Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2007 12:53 - Sky walk над Гранд Каньон
Автор: candysays Категория: Туризъм   
Прочетен: 13066 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2007 15:08


Гранд Каньон е едно от местата, от природните забележителности, които най-много ме привличат в света. 
Ето какво са измислили хората да направят там- стъклена тераса, наречена "Sky walk", издадена над пропастта на внушителния Каньон, върху която туристите да се разхождат и да се чувстват все едно ходят в небето.. Директно над пропастта. Както е и прозрачна, илюзията, усещането са гарантирани. И със сигурност биха покачили адреналина на всеки, който походи там.. ;)

Ето какво намерих по темата - тук:

"Доскоро над пропастите на каньона нямаше мостoве. От месец обаче това се промени. Над Гранд каньон бе открита уникална нова туристическа атракция - огромна стъклена тераса, която се простира над една от пропастите на резервата. Подът на това невероятно съоръжение е от специално стъкло, за да могат туристите да разглеждат целия заобикалящ ги пейзаж и да не изпускат нито една подробност.
Архитектурното чудо, наречено "Скайуок" ("Небесна разходка"), ще дава възможност на посетителите да се наслаждават на зашеметяващи гледки. Конструкцията от стомана и стъкло наподобява подкова, която е издадена на повече от 20 метра от ръба на каньона, без никъде да се виждат опори. Всъщност платформата е закрепена към скалите чрез сложна система от метални конзоли.
Билетите варират от 50 до 199 долара, срещу което туристите ще могат да съзерцават дъното на Гранд каньона под краката си от 1219 метра - височина, двойно по-голяма от тази на най-високите постройки в света. Платформата бе отворена за посетители на 28 март. Тя е на стойност 40 милиона долара и е изградена със съгласието на индианците хуалапаи, които са убедени, че платформата ще привлича много туристи и ще се превърне в главна атракция на развиващата се туристическа индустрия. Специалистите се надяват, че тя ще увеличи потока на любопитни посетители от сегашните 3000 на месец на 6000. Освен да наблюдават Гранд каньона от стъклената платформа, туристите ще могат да наблюдават от хеликоптери местността, да опитат рафтинг по река Колорадо, да посетят индианско селище и музея с копия на индиански къщи.
Резерватът на индианците хуалапаи се разпростира на 160 км върху значителна част от Гранд каньона. Досега местните са успели да привлекат около 300 000 туристи в земите си. Това е малка част от общо 5-те милиона посетители, които годишно посещават уникалната местност, и една от забележителностите на Америка. С новата си стъклена атракция индианците се надяват, че все повече хора ще изявят желание да се запознаят с културата им.
Изграждането на "Скайуок" бе повод за дебати както в резервата, така и извън него. Много индианци от племето хуалапаи например се опасяват, че потокът от посетители ще наруши спокойствието на близките гробници. Защитниците на околната среда пък обвиняват местните жители, че са превърнали величествения каньон в капан за туристи.
Вождовете на племето обясняват, че години наред са претегляли всички "за" и "против", преди да дадат съгласието си за строежа на платформата. Близо една трета от 2200-те членове на племето живеят в бедност, а средната възраст е около 23 години.
Това наклонило везните в полза на "Скайуок", което ще е доходоносен източник на средства от туризма. "Когато хората живеят бедно и нямат работа, трябва да се направи нещо", казва Шери Жълтият ястреб, бивша племенна съветничка, наблюдаваща проекта. Голяма част от хуалапаите са съгласни с това мнение. Според тях тази инвестиция ще помогне за откриването на повече работни места и ще донесе пари в този беден регион.
Не всички индианци обаче са съгласни с това и се страхуват, че строителството и многото туристи ще нарушат спокойствието на свещените места, които се намират в региона. "Когато построиха тази "Небесна разходка", все едно ме прободоха с нож", казва 71-годишната Долорес Хонга. "Каньонът е свещена земя. Тук са погребани костите на нашите предци. Земята трябва да се обича, а не да се гледа на нея през знаците на доларите", просълзява се възрастната жена.
Независимо от различията си, коренните жители на Америка са се научили да бъдат толерантни и прагматични, благодарение на което са преживели войни, гонения и ужасяващата бедност в повечето резервати в САЩ. Традиционалистът Уилфред Уатонейм бе против проекта, но все пак присъства на откриването на стъклената тераса. "Тя вече е тук и се надявам, че това е за добро. Може би един ден дори ще прегърна с цялото си сърце тази идея", заяви Уатонейм, докато стоеше над каньона, а вятърът развяваше перата в косата му."

А ето и кратко описание на самия Гранд Каньон (от същата статия):

"Дори и най-детайлното описание на Гранд каньон не може да даде реална представа за мащабите и величието на уникалния природен комплекс, намиращ се в американския щат Аризона. Невероятна гледка от множество красиви малки каньони, водопади, езера, пещери, уникални каменни фигури, вдлъбнатини и стръмнини спират дъха на многобройните туристи. Големият каньон всеки път изглежда различно и непознато, тъй като скалите непрекъснато променят цветовете си заради различните страни, от които грее слънцето. Грамадните каменни фигури са в тъмни краски по залез слънце, в пурпурно-кафяво, бледорозово или сиво-синьо. Многобройните цветове се дължат предимно на различните минерали, които скалите съдържат."

~~~

А сега се насладете заедно с мен, на самите гледки от това великолепно място!...

image


image

image


image


image

Би било толкова хубаво ако мога да го посетя някой ден. С любимия човек..



Тагове:   каньон,   Sky,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Пожелайте го с вяра и ще се сбъдне!
03.11.2007 16:03
Дано!
цитирай
2. aseng - Мерси за снимките, разведряват ме:)!
03.11.2007 17:13
А с любимият човек ти предлагам засега да постиш срещата на блогерите. Ако решиш де, но Големия Каньон няма да ви избяга, като съберете парите:)!
цитирай
3. candysays - :))*
03.11.2007 18:08
@ Zari, благодаря ти! :)

@ Асене, и аз ти благодаря за коментара :)) Парите никога не стигат, нали знаеш, та не знам кога и дали ще ги съберем и за такава далечна екскурзия.. Но все пак- всичко е възможно :)))
А колкото до срещата на блогърите, разбрах за нея от твоя блог и от този на novax, но за съжаление ще трябва да се запознаем друг път, няма да се получи днес.. :(

Приятно изкарване и всичко най! :)
цитирай
4. darkanion - thekeeper.blog.bg
03.11.2007 22:12
м, първото нещо за което се сетих беше, че така, поради това че водите на дъждовете ще бъдат спирани от това стъкло и следователно процесът на дооформяне на Каньона ще намалее... значително!
Но...
Абе може и без стъклото, така си мисля аз.........
цитирай
5. mmmmmmmmm - И аз
03.11.2007 22:38
искам!:)))
цитирай
6. yuliya2006 - Кен, много мъдрост има в тези земи, в ...
04.11.2007 07:34
Кен,много мъдрост има в тези земи,в този народ.А снимките са величествени и това че те привличат говори за твоята извисена душа -търсеща .
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
7. candysays - @ darkanion,
04.11.2007 12:44
благодаря ти за мнението.. Не се бях замисляла за това въобще, честно казано...
Но все пак- това едва ли е толкова голяма платформа (от стъклото), че да повлияе чак и на оформянето на Каньона.. Така поне ми се струва де. А и щом ще привлича повече туристи и това ще е от полза за местните жители- индианците, които живеят кошмарно (и обидно) бедно в тези резервати- то тогава съм "за"..
Разбира се, при подобни решения, винаги има доста солидни и "за" и "против" идеята.

Поздрави, приятел :) Радвам се, че се отби пак..
цитирай
8. candysays - @ mmmmmmmmm,
04.11.2007 12:46
нали? :)))
Не е трудно човек да пожелае такова нещо! ;)

Поздрави и приятна почивка (нали днес е неделя) :)*
цитирай
9. candysays - @ Скъпа Джулия Бел,
04.11.2007 12:48
благодаря ти отново за добрите думи!
Така е- душата ми определено е търсеща (но не безцелно ;), а тези земи... разкошни са! Аз обичам Щатите, въпреки че май повечето хора по света ги недолюбват.. Там има страхотни земи, и природа, и хора.. И всичко е така обширно, величествено! Аз обичам простора пред очите, широкия хоризонт! Затова може би ме привличат така тези места..

Поздрави, мила, и всичко най-най добро!!! :*
цитирай
10. innersmile - пожелавам ти тази мечта да ти се с...
04.11.2007 12:54
пожелавам ти тази мечта да ти се сбъдне,миличка :)и съм сигурна,че ще :)само имай търпение :)
прегръщам те!
цитирай
11. candysays - :)))*
04.11.2007 12:56
Благодаря ти, мила! Винаги си толкова добра...
Дано!
Но, честно да си призная, имам още много мечти.. И ако трябва да избирам коя да се сбъдне, тази може и да остане несбъдната- другите са ми по-важни ;)))
Но все пак- ще се радвам, ако някой ден се случи..

Важното е че имам мечти, нали така?

И аз те прегръщам, миличка! {} :*
цитирай
12. boris66 - boris66
04.11.2007 21:59
И азщях да го посетя ако не бяха толкова консервативни тия от посолството!
цитирай
13. slavei - Величествено...защото и Творецът на тази красота е...велик!
05.11.2007 00:20
" Небесата разказват славата Божия, И просторът известява делото на ръцете Му!

Криси, пожелавам ти да сбъднеш мечтата си!:)*
Страхотен постинг както винаги, мила!
Спокойна нощ!:)**
цитирай
14. candysays - Боби, съжалявам
05.11.2007 11:55
че не си успял да го посетиш..
Разбира се, може да си бил в Щатите, и да не си успял да видиш това грандиозно творение на природата, но това си е загуба.. Наистина..
Може би следващия път- ако има такъв- ще успееш :)
цитирай
15. candysays - Мила Slavei,
05.11.2007 11:57
благодаря ти за пожеланието! :)*

А аз ти желая приятна и ползотворна седмица! :))
цитирай
16. svetlan - Дай боже, това лято да сте там! ...
05.11.2007 13:16
Дай боже, това лято да сте там!

Ами нали някой трябва да ви снима? Може ли аз?
цитирай
17. candysays - :)))
05.11.2007 13:24
Ех, приятел, едва ли това лято ще стане..
Но- благодаря ти за пожеланието все пак :))

А иначе- да, ако тръгваме, непременно ще те вземем за фотограф! ;-)))
Тъкмо ще си вземем и ракийка (ти нали я обичаш ;), та да пием и на чужда земя, да си правим компания :Р
цитирай
18. viovioi - SUPER E:))))
05.11.2007 16:29
МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ:)))
цитирай
19. candysays - Моля, моля :))
05.11.2007 16:36
Пак заповядай, viovioi! :)))
цитирай
20. olive - Страхотно!
05.11.2007 21:15
Изтръпнаха ми краката само като го гледам по снимките. Никакви стъкла и площадки не ми трябват, за да почувствам тръпката, хехе!
Пожелавам ти все пак някой ден да отидеш да го видиш с любимия човек, а като поздрав към теб аз ще разкажа скоро за моето пътешествие до столицата.:) Обширна и величествена...понякога даже малко прекалено.:)
Бъди здрава и усмихната!
цитирай
21. candysays - :)
06.11.2007 11:11
Благодаря ти за коментара, olive :)))
Както и за хубавите пожелания.
Ще се радвам много да разкажеш за столицата, особено като поздрав за мен ;)

Всичко най-добро ти желая! И заповядай пак в блога ми :)
цитирай
22. boris66 - boris66
10.11.2007 21:38
Аз имам спечелена зелена карта но тия от посолството са свине и на черното викат бяло а не им прави чест та ако не Буш да дойде ами не знам кой си !А аз искам да видя и йелоустоун и най голямята секвоя там А и ти можеш да ги видиш някога може пък другият път мечтите да се сбъднат! А аз не се предавам и ще има друг път!Като дете изчетох толкова американски книги ние праподавахме езика и културата им 20 години че е сремота от тяхна страна! Евала на руснаците в това отношение!
цитирай
23. candysays - Ами тогава- желая ти успех, Боби..
11.11.2007 13:38
Може би следващия път наистина!

Чао засега :-)*
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: candysays
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4296824
Постинги: 786
Коментари: 9096
Гласове: 52629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Книгата ми "ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е ТЪЖНО-СИНЯ", 2014 г.
2. ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ - мой проект за интервюта с най-различни хора за същественото в човешкия Живот
3. Аз избрах Любовта
4. Втората ми книга - "СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ СЕ ПРЕРАЖДАТ В СЛЪНЦА"
5. Love letter to God
6. Моите залези. От една сестра /по душа/ на Малкият принц...
7. Душата ми е поле от слънчогледи...
8. Малко поток на съзнанието... Моето съзнание.
9. Нещо смислено..
10. Най-важното!...
11. За Детето - с Любов и уважение. Друга моя фейсбук-страница...
12. Един сайт, който създаде един специален човек за мен - с мои творби
13. Моят профил във Фейсбук
14. За моята книга... Един от първите отзиви след отпечатването й.
15. Мое интервю за "Новата журналистика"
16. Най-добрият начин да живееш
17. МОЯТ ПИСАТЕЛСКИ БЛОГ
18. Още един мой блог... ЗА ДОБРИТЕ ДУМИ
19. Моят профил и моите текстове в сайта ГНЕЗДОТО
20. ТРЕТАТА МИ КНИГА - ЕДИН ОТ НАС СПОДЕЛЯ, изд. Либра Скорп, 2018 /с интервюта от едноименния ми проект/
21. "ЛЮБОВТА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ БЕЗКРАЯ" - четвъртата ми книга
22. За и от мен - в сайта на издателство "Либра Скорп", гр. Бургас
23. "БОГ И САМОТНАТА ГАРА"
24. МОЯТ ЛЮБИМ ЧОВЕК
25. Моят профил във Фото-Форум
26. Идеята за МУЗЕЙ НА ДОБРОТО
27. ВЯРА В ЖИВОТА - още един мой проект/блог
28. Статия за мен в УИКИПЕДИЯ
29. СЪКРОВИЩА...