Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 14:32 - Моите 6 /за онова, което ценя у другите/
Автор: candysays Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10274 Коментари: 22 Гласове:
15

Последна промяна: 26.07.2009 21:31


Е, реших се и аз да напиша нещо по повод моите 6.. Но моите ще са по идеята на damnation - за 6-те неща, които харесвам и ценя у другите. Не че първата идея за 6-те неважни неща, които ти носят щастие, не ми харесва (напротив, чудесна е и прочетох много постове на тази тема тия дни :)), но просто ме домързя.. Пък и никой не ме е "провокирал" ;)

За тази ми се пише може би повече. Важна е. На мен лично няма да ми е трудно да напиша тези неща, които ценя у другите хора.. Не са едно и две, както се казва. Ето ги:

1. Най-много ценя у другите хора способността да обичат. В най-общ смисъл. Да обичат някого или пък много хора.. Приятели и непознати. Децата (своите или по принцип), приятелите, родителите си.. Братята и сестрите. По кръв или по душа. Разбира се, най-много харесвам онези, които - поне за миг!- могат да обичат всички хора.. Толкова силна е способността им да обичат. Като моята.

2. Ценя у другите способността им да прощават. Всичко. На всеки. Защото, вярвам, няма непростими неща. Когато онзи, който се нуждае от прошка и я очаква, истински се разкайва. Друг е въпросът, че човек най-трудно може би прощава на себе си..

3. Ценя у другите хора способността да продължават напред, независимо колко тежки житейски изпитания са преживели (физически или емоционални). И то да продължават напред не с гняв, заради понесената болка, а със смирение - ще рече, приемайки съдбата си. И намирайки отнякъде дълбоко в себе си сили да продължат истински напред, умеейки "да се борят с живота" достойно (думата "борба" тук не е съвсем уместна, но.. нека е тя). Това е способността наистина да научиш уроците си, вместо да роптаеш вечно заради това, че се е наложило да ги научиш.. (За разлика от мен.. все още се уча на това, за жалост.. Но искрено се възхищавам на хората, които умеят това по-добре от мен..)

4. Ценя у другите желанието и способността им да се борят за някаква висша кауза. За нещо, което не засяга лично собственото ти его, ами е значима и важна за много хора.. Понякога дори за цялото човечество. Не че са много такива хора, но ги има.. И са достойни за уважение. За огромно уважение. И са с голяма сила на духа. Зная, че всеки от нас притежава известен егоизъм (или егоцентризъм). Уви, такава е човешката природа. Но все пак можем да чувстваме другите като равни с нас, независимо от егото си. Най- не харесвам хора, които поставят себе си над всичко и всички. Тоест "завършените егоисти". С такива ми е трудно да общувам и да се разбера..

5. Харесвам хората, които (като мен) имат сетиво за нематериалното измерение на нашия свят. Защото за мен той не е само материален. Нефизическият (тоест духовният) му аспект именно придава дълбочина и на човека, и на света ни.. На всичко. Това са хора, които имат интуитивно разбиране за смисъла (скрит и неочевиден), независимо, че невинаги са вярващи.. Поне не в традиционния смисъл на думата.

6. Харесвам изначалната добронамереност, която притежават някои хора (като мен). Тоест откритите (за останалите) хора, които с лекота се сприятеляват или помагат и на непознати. Накратко хора, които са въприели максимата: "Всеки ми е приятел, до доказване на противното". (Това току-що си го измислих ;)

Бонус: Харесвам още способността на хората да се радват на малките неща в живота (с намиг към "6-те неща, които ме правят щастлив/а" ;), умението да съхраняват собственото си достойнство, а не на последно място и развитото самосъзнание (което се среща само у някои хора, не у всички, за жалост..) Има и още, и още, и още...
Въобще не малко са човешките слабости, но и не са повече от човешките положителни качества и достойнства!

Както се вижда харесвам немалко неща у другите хора, та накрая сбутах 3 в 1, извън "великолепната шесторка" ;)
Дано моята "класация" не ви се стори твърде претенциозна или сухарска (все пак в нея отсъства любимото на мнозина "чувство за хумор" ;))) Но тя отразява наистина човекът, който съм. Това съм аз :)

Като заключение мога да кажа, че според мен мнозинството от хората притежават поне някои от гореизброените качества. Тоест - аз харесвам и ценя повечето хора. Малцина са онези, които "изпадат от класацията". А някои пък много ги харесвам. Пък някои толкова много, много, много ги харесвам, че направо ги обичам! :)

П.С. Забравих съчетанието на вътрешна и външна красота, което притежават някои хора.. Но обещавам да му посветя отделен пост някой път!

Това бе от мен
в този неделен ден ;)
Бъдете щастливи!



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - С цялото си поведение, винаги си ...
26.07.2009 14:36
С цялото си поведение, винаги си показвала, че харесваш с цяло сърце и душа тези неща. А всички тях, ти носиш:)))))

цитирай
2. candysays - :)))
26.07.2009 14:37
Благодаря ти за добрите думи, Стеф!
Значи не е трудно човек да ме обича.. Или поне да ме харесва :)
цитирай
3. victoriavselena - според един от принципите на тренинга
26.07.2009 14:43
нашата действителност е наше огледало и ние виждаме в околните, това, което вече ние притежаваме. Т.е. ти си човек, който притежава качествата които харесваш у другите. Ти притежаваш способносттите:
- да обичаш
- да прощаваш
- да виждаш в препяствията по пътя уроци, които те закаляват и ти помагат да продължиш напред
- желанието и способността им да се борят за някаква висша кауза за благото на цялото
човечество
- да вярваш, че има неща които съществуват въпреки, че не винаги можеш "Ръка да ги пипне, око да ги види".
- да правят добро е в основата на природата им
- способността на хората да се радват на малките неща в живота (с намиг към "6-те неща, които ме правят щастлив/а" ;),
-умението да съхраняват собственото си достойнство,
- а не на последно място и развитото самосъзнание
ОТ КОЕТО ИЗЛИЗА, ЧЕ СИ ЕДНО ЧУДЕСНО МОМИЧЕ, С КОЕТО ВСИЧКИ ИСКАТ ДА СЕ СПРИЯТЕЛЯТ (ПОНЕ УМНИТЕ, ДОСТОЙНИТЕ, С РАЗВИТО САМОСЪЗНАНИЕ И Т.Н.)
цитирай
4. candysays - Виктория, благодаря ти!
26.07.2009 14:50
Дано заслужавам тези чудесни думи!..
И аз впрочем съм стигнала до този извод, който споменаваш: че "виждаме в околните, това, което ние вече притежаваме". Съвършено вярно! И логично.. Искрено ми е жал за тези, които са се завъртели в един порочен кръг от агресия (към себе си и другите), омраза и болка.. Защото болката нараства така, вместо да се лекува.. Да мразиш, след като си бил наранен по някакъв начин, значи да сипваш сол в раните си, вместо са им дадеш възможност да зарастнат сами с времето.. И, разбира се, с помощта на обичта на други хора към теб и на твоята към тях.

Сърдечни поздрави от мен!
цитирай
5. damnation - Хубави неща си написала :) Отново ...
26.07.2009 19:35
Хубави неща си написала :) Отново имаме общо :)
цитирай
6. candysays - Че как ;)
26.07.2009 20:03
Радвам се, че ти хареса написаното :)
Само дето цифрите не ми стигнаха за да опиша всичко, но поне мисля, че успях да "скицирам" основното..
Приятна неделна вечер ти желая!
цитирай
7. ivana59 - :)))
26.07.2009 20:05
От написаното следва, че просто си прекрасен и добър човек и се радвам, че те "открих" сред многото!

Желая ти щастие!
цитирай
8. candysays - Благодаря ти за пожеланието, Ивана!
26.07.2009 20:18
Трогна ме.. И аз радвам, че ме откри сред многото.. Хубаво е, че сме много :)
цитирай
9. viki11 - Изобщо не е вярно, че у другите ха...
27.07.2009 00:29
Изобщо не е вярно, че у другите харесваме това, което ние самите имаме.
Много често работим по това, да възпитаме и у себе си тези качества, които харесваме. Точно, защото не ги притежаваме.
Моралът, ценностната система - тези неща се възпитават от средата и случващата ни се действителност. Не идват от нашата същност, която да търсим у другите.
По принцип съм забелязала, че психоаналитиците ни и разни консултанти, които имат подобни претенции са много далече от същността на нещата. И викториявселена не прави изключение. Тя много често греши за хората. Не ги разбира. И съветите й създават допълнителен хаос. По-добре сами да се оправят.
цитирай
10. zeldi4ka - Прекрасно е да
27.07.2009 10:13
Но...
Не бих се съгласил за прошката,там съм за и против.
Първо сама се контрираш ако човек се самоосъзнае,ако не,за каква прошка говорим?Той/Тя ако сама не си прости твоята е ненужна и безсмислена,няма да я оцени!
Друго-не може да си приятел със всеки,не може да тръгнеш по улиците и да наричаш свой приятел всяка циганка която реши да ти гледа на ръка.Какво би сторила за нея като ПРИЯТЕЛ?
Виждам една добра душа в теб,но не я наранявай с тези "прияели"-те дали ще сторят,това което ти ще сториш за тях?Не,не го казвам от боязливост или егоизъм,а от личен горчив опит.Давай това което може да ти се върне за да се затвори кръга и да бъде истински,не да пълниш вода в съд без дъно...
Като цяло съм възхитен и не мисли че повечето хора попадат в твоя "списък",мога да кажа с пълно право напротив!Хората(повечето от тях,пак да не ме обявят за краен) не са това което са в България-комплексирани,криещи се като духовни чакали,със смелост за какви ли не пошли неща,но не и за истинските-там се изискват много усилия,които нито са готови да дадат,нито го желаят от сърце.Чета къде ли не,че всеки ненавижда лицемерието и лъжата.Да,всеки мрази или не обича да бъде лъган,а той дали е спрял да го прави?Просто някои са възпиели друг тип теория за живота-плоска но факт-"аз ще лъжа,преди да бъда излъган"...
Няма нищо сухарско в това да си духовно извисен,това че духовно пропадналите рецидивисти го виждат като такова или биха го видяли,теб не трябва да те касае-излишно се хабиш за хора които 2 стотинки не дават за теб или твоето мнение или твоите копнежи.
Приятелството е до време или не е това което е,не може да ти даде това от което имаш по-голяма нужда,а и за което сме създадени в крайна сметка.
Мисля че критиката ми няма да те убие :)
Тези 6 позиции за жалост са твои и на много малко хора като нас(ако мога да се впиша там разбира се,така съм си мислел цял един живот,но отстрани се вижда най-добре),ако повечето от нас се вписваха в тях,то ние бихме били в рая :)
цитирай
11. candysays - Вики11, тук не мога да се съглася с тебе напълно.
27.07.2009 10:40
Истината е някъде по средата. Аз написах, че ценя у другите и качества, които аз притежавам и такива, които все още развивам у себе си и не притежавам още в пълна степен. Смятам, че това е естествено. Нищо не е само черно или само бяло. И никой човек.

"Моралът, ценностната система - тези неща се възпитават от средата и случващата ни се действителност. Не идват от нашата същност, която да търсим у другите."
С това не съм особено съгласна. Аз пък мисля, че идват до голяма степен тъкмо от нашата същност.

"По принцип съм забелязала, че психоаналитиците ни и разни консултанти, които имат подобни претенции са много далече от същността на нещата. И викториявселена не прави изключение. Тя много често греши за хората. Не ги разбира. И съветите й създават допълнителен хаос. По-добре сами да се оправят."
Тук ще кажа в коментар само, че всеки човек си има право на собствено мнение. Твоето е такова - ОК. И ще те помоля да не обиждаш други хора (съблогъри) в моя блог.

Поздрави!
цитирай
12. candysays - Зелдичка,
27.07.2009 11:05
не, критиката ти не ме уби :)
Но мисля, че не си ме разбрал съвсем добре, поне този ми постинг.
Първо - за прошката - аз пък мисля, че тя е нужна и на човека, който я дава, не по-малко отколкото на онзи, за който е предназначена. Защото смятам, че това да простиш нещо (дребно или по-голямо) значи да пречистиш самия себе си от някаква негативна емоция, болка или обида. Иначе, ако не си простил, нещото остава в теб да те разяжда с времето.. А това със сигурност е зле за теб. В такъв случай не е ли по-добре да простиш и да забравиш, продължавайки напред? Говоря за обратното на злопаметност.

Второ - за приятелите - аз използвах тук думата "приятел" в по-общ смисъл. Като не-враг. Не чак в смисъла на пръв приятел..
"не може да си приятел със всеки,не може да тръгнеш по улиците и да наричаш свой приятел всяка циганка която реши да ти гледа на ръка.Какво би сторила за нея като ПРИЯТЕЛ?" - Мога поне да й дам 20 стотинки (примерно) и да я погледна със съжаление, вместо да я напсувам и гледам с презрение или отблъсна грубо по друг начин. Хората са хора. Принципно изпитвам нещо добро към всички. Не ми пречат. (С много редки изключения.)

"Виждам една добра душа в теб,но не я наранявай с тези "прияели"-те дали ще сторят,това което ти ще сториш за тях?Не,не го казвам от боязливост или егоизъм,а от личен горчив опит.Давай това което може да ти се върне за да се затвори кръга и да бъде истински,не да пълниш вода в съд без дъно..."
Зная тези неща, Зелдичка. Зная.. И аз имам известен горчив опит в миналото си, но.. всъщност имам малко по-различно разбиране за нещата. Не съжалявам за нищо. Нито за "изхабената" енергия за някой, който не ми е отвърнал на нея почти. Няма значение. Аз не давам от себе си винаги и непременно, за да получа. Понякога просто давам. И повярвай ми - ако човек може да прави това, открива че има един неизчерпаем източник на енергия, сили и любов у себе си.. Аз наричам този източник Бог, ти можеш да го наречеш по друг начин.. Но всеки може да събуди частица Бог у себе си. И тогава няма да се изчерпва.
"Приятелството е до време или не е това което е,не може да ти даде това от което имаш по-голяма нужда,а и за което сме създадени в крайна сметка."
Да, зная - аз скоро ще се женя (по-точно омъжвам :) и се надявам скоро да стана майка, така че.. Всичко идва по реда си в живота ми :)

И накрая - "излишно се хабиш за хора които 2 стотинки не дават за теб или твоето мнение или твоите копнежи" - не, вече не се хабя. Просто споделям. Все още - от време на време :)

"Тези 6 позиции за жалост са твои и на много малко хора като нас(ако мога да се впиша там разбира се,така съм си мислел цял един живот,но отстрани се вижда най-добре),ако повечето от нас се вписваха в тях,то ние бихме били в рая :)"
Ами нали натам се стремим, нали затова се раждаме тук, страдаме и се развиваме. Усъвършенстваме се. За да се върнем един ден там, където ни е мястото :) Аз не го наричам Рай, но може и така.. Но Рай на Земята просто не може да има. Не е това целта и предназначението й..
Тук живеем, за да се усъвършенстваме, вярвам аз.

Поздрави!
Надявам се, че ме разбра по-добре вече.. :)
цитирай
13. zeldi4ka - Аз съм те разбрал отдавна :)
27.07.2009 11:15
Вървиш по стъпки,които отдавна съм извървял...
Исках да кажа,че хора като нас поливат тревата,за да може другите да я тъпчат...
на едно мислене сме така като гледам,другото е просто спам :)
Само че идеалистите и педантите страдат нали знаеш ? ;)
бих ти казал само - welcome to the club :)
ПС:Честито за сватбата,радвам се искрено за теб,да видя поне един добър човек успял наистина ! :)
цитирай
14. comfy - Кенди,
27.07.2009 11:20
хареса ми написаното - много добре подредено, а и нещата, които цениш у другите, вероятно са и част от теб!

Поздравления!! :) *
цитирай
15. depressed - ..
27.07.2009 11:46
Крисинка, чудесна класация си направила. Ако 20% от хората имаха тези качества, Земята би изглеждала по друг начин.
Аз бих добавил на трето място мъдростта и бих спрял до там, за да не отнемам на никого удоволствието от творчеството на живота :-)

Колкото за това какво носим в себе си и харесваме у другите, това е вярно. За харесващите. За другите препоръчвам следното мъдро изречение:

"Всеки не харесва или мрази у другите, недостатъците, които сам носи у себе си"
цитирай
16. candysays - @ Zeldi4ka,
27.07.2009 12:08
благодаря! :)
Зная за страданието на идеалистите (и не само), зная..
Колкото до това кой от нас е вървял пръв по тези стъпки - няма как да знаем и да сме сигурни, но няма и значение. Важна е същността.

Дали съм наистина успял човек, не знам (може би още е рано да се каже), но благодаря за тези думи! Сватбата ми ще е през октомври, понеже обичам есента, особено за по-важни промени в живота.. :)

Поздрави!
цитирай
17. candysays - Благодаря ти, comfy :)*
27.07.2009 12:10
Радвам се на оценката ти! И я ценя.. :)

Сърдечни поздрави! Пак да се отбиваш :)))
цитирай
18. candysays - @ 15 - Миличък,
27.07.2009 12:15
аз пък мисля, че повече от 20% от хората притежават тези качества.. Е, може би не всичките накуп, но.. до известна степен поне.

За останалото - знаеш, на едно мнение сме :)
"Аз бих добавил на трето място мъдростта и бих спрял до там, за да не отнемам на никого удоволствието от творчеството на живота :-)"
Много мъдро от твоя страна ;)

Прегръдка! {}
цитирай
19. darkanion - хе,
27.07.2009 19:17
не, че се хваля, но аз ги имам тия 6 качества и другите :D
честно!
понякога просто се лигавя и се правя на ненормален, имам и лоши страни, но човек е балансирано същество...
цитирай
20. candysays - хе, браво на теб! :)))
28.07.2009 10:15
Радвам се, че притежаваш тези качества, те са много важни!
Да, всеки си има и някои слабости и негативни страни, не може без хич.. Нали затова се усъвършенстваме тук, защото не сме съвършени :)

Поздрави, приятел! :)
цитирай
21. slavei - Чудесен постинг!
30.07.2009 15:01
Нежно цвете с ангелска душа - това си ти, мила!:)
цитирай
22. candysays - Благодаря ти, Пепи :)))
30.07.2009 15:38
Душата ми може и да е ангелска, но не съм нежно цвете :) Аз съм просто човек. Надявам се - силен духом.

Сърдечни поздрави :*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4280928
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...