тупти (поне според мен, аз го усещам...) една невероятно дълбока и изстрадана човечност. Един жив, туптящ и дишащ хуманизъм (а не мъртъв и прашясал, както в някои книги на по-бездрани и нечувствителни автори може би.....)
Обожавам книгите му! Всичките.... (а те не са една и две...)

За мен той е човек, живял (и чувствал, и мислел) много достойно. 
Изживял си е живота пълноценно... Умира на 85 години (тази година, преди няколко дни). Навярно от старост... от умора... от този живот. (Роден е 1922г.) 
Той е участвал във Втората световна война, и предполагам оттам носи някои дълбоки рани, травми и белези в душата си... (които умело поднася и преобразява с невероятното си чувство за хумор, което- наред с таланта му да пише- му е Божи дар, вярвам... :)) Та, бил е свидетел (и пряк наблюдател) на бомбардировките в Дрезден. Тъжна история... Много тъжна история. (е тая война...) Както и да е. Оцелява, за щастие. (иначе нямаше да можем да се насладим на гения му...) Може да си е имал ангел-хранител, знам ли... :) Както и мисия в този живот...
Има няколко брака, доколкото знам (той често се самоиронизира, казвайки, че бидейки такъв ужасен песимист е отчаял няколко жени от живота :))), както и деца. И освен че е написал доста книги (и то все изумителни, като полет на духа, въображението и фантазията...), доста е обикалял и страната си (Щатите), както и света... И е изнасял лекции в доста университети (чудесни лекции, не помня сега заглавието точно, но ги е събрал в една от книгите си, та съм чела някои от тях) Въобще- живял е изключително пълноценен и ползотворен живот, по мое мнение...

Ето заглавията на някои от книгите му (ей така, иска ми се да ги напиша... които ги помня, де, няма да е пълен списъка :)

* "Фарс или никога повече самота"

* "Точният мерник"

* "Кланица 5"

* "Закуска за шампиони" (по която има и филм- с Брус Уилис мисля, в една от главните роли)

*"Съдби, по-лоши от смъртта"

* "Бог да ви поживи г-н Роузуотър" (не помня добре заглавието...)

и особено любимата ми (имам слабост към нея :) 
* "Сирените от Титан" -абсолютно великолепна книга, според мен, просто ШЕДЬОВЪР!....

Има още (доста), със сигурност, но ще допълня списъка, като си прегледам книгите в библиотеката вкъщи :) А може и вие да ме допълвате, приемам заглавия ;)))

                                  **********
Въобще човека е велик ум, за мене. Много, много го харесвам и ме трогват книгите му. Той е от малкото автори, които бих препрочитала отново и отново, защото аз по принцип не обичам да препрочитам книги... Този живот е твърде кратък за това... Има още толкова нови и непрочетени неща... Но понякога човек прави изключение :) Понякога си заслужава... Да предпочетеш (и препрочетеш) старото и добре познатото.... :)

Възнемаревям да публикувам в следващи мои постове, откъси от негови книги, които особено много обичам, и смятам, че биха ви харесали. И че биха ви били интересни. Ще почна с един откъс от "Сирените от Титан", в която Вонегът си е измислил едни невероятно прекрасни създания, и ги е нарекъл "хармониуми"... Господи, колко ги обичам тези хармониуми, да знаете само.... :)))))
Така че очаквайте Вонегът-ови постове от мен скоро ;)

P.S. Между другото, имам и лични спомени, много красиви, свързани с този писател... Как да ви кажа... Имаше един човек, едно момче, в моя живот, който бе първата ми реално изживявана и толкова силна (и доста налудничава и недобра за моето здраве и равновесие) любов... Мъчихме се заедно известно време, после се разделихме (нямаше как...),  и сега сме приятели. Истински. Много сме луди и двамата като хора... Вътрешно имам предвид (той и външно, аз-не...) Екстремисти по душа. Абе пълни откачалки... :))) Та никога няма да забравя, как неведнъж съм му чела от книги на Вонегът на него... Той обичаше да му чета. Не че не можеше сам, разибра се, и до някое място си ги четееш сам, но обичаше аз да му ги чета, като бях наоколо. Като бяхме двамата сами. И така изживяхме много красиви моменти... Понякога му четях като сме седнали на кафе в квартала на слънце (съседи сме, живеем много наблизо), или у тях като съм му била на гости. Той примерно се напил предния ден и с махмурлук, и ме моли да му чета... И с часове му четях. Казваше ми, че иначе има чувството че ще умре, че му е лошо, че го боли главата (много обичаше да преувеличава, разбира се ;), и че моя глас му действа адски успокояващо... Все едно го лекува и го спасява, в този махмурлийски негов ден... И естествено той се наливаше с бира (като повечето махмурлии ;))), а аз четях ли, четях... Любов, какво да правиш?! ;-))) (гласа ми наистина е приятен, нежен и успокояващ (стига да не крещя и да не се ядосвам разбира се, което рядко се случва ;), много хора са ми го казвали...)
Помня, и как едно лято, бях отишла при него на селото му, Горна Диканя (близо до Рила, по пътя за Благоевград, след един разклон), и сме седели в жегата някъде натихо и спокойно място (на сянка, разбира се, за да не слънчасаме ;), и аз му чета, а той пак с бутилка бира в ръка (аз бира не пия много, заради проблеми с гърлото)... Той гол от кръста на горе, по къси гащи, а аз по някоя лятна рокля... Беше красиво време. Каква картинка сме били само... Две деца. Две тъжни деца. Макар че не го показвахме... Слушахме в къщата му касета на Нова Генерация помня ("Сто години" ми е адски любима песен... и тя звучеше тогава), и Вонегът четяхме... И други неща... Ние с него, имаме много сходен вкус по отношение на изкуството, и това много ни свързваше (и то дълбоко), макар че ни деляха бездни и светлинни години в други отношения. Свързваше ни нещо... Едно дълбоко разбиране без думи... Без нужда от думи. (че като говорехме дори, не се разбирахме толкова добре, заради любимата му ирония, която често вкарваше във всеки разговор... почти...) 
Не зная, дали трябваше да ви разказвам всичко това, и дали успях въобще да предам моето чувство, така нежно... моите спомени... Но исках да го направя. В този пост. Защото Вонегът и неговите книги наистина беше (и ще остане завинаги в спомените ми) част от една моя любов... От моята младост... Част от едни красиви, макар и налудничави отношения между мен и един така скъп на сърцето ми човек... 
Част от мен.... ще остане.....


....Rest in peace..................................................



Тагове:   memorium,


Гласувай:
0



1. анонимен - Тази дето не си я спомняш е Бог да ви ...
27.04.2007 15:38
Тази дето не си я спомняш е Бог да ви поживи г-н Розуотър:-))
цитирай
2. forevercarrieon - :)
27.04.2007 18:03
Ми и на мен ми докривя тогава.
Но както вече писах някъде, Вонегът няма да умре. Никога.

Поздрави :)
цитирай
3. mmmmmmmmm - ...
27.04.2007 23:40
За жалост няма нища вечно...
Щом има начало - има и край....
цитирай
4. comfy - Привет, Кенди! :)
28.04.2007 08:21
Радвам се, че и на теб Вонегът ти е близък по душа и творчество!!! :)))
Поздравления за постинга и весел уикенд! ;)***
цитирай
5. saint - Велики неща написа той...
28.04.2007 19:03
сега ще стане вечен...
А имаче фарс или никога вече самота
и точен мерник
цитирай
6. анонимен - Няма да умре, ще живее ....винаги!
28.04.2007 21:51
Поздравления за постинга!
цитирай
7. candysays - ***
29.04.2007 13:42
@ Turbo4- да, сега се сетих, благодаря ти за припомнянето ;) Радвам се да те видя в блога ми, пак заповядай :*

@ forevercarrieon, така е няма да умре... Някои творци наистина стават безсмъртни, заради творенията си... :-*

@ mmmmmmmmm- така е... Няма нищо по-вярно от това... На този свят...

@ Comfy, както винаги с теб се разбираме повече от добре, направо без думи :) Имаме явно доста сходни вкусове двамата с теб ;)))* Радвам се, че ме посещаваш така редовно, присъствието ти тук ми е така приятно :)* Приятно прекарване на празниците ти желая и аз, от сърце!

@ Saint- радвам се да разбера, че и ти си фен на Вонегът :) Да, вечен ще остане... Най-малкото в паметта ни....
Идвай ми пак "на гости", имаме неща за споделяне... :)

@ Sekira, И теб се радвам да те видя тук отново! Благодаря за поздравленията и за всичко останало... :*

Поздрави на всички ви, и приятни почивни дни!
До нови срещи в блога... {}
/или пък в реалността, кой знае?! ;-))/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280687
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...