2. varg1
3. zahariada
4. kvg55
5. mt46
6. iw69
7. leonleonovpom2
8. wonder
9. planinitenabulgaria
10. getmans1
11. hadjito
12. apollon
13. sekirata
14. grigorsimov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. ka4ak
7. donkatoneva
8. dobrota
9. ambroziia
10. vidima
2. penata555
3. hadjito
4. varg1
5. simonata
6. lamb
7. missana
8. iw69
9. newbeginning1973
10. kvg55

Прочетен: 30148 Коментари: 35 Гласове:
Последна промяна: 20.09.2007 21:58
Не знам дали знаехте, че има и такъв мед- слънчогледов?
Аз лично съвсем наскоро разбрах - от едно ТВ- предаване ;)
И понеже много обичам меда, и го ползвам ежедневно от няколко години (стига да имам в наличност, разбира се), се поразрових в Интернет и вездесъщия Гугъл ме изпрати директно в Уикипедията, където прочетох следнатото -за видовете мед и други полезни неща- и предлагам статията и на вашето внимание. Заслужава си да се прочете ;)
~~~
Пчелният мед е сладко вещество, което се получава от пчелите чрез преработка на нектар и мана. Представлява смес от различни захари, предимно фруктоза и глюкоза, както и други вещества като органични киселини, ензими и твърди частици, попадащи при неговото събиране. Не се приемат за натурален мед продукти, получени от преработката на голямо количество захарен сироп от пчелите или смесването на меда с каквито и да са други хранителни съставки, хранителни добавки и др.
Според Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека:
„Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.“
В зависимост от произхода на меда съществуват следните три вида пчелен мед:
- Нектарен пчелен мед — пчелен мед, получен от нектар на растения. Нектарът е воден разтвор на захари и съдържа захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, което е пряко свързано с условията на средата. Този мед от своя страна се разделя на монофлорен мед и полифлорен мед.
- Монофлорният мед се получава от нектара на едно растение. В България по-големи количества (с търговско значение) монофлорен мед се получават от акация, липа, лавандула и слънчоглед. Останалите видове монофлорен мед (кестенов, тютюнов, памуков, рапичен) се получават в много малки количества и не се предлагат в търговската мрежа.
- Полифлорният мед се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения.
- Манов мед — мед, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса.
- Смесен пчелен мед — мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.
Основните компоненти на меда са:
- въглехидратите (70-80%), представени главно от глюкоза и фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Общото количество глюкоза и фруктоза варира между 65-75%. Съдържанието на захароза е под 5%, но в някои случаи (акациев, лавандулов и манов мед) достига 8%.
- вода, която съставлява около 15-20% от състава на меда. При водно съдържание над 20% се създават условия за ферментационни процеси.
- огранични киселини в малки количества — глюконова, ябълчена, лимонена, оксалова, винена, млечна, малеинова, янтарна, пироглутаминова, бензоена, мравчена.
- минерални вещества — в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий.
- белтъчни вещества — 0,1-1,5%.
- аминокиселини, които в меда са около 20 на брой ...
- Вкус — сладък, а някои видове манов мед имат възгорчив или специфичен привкус. Вкусът се определя от количествата на фруктозата, глюкозата и захарозата, но зависи и от съдържанието на органични киселини. При протичане на ферментационни процеси медът придобива кисел привкус.
- Аромат — зависи от произхода. Определя се от съдържанието на алдехидите, кетоните и алкохолите в меда. Особено подчертан е аромата при липовия, ментовия, тютюневия мед. Ароматните вещества са летливи и при продължително престояване ароматът намалява.
- Цвят — Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмнокафяв. Със светъл цвят са акациев, детелиновия и медът от репко.
- Консистенция — Пресният мед е гъста, полутечна и прозрачна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Някои видове мед кристализират по-бавно от други или изобщо не кристализират (като акациевия мед), а други кристализират още в първите дни след центрофугирането.
- Хигроскопичност —
- Плътност — по относителната плътност (масата на единица обем) на меда може да се определи неговото водно съдържание.
- Енергийност — Медът има средна енергийност от 300 калории на 100 g продукт.
~~~
-
Употреба
Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. При ежедневна употреба е доказано, че влияе благоприятно на двигателната активност на стомашно-чревния тракт и върху секрецията на стомаха и червата.
Пчелният мед се използва и като лечебно средство. Използва се за основно или помощно средство за лечение на гастрити, както и при променена киселинност на стомаха. Оказва лечебен ефект при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното действие на меда.
Използва се и като диетично и лечебно средство при чернодробни заболявания, защото осигурява въглехидрати за синтезирането на гликоген.
Медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично и лечебно действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки. Продуктите действат омекотяващо и почистващо.
Не се препоръчва даването на мед на кърмачета и деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм. Медът е противопоказан при хора, които са алергични към него, както и към болни от захарен диабет на инсулиново лечение. При болни от захарен диабет 2. тип може да се дават определени сортове мед, богати на плодова захар и витамини, като слънчогледов, акациев, люцернов, от детелина, гречиха В тези случаи дозата на меда от посочените сортове е до 50 g дневно, разпределен в 4-6 приема, разтворен в сокове, чай.
-
При здрави хора профилактичната денонощна доза мед е 1-2 g/kg телесно тегло, разпределен в няколко приема. По-високи дози не се препоръчват, тъй като могат да доведат до развитие на захарен диабет.
Надявам се, че тази информация за меда ще ви бъде от полза- поне малко :) Ето и линка към цялата статия за меда в Уикипедия...
~~~
И тъй като много обичам слънчогледите, и се настроих поетично щом разбрах, че има и мед от слънчоглед, ето едно кратко стихотворение, вдъхновено от този факт ;))
Мед от слънчоглед
капе на сърцето ми,
щом любим човек съзра,
или щом небето целуне
залеза и вечерта...
Мед от слънчоглед
капе във душата ми,
щом тя усети
в нещо най-обикновено-
вечността...
И щом с теб споделям вечерта...
Тогава чак оставям слънчогледа да заспи,
а меда остава
да подслажда нашите души...
;)))
Но чак от всичко не се прави... все пак ;Р
Междудругото, скоро гледах тук в едно магазинче за здравословни храни, че продаваха слънчогледов, а също и мед от глухарчета.
Поздрави, мила! И лека и усмихната! :)))))))))))))
почитател на меда заклет!
Ннезависимо дали от слънчоглед,
не пропускам хапка на обед!
:)
21.09.2007 11:17
Иначе- меда наистина си е лечебно средсдтво, и то много отдавна предполагам! Нещо са объркали в статията явно...
А ти винаги ме изненадваш приятно, с това колко си информирана, и от колко много неща разбираш- астрология, медолечение, и още много!!! :)))
Поздрави :*
от какво да е мед-
че да си здрав като скала,
и пъргав кат атлет!
;)))*
Прав е Комфи, че може да ни преподаваш уроци по реторика- изразяваш се великолепно- не толкова често явление е това! Но то е обяснимо- нали си журналист и психолог, свикнал да борави със словото! Не съм чела твои статии, интервюта или рецензии, но съм сигурна -от това, което пишеш в блога- че си страхотен журналист- мечта за всяко печатно издание! :)))
Благодаря ти отново за прекрасните ти думи за мен... Дано ги заслужавам!
Поздрави и прегръдки! :*
Благодаря ти
Сърдечни -макар и виртуални- поздрави! :)*
А за журналистиката и за "кухнята" на самата работа /доста черна понякога/ мога да те уверя, че
не само мечти витаят там, а далеч други, пределно по-прозаични и елементаризирани неща...
Поздрави и прегръдки и за теб!
Думите ти идват винаги като бриз, който да освежи душата.... Може би защото си от Бургас ;)*
Сигурно има -навсякъде е така- и в журналистиката по- прозаични и не толкова приятни неща.. Но ти желая да ги предоляваш с лекота, и да ти остава време за мечтите, за ефирното и по-красиво в живота ни...
ПРегръдка! :*
Няма друг начин - върви се напред, пък драскотините, получени по пътя, бързо заздравяват, когато просто си усмихнеш и си кажеш: "И това ще мине...":)
Прегръдка и топло-споделена вечер ти желая!
Поздрави,Кенди!:)))
И похапвай мед!Много е полезен!Прави си и маска на лицето!:)
:)*
Радвам се, че ти е харесал поста ми, и ти е донесъл настроение... :)
Поздрави и заповядай пак в блога ми! :)))*
Знам аз че е много полезен меда, и си хапвам, и си пия кафето редовно с мед, вместо със захар (и по-приятно ми е така), но маска не съм си правила досега... Трябва да пробвам наистина :)))
Има ли някаква специална рецепта за маската за лице с мед, или просто се намазва лицето?
:))*
Маската е лесна-почистваш лицето и га намазваш с мед.Е,малко лепне и цапа,но трай бабо за хубост.Кажата става гладка и мека.И сладка:Р
поздрави :-*
Поздравявам всичкки пчелички:-)
Желая Ви много слънчева, цветна и сладка седмица;-)
И на теб слънчева и успешна седмица!
Поздрави...
А слънчогледовият мед е един от най-разпространените слънчеви медове у нас!
Знам, защото за моя радост и удоволствие, за мен работят няколко десетки по петдесетина хиляди златни работнички - невероятни работохолички са и винаги весело пеят ;)...
Слънчевовкусна и сладка статия си пуснала :)!
А това, че за теб работят толкова много "златни работнички", както си ги нарекла, е направо страхотно! :))) Ама не те ли жилят понякога? Е, сигурно си имаш защитен костюм, разбира се, но все пак... малко опасничко ми се вижда ;)
П.С. Между другото, малко се тревожа, понеже си купуваме хубав истински мед от няколко години насам, от разни сигурни източници, а сега мама казва, че нямало да има откъде да си купим истински мед.. тази година... Много неприятно, ако се окаже наистина така :( Заради сушата и горещините, които бяха това лято, ми каза тя...
Но на теб и твоите пчели желая обилна медена реколта, въпреки климатичните особености напоследък!
Поздрави! :))*
Наистина годината беше много слаба, но мед се намира :) , хубав, дъхав, истински - винаги мога да почерпя.
Благодаря за сърдечните пожелания! :)
:)
06.11.2007 23:41
ого добра информация ми даде - най-малкото за това, че мога да си хапна една-две лъжички мед преди да ида на фитнес, разбира се преди повече от половин час... Наистина въглехидратите - захарози, глюкози и т.н. се усвояват най-лесно от отганизма (вероятно заради това, че химически са по-просто свързани, а и започват разграждането си още от устната кухина - във влюнката се отделя ензимът меланин (не съм сигурен за това), после продължава в сомаха и тнкото черво, доктао останалите - белтъците например започват разграждането си от стомаха и продължават в тънкото черво, а най-"зле" са мазнините - те започват чак в тънкото черво, като главно черния дроб се грижи за тая работа. И връзките при белтъците и липидите (мазнините) са по-сложни - белтъците са полимерни амокиселини, 20 различни на брой, докато мазнините са изградени от от мастна киселина и глицерол..... акач е искаме ли енергия - меда, като главен "концентратор" на въглехидрати... Хубаво, че си написала да не се приема мн голямо количество.. :D защото някой може да злоупотреби.....
Поздрави и благодарности!)
26.07.2010 12:43
Сърдечни поздрави и от мен, слънчогледово момиче!
29.08.2010 15:17
E-mail: georgi_n.georgiev@abv.bg
Между другото знае ли някой какво може да причини преяждането с мед? Имах един екс мен който ядеше толкова много мед, че само като го видех как маже катма с войно количество мед ми се повръщаше. иначе аз обожавад да ям питата с восъка по малки парченца!
Кенди-ако може ще те включа в групата блогрола си!
Радвам се наистина, че харесваш публикациите ми тук!
Поздрави!

2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...