Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2022 09:06 - "Добрият кабинет" или 1002-та нощ
Автор: gardener Категория: Забавление   
Прочетен: 1819 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 23.10.2022 13:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След хиляди празни думи, изречени от всякакъв вид анализатори, от тези по кафетата и кръчмите до тези по медиите и самите политици, се очаква от народа кабинет, съставен от ПП или генерал Янев (това при условие, че гентерал Радев няма желание да се меси в законодателната власт, а ако има ще даде третия мандата на ДПС - които няма как да излъчат кабинет при тези условия с техен мандат), който е подкрепен от: 
ПП - 20,2
ДПС - 13,76
БСП - 9,3
ДБ - 7,44
БВ - 4,62
общо: 55,32%
Извън кабинета остават ГЕРБ и "Възраждане" с 35,5% от гласовете на хората.
Ако тази форма не се осъществи ни очакват избори януари-февруари 2023 година. Тук трябва да се вметне, че даже задкулисието има изгода това да се случи - 5 партиен кабинет. 
Защо има шанс за такъв кабинет, съставен с мандата на Янев - нещта в Родината не са никак розови, а следващи избори ще преповторят това разпределение вота със зимно обостряне на популизма и копейничеството.
На повечето от изброените партии в бъдеща парламентарна и петпартийна коялиция ще е изгодно да стоят в сенките и да подкрепат кабинета при определени договорки. Удобни и равнопоставени партньори са БСП, ДПС, които ще трябва да подкрепят кабинет и да се изднесат от явната ипълнителна власт по причина, че който е бил в коялиция с ДПС - винаги губи емоционалния вот на етническите българи. Тук Киро и компания, трябва да приемат факта, че ДПС е европейска партия с турска ориентация, а Турция е наш голям партньор в НАТО и гарант за нашата национална сигурност, каквото и да мислите друго. Ако Доган е толкова добър политик, в което съм се съмнавал, ще даде "добро" за такава коалиция на Спасението.
Формулата - Янев премиер, 5 зам.премиера от партиите - без имената на водачите, а приемливи в обществото хора с определени връзки в тези партии и определен професионален опит. По 5 зам министри и на % принцип определяне на самите министерства и закачането им към партиите. Това е формулата.
Кой ще излезе с достойнство от тази формула - само тези, които успеят да работят за България в условията на засилена криза и направят така, че мнозинството хора да живее добре. Пълна чистка на калинките и "моделите" на ГЕРБ, разследване на всеки разход, направен от бившите правителства и съответни наказания за престъпниците. Съдебна реформа и намиране на селин човек, който да успее най-после да се разправи с мафията.
Гледам, много се опасяват от посоката "президентска република". Другари, ако го нямаше Бойко Борисов на полит. пазара в РБ, отдавна да бяхме такава. Никой от мераклиите за "силен" президент не е готов да се бори с вота на народа. Директните избори ще направят Борисов да стане първият силен президент, а той е отмъстителен, повече и от Путин. Ще се чака или да умре или да го вкарат в затвора, че да не се яви на избора, но преди това промяна на конституцията, а от там и по-дълъг път, преминаващ през ВНС, където демократите и олигарсите няма да искат нито силен Борисов, нито силен Радев - единият не е диалогичен, а другият не е достъчно умен.
Хубавото на 1002 нощ е, че винаги настъпва, а след нея свети слънце и е лято, което в 4 сезонет климат е около 3 месеца.

Другари, къпете се редовно, даже и със студена вода, съобразно енерегийната криза, ползвайте сапун, паста за зъби и се парфюмирайте, в противен случай с какво сте по-различни от вашите сънародници от ромски произход по гетата?



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Такъв е
04.10.2022 10:19
невъзможен.
Избраната първа политическа сила ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА СЪСТАВЯ КАБИНЕТ БЕЗ КОАЛИЦИЯ И БЕЗ МНОЗИНСТВО.
В някои страни това вече се прави. Ние пак чакаме да падне на коча мръвката.
цитирай
2. gardener - Така е
04.10.2022 10:41
dobrodan написа:
невъзможен.
Избраната първа политическа сила ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА СЪСТАВЯ КАБИНЕТ БЕЗ КОАЛИЦИЯ И БЕЗ МНОЗИНСТВО.
В някои страни това вече се прави. Ние пак чакаме да падне на коча мръвката.


но такава е политическата реалност в РБ, за да се промени се изисква мнозинство във ВНС. Закон за лобизма или безпринципните гласове в една или друга конфигурация за един или друг интерес, който е подплатен с кеш. Така службата в НС ще стане още по-сладка и ще се наложи платен вот и т.н. и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gardener
Категория: Забавление
Прочетен: 446689
Постинги: 213
Коментари: 597
Гласове: 1896